7 Tips voor tijdelijke thuiswerkers

Publicatiedatum: 30 jun. 2022 16:08:53

Werk jij op dit moment nog steeds of alwéér vanuit huis? Wij hebben 7 belangrijke thuiswerk(plek)tips voor je, inclusief een praktisch 6-stappenplan voor de upgrade van je thuiskantoor.

Thuis productief werken is een kunst. Degrootste uitdaging is het om 100% geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. Vooral als je hond, kat, partner en wellicht ook nog de kinderen het fantastisch vinden dat jij gezellig thuis bent. En vergeet ook niet alle verleidingen in huis zodra je aandacht dreigt te verslappen: op de bank ploffen en even Netflixen of het laatste nieuws kijken of de goed gevulde koelkast plunderen. Kortom: hoe blijf je thuis gemotiveerd en geconcentreerd om je werk te doen? Met deze 7 tips móet dat lukken. Bij tip 1 vind je de beloofde checklist om je thuiskantoor in 6 stappen te upgraden.


1. Zorg voor een eigen werkplek


De keukentafel is weliswaar zo gezellig dichtbij de koelkast en het koffiezetapparaat, maar de kans op afleiding is tegelijkertijd erg groot. Vooral als je niet alleen thuis bent. 


Voor je motivatie en concentratie is het beter als je een rustig plekje in huis opzoekt en inricht als jouw (tijdelijke) werkplek . Een kleine ruimte met eenoptimale (in hoogte verstelbare) tafel en goede ergonomische bureaustoel maken al een heel groot verschil. Zodra je hier binnenwandelt weet je: tijd om te werken. 


Zit je inmiddels al een tijdje of alwéér thuis te werken en is je thuiswerkplek nu echt aan een upgrade toe? Maak dan gebruik van deze checklist en creëer in 6 stappen het perfecte thuiskantoor:

 1. Met stip op één staat natuurlijk dieergonomische bureaustoel. Het ontbreken daarvan is een one-way-ticket naar de fysiotherapeut. Vraag je werkgever of je je bureaustoel van kantoor for the time being thuis mag gebruiken.

  Blijf je de komende weken, en wellicht in de toekomst een of meer dagen of dagdelen vanuit huis werken, investeer dan in een goede bureaustoel. Dit is een investering in je gezondheid!

 2. Die eerder genoemde optimale tafel is uiteraard meteen nummer twee op je lijstje.

  Kies bij voorkeur voor een in hoogte verstelbare tafel , zodat je een perfecte ergonomische zit- en werkhouding kunt waarborgen.

  Overigens, ook voor je thuiskantoor is een zit-sta tafel een aanrader. Vooral omdat thuis de kans bestaat dat je veel langer aan één stuk achter je bureau zit (je staat immers minder vaak op om even naar een collega, de copier of printer te wandelen). Een zit-sta tafel zorgt voor meer dynamiek in je werkhouding.

  Ontdek in deze blog de 5 belangrijkste redenen waarom je eigenlijk vandaag nog zou moeten besluiten om een zit-sta werkplek in te richten . Dat je per uur 50 calorieën extra verbrandt als je staand werkt, is slechts een bijkomend voordeel...

 3. Zorg voor goede verlichting. Dit is essentieel om geconcentreerd te kunnen werken en om productief te zijn.

  Als het even kan, ga dan zo dicht mogelijk bij een raam zitten. Zorg ervoor dat je met je gezicht naar het raam toe zit, óók (of juist vooral) als je er ver vanaf zit.

  Vermijd schittering of weerspiegeling op je beeldscherm, dit vermoeit je ogen onnodig snel.

  Onvoldoende daglicht? Zorg dan voor een goede bureaulamp.

 4. Voldoende opbergruimte mag niet ontbreken . Zorg ervoor dat je ook in je thuiskantoor voldoende hulpmiddelen bij de hand hebt om orde in de chaos te scheppen.

  Denk niet alleen aan een kantoorkast , maar ook aan praktische opbergers op, onder en rondom je bureau, zoals een ladeblok of rolcontainer , archiefdozen en ladenkastjes en natuurlijk een of meer bureau-organisers voor op je bureautafel.

 5. Veiligheid boven alles . Daarmee doelen we niet op het beruchte virus, maar op de hoogstwaarschijnlijke kabelwirwar in je thuiskantoor. Immers, je hebt hier het een en ander aan techniek nodig om productief te zijn en om op afstand te kunnen samenwerken met je collega's.

  Alles heeft ruimte nodig: je laptop, tablet, desktop PC, maar ook de printer en wellicht nog een extra beeldscherm moeten een plek hebben en bekabeld zijn.

  Deze kabelpotpourri kan zomaar struikelgevaar opleveren. Zorg er daarom voor dat je alles veilig opbergt en inricht. Maak hiervoor gebruik van praktische hulpmiddelen voor kabelbeheer en kabelgoten .

