Zit-sta bureau kopen? 9 Tips waar je goed op moet letten.

Publicatiedatum: 22 mei 2022 12:20:46

Zit-sta bureau kopen? 9 Tips waar je goed op moet letten.


Veel mensen gaan de fout in bij het uitkiezen van een nieuw zit-sta bureau. Er zijn een paar essentiële zaken waar je echt goed op moet letten als je een zit-sta bureau gaat kopen. Wij hebben de 9 belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Doe er vooral je voordeel mee!

 

1. De Arbowet schrijft voor een zit-sta werkplke een bereik in werkhoogte voor van 65 tot en met 128 cm.

Het internet staat vol met zit-sta bureaus die dit bereik niet hebben.
Deze bureaus zijn weliswaar goedkoper, maar doorgaans ook kwalitatief minder goed.

Dit komt doordat er goedkopere frames worden gebruikt voor tafels met een kleiner bereik (zoals bijvoorbeeld 72 - 119 cm).

Onze tip: kies altijd voor een kwalitatief goed en stevig frame, zodat je lang plezier hebt van je zit-sta tafel.


2. De betere zit-sta bureaus hebben twee motoren (één per tafelpoot), bij voorkeur energiezuinige (zie ook punt 5!).

De meeste goedkope(re) zit-sta tafels hebben maar één motor.

Waarom is dit belangrijk?
Als de tafel maar één motor aan één poot heeft, dan is het risico groot dat het blad vroeg of laat scheef de lucht in gaat. Zeker als er veel spullen op je bureau staan en liggen.

Met twee motoren is de belasting beter verdeeld en blijft je tafel keurig in balans als hij omhoog of omlaag beweegt.


3. Let op het verschil in bladmaten, materiaal en dikte.

Een tafel van 120 x 80 cm is logischerwijze goedkoper dan een bureau met een bladmaat van 160 x 80 cm of 180 x 80 cm. Veel mensen kijken alleen naar de prijs en niet naar de bijbehorende bladmaten en kopen vervolgens ‘per ongeluk’ een te klein bureau.

Daarnaast zijn het type blad en de bladdikte van invloed op de prijs.
Melamine (het materiaal waar de meeste bureaubladen van zijn gemaakt) is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan HPL (High Protect Laminate). Net zoals dunnere bladen goedkoper zijn dan dikkere bladen.

Als je kiest voor een dikker en dus zwaarder bureaublad, kies dan ook voor een goede motor. Anders krijg je gegarandeerd problemen op termijn. Vaak ontbreekt informatie hierover bij de online beschrijving van het zit-sta bureau. Vraag daarom altijd om advies!


4. Is montage en verzending bij de prijs inbegrepen?  

Veel mensen vergeten vaak dat de montage en verzendkosten bij online aanbieders meestal niet bij de prijs zijn inbegrepen.

Bedenk dat het goed monteren van een zit-sta tafel behoorlijk wat tijd in beslag neemt.
Bovendien is het zaak dat je nieuwe zit-sta bureau goed in elkaar wordt gezet.

Onze tip: kies altijd voor een aanbieder die de tafel voorgemonteerd levert of ter plekke voor jou in elkaar zet.


5.  Nog een belangrijk aandachtspunt: de motoren van zit-sta bureaus verbruiken best veel (lek)stroom.

Als de elektrische besturing van jouw zit-sta tafel een groot deel van de dag in stand-by modus staat, verbruikt hij energie en geld. Vaak veel meer dan je je realiseert.

De betere merken hebben hier over nagedacht en bieden zit-sta bureaus met energiezuinige motoren. De verschillen in cost of ownership zijn echt indrukwekkend als je deze ‘verborgen’ kosten in acht neemt.


6. Check altijd goed of je kabelgoten, kabelgeleiders, kabelgaten etc. kunt toepassen.

Bij veel bedrijven is bekabeling van de werkplek onderdeel van de Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Dat betekent dat je kabels fatsoenlijk moet wegwerken (en het ook doen!). Het is verstandig om je PC meteen ook een veilige plek te geven op een CPU houder.

En vergeet niet: je bureau gaat regelmatig de lucht in. Dat vraagt om kabels die lang genoeg zijn.

Onze tip: bestel bij je nieuwe zit-sta tafel altijd een setje verlengkabels voor je monitor, muis, toetsenbord en stroomkabels! 

 

7. Meer gebruikers? Kies voor een model met memory functie 

Als je het zit-sta bureau met meer personen gaat gebruiken, dan is het handig om te kiezen voor een type met memory functie. Met één druk op de knop realiseer je meteen de gewenste hoogte voor de betreffende gebruiker.

In dit geval zijn handmatig slinger verstelbare bureaus (die sowieso niet het juiste bereik in hoogte hebben) een absolute afrader.

 

8. Check of de zit-sta tafel van jouw keuze is uitgerust met een blokkeerinrichting.

Dit betekent dat de tafel meteen blokkeert zodra hij weerstand voelt (denk aan knieën, strak gespannen kabels, het over de rand stekende toetsenbord op het bureau van je collega).

Je zou niet de eerste zijn die onder z’n zit-sta bureau bekneld raakt.
Of die per ongeluk het toetsenbord van zijn collega ‘crusht’ bij het in hoogste verstellen van het bureau. Of kabels kapot trekt....

Een blokkeerinrichting is echt belangrijk voor de veiligheid, dus let daar op bij het uitkiezen van jouw nieuwe zit-sta bureau.

 

9. Last but not least: als je toch een zit-sta bureau aanschaft, koop dan meteen een goed verstelbare monitorarm.

En let erop dat je recht achter je PC zit (waarom dat belangrijk is, lees je in deze blog: Zo voorkom je pijn in je lijf)

 

Bonustip 10: Vraag om advies!

Als je online op zoek gaat naar een zit-sta bureau zul je ontdekken dat veel van bovengenoemde punten ontbreken bij de beschrijving van het product. En eerlijk is eerlijk; ook bij ons vind je niet alle informatie. Daarom is het zo verschrikkelijk belangrijk dat je om persoonlijk advies vraagt als je serieus op het punt staat om te investeren in een zit-sta bureau.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, zodat wij je kunnen helpen om de juiste keuze te maken. Maak vooral gebruik van onze vakkennis op dit gebied. Alleen op die manier voorkom je dat je een ‘kat in de zak’ koopt. En geloof ons: je zou niet de eerste zijn…

Dus: bel ons vandaag nog en laat je adviseren! T +31 (0) 45 52 29 311

P.S. Neem hier alvast een kijkje in ons online aanbod zit-sta bureaus. Dit is slechts een greep uit de collectie zit-sta bureaus die wij kunnen leveren: lang niet alles staat online, dus neem ook gerust contact met ons op als je een ander merk of model zoekt.

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog