0 Vergelijken
  • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
  • Door klanten beoordeeld met een 8.9
  • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)
Zo zorg je altijd voor lekkere koffie: 6 tips
06 feb 2020

Zo zorg je altijd voor lekkere koffie: 6 tips

In ieder kantoor vind je er wel één: een koffiezetter. Uiteraard, want koffie is een must op kantoor. Goede koffie welteverstaan, want slechte koffie is killing voor het geluksgevoel van alle coffeelovers op de werkvloer. En toch kan het zomaar gebeuren dat de koffie op je werk ronduit smerig is. Hoe kan dat? Wij hebben de belangrijkste 6 redenen voor je op een rij gezet.

De laatste jaren is er een serieuze koffiecultuur in Nederland ontstaan. Behalve het oer-Hollandse kopje koffie, kunnen we kiezen uit allerhande hippe, vooral Italiaanse, varianten. Niet alleen in de horeca, ook thuis zijn we in de gelegenheid om de heerlijkste espresso, latte of cappuccino te fabriceren.

Zijn we hierdoor zó verwend dat we de koffie op kantoor niet meer lekker vinden?
Of zijn er andere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de koffie op het werk ronduit slecht smaakt?

Dat laatste!

Want er zijn genoeg bedrijven met de meest moderne koffiezetapparaten waarmee je een prima kop koffie maakt.

Hoe komt het dan dat die koffie soms toch zo vies is? Dit zijn de 6 meest voorkomende redenen:


1. De machine wordt nooit of niet vaak genoeg goed schoongemaakt. 

Daardoor ontstaan schimmels in de leidingen en mengers met als gevolg: muffe koffie.

Onze tip: spoel de koffiemachine dagelijks (daardoor blijft er geen drab in de leidingen achter) en reinig het apparaat tenminste één keer per week.
De meeste machines geven tegenwoordig zelf aan wanneer ze moeten ontkalkt en gereinigd; let daar goed op en doe het dan ook.


2. De koffie is niet meer vers.

Koffiebonen worden luchtdicht verpakt (met een gasventiel om de overdruk te kunnen wegvoeren). Dit gebeurt niet voor niets: bonen kunnen namelijk bederven.

Vul daarom nooit meer bonen in het reservoir van je koffiemachine dan je op één dag verbruikt. En sluit de aangebroken zak bonen altijd goed (luchtdicht) af.


3. Het water is te hard.

Hoe zachter het water, hoe beter de smaak van de koffie en hoe langer je machine meegaat.
De meeste professionele machines zijn daarom voorzien van een extern waterfilter.

Tip: zorg er wel voor dat je dit filter regelmatig wisselt.


4. Het water is niet warm genoeg.

De ideale temperatuur is 92 graden Celsius. Bij veel koffiezetters is dit een fabrieksinstelling.

Maar… als je de koffiemachine niet goed onderhoudt (spoelen, reinigen, ontkalken, filters verwisselen), dan loop je kans op verkalking en verontreiniging waardoor de boiler (die het water verwarmt) niet meer warm genoeg wordt…

Dus ook hier geldt: onderhoud, onderhoud, onderhoud!


5. De machine is niet goed ingesteld.

Denk hierbij aan zaken als:

  • de hoeveelheid water per kop,
  • de hoeveelheid koffie,
  • maar vooral ook de menggraad van de bonen luistert bijzonder nauw.

Bovendien, als je switcht naar andere bonen, moet je de koffiemachine altijd opnieuw instellen.


6. Er worden slechte koffiebonen gebruikt.

Hoe goedkoper de boon, hoe vetter. Hoe vetter de bonen, hoe slechter voor het maalmechanisme van je machine.
Met het oog op het behoud van je koffiemachine kun je beter kiezen voor een kwalitatief betere (meestal iets duurdere) bonen.

 

Nu je dit allemaal weet, kan er eigenlijk niets meer mis gaan met de koffie op kantoor. ;-)

 

P.S. Misschien vind je deze blogs over koffie ook wel interessant:

Koffiejunks opgelet: teveel is teveel!
Waarom goede koffie op kantoor een must is
Koffiemythes: fabeltjes en feiten
 


Thema's