 6. Of je nu wel of geen groene vingers hebt, doe jezelf een heel groot plezier en zet een paar planten in je thuiskantoor . Het fleurt de boel niet alleen op, je hebt er vooral heel veel profijt van. Want, zo blijkt uit onderzoek, alleen al het zicht op planten vanaf je werkplek zorgt ervoor dat je minder snel in de stress schiet. Bovendien wordt beweerd dat je productiever en creatiever bent als je omringd bent door planten. En je kunt je blijkbaar beter concentreren. Dat onze groene vrienden ook nog eens zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht, is eigenlijk al reden genoeg om serieus na te denken over een thuiskantoortuin(tje).


2. Niet storen s.v.p.

Maak afspraken met je huisgenoten of en wanneer ze je mogen storen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jouw tijdelijke kantoor verboden terrein is als de deur dicht is. 3. Denk aan je nek, schouders en rug


Nogmaals: het allerbeste is het natuurlijk als je thuis de beschikking hebt over een goede bureaustoel. Heb je die (nog) niet, controleer dan regelmatig heel bewust hoe je zit. Want als jij de komende weken krom vooroverbogen achter je computer hangt, kun je gegarandeerd rekenen op nek- en rugklachten. 
 


Werk je op dit moment veel aan je laptop, zorg dan alsjeblieft voor een laptopstandaard. Een laptop is níet bedoeld om urenlang achter elkaar aan te werken. Doe je dit toch, dan zijn serieuze nekklachten het gevolg. 


Denk eraan dat je beeldscherm altijd op ooghoogte moet staan. Voorkom boven alles dat je je hoofd voorover moet buigen; dit is funest voor je nek en schouders!Tip: heb je (nog) geen laptopstandaard, gebruik dan een stapel boeken of dozen om ervoor te zorgen dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat. Je hebt dan natuurlijk wel ook een los toetsenbord en een losse muis nodig.4. Maak een takenlijst


Een takenlijst helpt je om thuis sneller en gemakkelijk in de werk-modus te komen. Verwerk je taken het liefste in een goede planning of agenda, zodat je visueel overzicht hebt van wat klaar is en wat je nog moet doen. Maak zo mogelijk veel kleine taakjes, want die kun je sneller afstrepen en dat houd je gefocust en geconcentreerd.5. Ga op tijd naar bed

Trap niet in de grootste thuiswerkvalkuil: ’s avonds lang doorwerken. Soms laat je je overdag afleiden of kun je je niet concentreren en denk je dat je ’s avonds je uren moet inhalen.

In plaats van liters koffie naar binnen werken om je werk af te krijgen, kun je veel beter gewoon op tijd naar bed gaan. Je slaap is je grootste vriend om je imuunsysteem sterk te houden.

Bovendien is een dag zonder concentratie toch al een verloren dag. Dat maak je ’s avonds ook niet meer goed. Je kunt veel beter de volgende ochtend goed uitgerust met frisse motivatie weer aan de slag gaan. Het beste wat je nu kunt doen, is slapen in een zo natuurlijk mogelijk ritme: ga vroeg naar bed en sta vroeg op.6. Vergeet niet te bewegen


Ook voor thuiswerkers geldt: blijf niet de hele dag achter je computer zitten. Bewegen is een must. Ons advies: ieder half uur twee minuten je benen strekken. En ga tussendoor even lekker naar buiten. Zoek het liefste de natuur op als dat kan. Vergeet tijdens het bewegen niet om goed te ademen.7. Iedere dag goed luchten


Tot slot: vergeet niet je werkruimte thuis (maar ook de rest van het huis) iedere dag goed te luchten. Houd de lucht binnen schoon en fris. Dat is alleen niet goed voor je gezondheid, het is ook een voorwaarde om productief en efficiënt te kunnen werken. Dus: gooi die ramen maar tegen elkaar open, zodat er verse lucht naar binnen kan. Tenminste 30 minuten per dag. Als je kans hebt, ventileer dan 24 uur per dag. 


Of overweeg de aanschaf van een luchtreiniger om verspreiding van het virus te voorkomen. Luchtreinigers leveren namelijk een actieve bijdrage aan het minimaliseren van virusconcentraties in de binnenlucht. Daarom is dit een belangrijk hulpmiddel om de verspreiding van ziekteverwekkers door de lucht, zoals het nieuwe coronavirus, grotendeels in te perken. Meer weten? Lees dan ook deze korte blog: Luchtreinigers: hulp in de strijd tegen het coronavirus.

Veel succes met onze tips en blijf gezond!

P.S. Inmiddels blijkt wel dat het niet voor iedereen even eenvoudig is dat thuiswerken. Daarom hebben wij de beste 13 tips van doorgewinterde thuiswerkers voor je verzameld in deze blog >>

P.P.S. Neem ook een kijkje op onze speciale thuiswerkpagina met tips, adviezen en de meest bestelde producten voor je thuiskantoor.