Meer informatie

De voordelen van lamineren op een rij

• want het blijft stofvrij en waterdicht
• waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd
• en eventuele vingerafdrukken of andere viezigheid zijn snel en makkelijk te verwijderen

Wat kun je allemaal lamineren?

Warm lamineren

Om warm te lamineren heb je logischerwijze een warmtedoorvoerapparaat nodig. Het principe is hetzelfde als bij het koudedoorvoerapparaat: de machine voert de lamineerhoes (voor warm lamineren uiteraard!) door 2 of meer verwarmde transportrollen die de beide kanten van pouch op elkaar persen. Ook de lamineerhoesjes voor warm lamineren zijn voorzien van een lijmlaag. Het verschil met koud lamineren is dat de transportrollen in je lamineermachine eerst moet worden opgewarmd.

Je kunt kiezen uit allerlei soorten lamineermachines; de meest gangbare maten zijn A3 en A4, maar wij verkopen ook A5  lamineerhoezen. In deze apparaten kun je overigens ook documenten op kleiner formaat lamineren. Het grote verschil tussen de dure en goedkope(re) machines heeft te maken met:
1. het aantal transportrollen waarmee het apparaat is uitgerust (hoe meer, hoe gladder, mooier en beter het resultaat)
2. de instelmogelijkheden qua temperatuur
3. de tijd die de machine nodig heeft om tot de gewenste temperatuur op te warmen

Koud lamineren

Bij de eerste koude variant, koop je een zelfklevende lamineerhoes, waar je je document netjes inlegt en dan de voor- en achterkant (met jouw document daartussen) tegen elkaar aandrukt. Dit is best lastig, omdat je heel goed moet oppassen dat er geen luchtbelletjes ontstaan. Bovendien hebben deze hoezen altijd een wat matte uitstraling door de zelfklevende lijmlaag. 

Een kouddoorvoerapparaat is vooral handig als je documenten wilt lamineren, die niet warm mogen worden. Een voorbeeld hiervan is thermisch papier. Voordelen van een lamineerapparaat voor koud lamineren is dat het geen opwarmtijd nodig heeft en geen stroom verbruikt.

Aanbod lamineerhoezen of pouches
Als je gaat lamineren, heb je altijd een lamineerhoes nodig. Gebruik altijd de juiste hoes voor jouw lamineerapparaat; alleen dan ben je verzekerd van het beste resultaat.

Let op: goedkopere lamineermachines zijn vaak niet geschikt voor dikke(re) lamineerhoezen en vereisen in dat geval het gebruik van een zogenaamde ‘carrier’; dit is een soort stoffen tas waar je de lamineerhoes in stopt; die tas voer je vervolgens in de lamineermachine om te voorkomen dat de hoes vastloopt in de machine. Dit is op z’n zachts gezegd een ietwat omslachtig. Nog een nadeel als je kiest voor een goedkope machine: die  hebben vaak een lange opwarmtijd van enkele minuten en verbruiken dus meer stroom.
De meeste lamineerhoezen zijn uitgevoerd in hoogglans, maar ze zijn ook verkrijgbaar in zijdeglans! Je moet het wel even weten.  

Hier vind je antwoord op de vraag: wat kost een lamineermachine?

Advies en tips om goed te lamineren
Hieronder vind je onze tips of beter gezegd do’s en dont’s als je gaat lamineren.

Wél doen
• Gebruik lamineerhoezen die geschikt zijn voor jouw apparaat; wij adviseren om altijd pouches van goede kwaliteit te kiezen voor het beste resultaat.
• Heb geduld en wacht altijd totdat je lamineermachine de gewenste temperatuur heeft bereikt.
• Voer altijd eerst de voorgesealde, dus de gesloten zijde van de hoes in de lamineermachine in, anders loopt de hoes gegarandeerd vast.
• Ga je een superbelangrijk uniek document lamineren, test de instellingen dan van tevoren even met een even groot kladje. Stel dat het mis gaat, dan is niet meteen je felbegeerde certificaat of ander belangrijk document verloren.
• Laat je document na het lamineren altijd rustig afkoelen op een vlakke ondergrond.
• De rollen van de lamineermachine moeten regelmatig worden gereinigd. Dit kun je doen door een vel wit karton of een speciaal reinigingsvel (LINK!) twee tot drie keer door de machine te voeren.
• Schakel de lamineermachine na gebruik altijd uit.

Zeker níet doen
• Gebruik je lamineermachine nooit in de buurt van water. 
• Als je een lamineerhoes op maat wilt snijden, doe dit dan na het lamineren en niet van tevoren.
• Stop nooit een lege lamineerhoes in het apparaat.
• Voer nooit de lamineerhoes met de open kant in de machine in; de hoes loopt dan gegarandeerd vast in het apparaat!
• Gebruik geen gekreukelde of gescheurde hoezen.
• Vul de lamineerhoes uitsluitend met papieren documenten of foto's.
• Laat de lamineerhoes na het lamineren niet in de machine steken. Je loopt het risico dat het uiteinde van de hoes verbrandt, smelt of gaat bobbelen.

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog