Markers en stiften: de belangrijkste weetjes

Publicatiedatum: 18 mei 2022 19:26:09

Markers en stiften: de belangrijkste weetjes


Veel mensen gaan de fout in bij het uitkiezen van markers, vooral als het gaat om stiften voor whiteboards. Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk permanent markers koopt in plaats van speciale whiteboard stiften, met alle gevolgen van dien... Om ervoor te zorgen dat het nooit meer mis gaat, hebben wij de verschillende markers en stiften en hun eigenschappen voor je op een rij gezet.

Er zijn vier soorten markeerstiften:

  1. Permanent markers
  2. Whiteboard markers
  3. Flip-over markers
  4. Krijtmarkers


Welke marker je nodig hebt, hangt vooral af van de ondergrond waarop je hem wilt gebruiken.

Hieronder ontdek je de belangrijkste eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de verschillende soorten stiften:

1. Permanent markers

De permanent marker heeft maar één doel, namelijk dat hij zoveel mogelijk inkt achterlaat met een zo goed mogelijke en blijvende hechting (permanent dus).

De Edding 3000 , overigens de meest verkochte permanent marker aller tijden, hecht bijvoorbeeld op vrijwel alle denkbare ondergronden;

  • op plastic,
  • karton,
  • papier,
  • hout,
  • muren,
  • noem maar op.

Als je zo’n stift dus op je whiteboard gebruikt, dan is de tekst of tekening vereeuwigd.

Belangrijk om te weten: op een whiteboard moet je dus vooral níet met permanent marker schrijven, de inkt hecht immers permanent.

Heb je toch per ongeluk met een permanent marker iets op een whiteboard getekend, dan is het bord hooguit te redden met een speciale whiteboard-renovator . Kies daarom áltijd voor speciale whiteboard stiften!

Permanent markers en stiften

voordelige huismerk Our Choice heeft Kantoorartikelen.nl online voor je geselecteerd....

2. Whiteboard markers

Whitboard stiften hebben in principe dezelfde chemische samenstelling als permanent markers, maar er is een speciaal stofje aan de inkt toegevoegd, waardoor die niet blijvend hecht op het gladde oppervlak van een whiteboard.

De inkt van een whiteboard stift kun je daardoor heel makkelijk met een doekje of viltwisser weer uitvegen van het whiteboard. Whiteboard markers zijn dus droog uitwisbare stiften.

Whiteboardstiften

3. Flipover markers

In principe kun je met elke stift op flipover papier schrijven.
Maar… de meeste stiften dringen door het papier heen.
In het ergste geval lekken de stiften niet alleen op de achterkant van je flipover papier, maar drukt de inkt ook nog door op het volgende vel.

Flipover markers bevatten speciale inkt die niet door het papier heen dringt (dus ook geen vlekken achterlaat op het volgende vel). Met als voordeel dat je het papier aan twee kanten kunt gebruiken.

De meeste flipover markers kun je overigens óók op een whiteboard gebruiken, want de inkt van deze stiften is eveneens droog uitwisbaar.

Tip: lees voor de zekerheid altijd goed de beschrijving of de stiften ook geschikt zijn voor een whiteboard. Wil je geen risico lopen, kies dan liever voor speciale whiteboard stiften.

4. Krijtmarkers

Heb je een glazen whiteboard , dan kun je ook krijtmarkers gebruiken.

Krijtmarkers zijn speciaal gemaakt om op alle soorten glas, maar ook om op een krijtbord te schrijven.

De inkt is gemakkelijk weer te verwijderen met een vochtige doek.

Tot slot: goedkoop = duurkoop

Markers van gerenommeerde merken zoals Edding, BIC en Staedtler zijn weliswaar wat duurder in aanschaf, maar de stiften drogen een stuk minder snel uit dan goedkopere markers.

Als je bereid bent om iets meer geld uit te geven, kunnen wij je garanderen dat je veel langer plezier hebt van je stiften.


Schrijfwaren

balpennen, fijnschrijvers en rollerballs tot luxe pennen, markers, potloden en whiteboardstiften. En...