5 goede redenen om een zit-sta bureau te kopen

Publicatiedatum: 22 mei 2022 12:51:36

5 goede redenen om een zit-sta bureau te kopen


Twijfel jij nog of je een zit-sta bureau moet kopen? Lees dan snel verder, want in deze blog onthullen wij de 5 belangrijkste redenen waarom je vandaag nog zou moeten besluiten om een zit-sta werkplek in te richten. Dat je per uur 50 calorieën extra verbrandt als je staand werkt, is slechts een bijkomend voordeel… ;-)

Dé trend van dit moment is het zit-sta bureau. Zit-sta bureaus bestaan al jarenlang, maar het waren vooral übercoole start-ups als Google en Facebook die het concept staand werken jaren geleden al omarmden.

Daarna is deze trend overgewaaid naar Europa en is hier een ware staand-werken-revolutie op gang gekomen. Zit-sta bureaus vliegen nu bij wijze van spreken als warme broodjes over de toonbank.

Een prima ontwikkeling, want de wetenschap is het er unaniem over eens dat de hele dag zittend werken dodelijk is.


De grootste gezondheidsrisico’s nog een keer kort voor je samengevat:

 • Veel zitten verhoogt de kans op diabetes type 2,
 • hart- en vaatziekten
 • en vroegtijdig overlijden.
 • Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding
 • en stagneert de stofwisseling.
 • Veel zitten vergroot de kans op overgewicht,
 • depressie,
 • kanker
 • en rugklachten.


Wat is de meest voor de hand liggende oplossing om deze risico’s te verminderen?

Minder lang zitten,
meer bewegen
én zittend en staand werken afwisselen.

Alleen op die manier creëer je een actieve en dynamische werkhouding. En dat is meteen de belangrijkste reden waarom je vandaag nog een zit-sta bureau zou moeten kopen. 


Reden #2 - Je bent alerter, scherper & creatiever aan een zit-sta bureau

Als je staat, pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed door je lichaam dan wanneer je zit.

Dit houd je scherp en alert en zorgt ervoor dat je creatiever kunt zijn.

Bovendien, die effectievere bloedcirculatie zorgt er ook nog eens voor dat je per uur zo’n 50 calorieën extra verbrandt (natuurlijk afhankelijk van je gewicht). Dat is mooi meegenomen.


Reden #3 - Je hebt minder rug-, schouder- en nekklachten 

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat afwisselend staand en zittend werken tot minder klachten in de rug, nek en schouders leidt.

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, de hele dag door; dus níet om lang te zitten.

Zit jij urenlang ononderbroken achter je bureau, dan krijgt je lichaam behoefte om de druk op bepaalde lichaamsdelen te verlagen. Voor je het weet zit je voorover gebogen te werken. Grote kans dat je last krijgt van je rug, schouders en/of nek.

Als je achter je bureau staat, heeft je wervelkolom een betere en natuurlijkere houding. Dit zorgt voor een meer evenwichtige verdeling tussen de wervels in de onderrug. Daardoor ervaart bijna iedereen staand werken als prettig en comfortabel. Vooral als je al rugklachten hebt.

Maar vergeet één ding niet: lange tijd achter elkaar staan is ook niet goed (voor je rug). Het is heel belangrijk dat je zitten en staan regelmatig afwisselt en tussendoor genoeg beweegt. Daardoor verklein je in ieder geval de kans op rug-, schouder- en nekklachten.

De richtlijn is om niet langer dan één uur achter elkaar en niet meer dan vier uur staand per dag te werken.


#4 Je bent vrolijker en productiever met een zit-sta bureau

Een Amerikaanse studie laat zien dat werknemers die 7 weken lang afwisselend zittend en staand werk verrichtten, zich veel energieker, gezonder, vrolijker en gelukkiger voelden. 

Bovendien hadden ze het gevoel dat ze productiever waren geweest en minder gestresst. Als dat geen goede reden is om regelmatig staand te werken...


#5 - Je profiteert van maximale flexibiliteit

Tot slot: een zit-sta-bureau geeft je de vrijheid om te werken zoals jij wil.

Daarnaast kun je je houding (zitten of staan) steeds afstemmen op je activiteit:

 • wil je creatief brainstormen, moet je iets lezen of overleggen met collega's, ga lekker even staan.
 • Moet je aan je computer werken, ga dan weer zitten.


Onze tip: beperk de tijd in één houding en wissel staan en zitten met grote regelmaat af.

Om dat te realiseren, is het wel zo handig om een elektrisch in hoogte verstelbaar zit-sta bureau te hebben. Je kunt het zit-sta-bureau met één druk op de knop zo vaak van hoogte wisselen als jij wilt.

Bovendien: als je staand werkt, is er letterlijk geen enkele drempel om je werkplek te verlaten. Je loopt dus veel makkelijker even weg. En zo creëer je zonder moeite weer een belangrijk beweegmomentje tijdens je werk.

 

Let goed op als je een zit-sta bureau gaat uitkiezen 

Als al je twijfel nu is weggenomen en je wilt nu een zit-sta bureau aanschaffen, dan hebben wij een laatste belangrijke tip voor je:

er zijn een paar essentiële zaken waar je echt goed op moet letten als je een zit-sta bureau uitkiest. Wij hebben de 9 belangrijkste aandachtspunten in deze blog voor je op een rij gezet >> Wij adviseren je van harte om deze punten goed te bestuderen om te voorkomen dat je de fout ingaat. 


Tot slot nog een paar leestips voor jou:

• De zitziekte: dit is de enige oplossing
• 5x Waarom je staand moet vergaderen