0 Vergelijken
  • Persoonlijk advies op werkdagen van 8:30 tot 17:00
  • Door klanten beoordeeld met een 8.9
  • Gratis verzending vanaf € 65 (excl. btw)

Lamineren

Alle categorieën

Alle producten

149 resultaten

Handige blogs voor thuiswerken

 

Voordat je gaat bestellen, bekijk dan eerst onze blogs.

Hierin staat informatie die je helpen bij het samenstellen van jouw werkplek.

Lamineren: koud of warm?

Bekijk onze blog

Kantoorinrichting

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ons aanbod is nog veel breder. Laat ons jou inspireren over de mogelijkheden. Met meer dan 30 jaar ervaring kunnen onze adviseurs jou helpen naar de perfecte inrichting.

Kantoorinrichting passend bij jouw werkomgeving.

Meer informatie

Lamineren, hoe werkt dat precies? Lamineren betekent letterlijk pletten of walsen en is afgeleid van het Franse ‘laminer’ (metaal pletten). Met gelamineerd papier wordt geplastificeerd papier bedoeld ofwel papier bedekt met een plastic laagje. Lamineren is in feite de verbindingstechniek, waarmee je meer lagen van hetzelfde of verschillende materialen met elkaar verbindt. Een superhandige uitvinding, want vaak is het uitermate functioneel om bepaalde papieren documenten te lamineren of te plastificeren. Vooral als ze tegen een stootje en grijpgrage vingers moeten kunnen en een langer leven beschoren moeten zijn. Lamineren is dan dé oplossing.

De voordelen van lamineren op een rij

• het document wordt verstevigd en beschermd tegen vuil, vocht, licht en slijtage
• want het blijft stofvrij en waterdicht
• waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd
• en eventuele vingerafdrukken of andere viezigheid zijn snel en makkelijk te verwijderen

Wat kun je allemaal lamineren?

Eigenlijk kun je alle papieren lamineren. Een paar voorbeelden: naamkaartjes, routebeschrijvingen, foto’s, handleidingen, belangrijke boodschappen voor collega’s (“Servies in de vaatwasser”, “Fietsen in de stalling”, je kent ze wel), placemats, klantenpasjes, menukaarten, dag- en weekindeling op scholen, liedjesteksten, protocollen, beurspresentaties, gebruikersuitleg bij bijvoorbeeld printers, faxen en telefoons, maar ook belangrijke adressen en telefoon-/doorkiesnummers, de tekeningen van je kinderen of je favoriete recepten voor tijdens het koken. Noem maar op, het lijstje is eigenlijk eindeloos en het principe is eenvoudig: je document wordt omhuld in een lamineerhoes, in vaktermen pouch genoemd. Om te lamineren, heb je dus een lamineerhoes of pouche en een lamineermachine nodig.

Er zijn twee manieren waarop je kunt lamineren: koud en warm. Wat is het verschil?

Warm lamineren

Warm lamineren geeft absoluut het beste en mooiste resultaat en is dan ook veruit de meest populaire manier van lamineren!
Om warm te lamineren heb je logischerwijze een warmtedoorvoerapparaat nodig. Het principe is hetzelfde als bij het koudedoorvoerapparaat: de machine voert de lamineerhoes (voor warm lamineren uiteraard!) door 2 of meer verwarmde transportrollen die de beide kanten van pouch op elkaar persen. Ook de lamineerhoesjes voor warm lamineren zijn voorzien van een lijmlaag. Het verschil met koud lamineren is dat de transportrollen in je lamineermachine eerst moet worden opgewarmd.

Je kunt kiezen uit allerlei soorten lamineermachines; de meest gangbare maten zijn A3 en A4, maar wij verkopen ook A5  lamineerhoezen. In deze apparaten kun je overigens ook documenten op kleiner formaat lamineren. Het grote verschil tussen de dure en goedkope(re) machines heeft te maken met:
1. het aantal transportrollen waarmee het apparaat is uitgerust (hoe meer, hoe gladder, mooier en beter het resultaat)
2. de instelmogelijkheden qua temperatuur
3. de tijd die de machine nodig heeft om tot de gewenste temperatuur op te warmen

Tip: De beste machines hebben vier rollen en zijn handmatig of automatisch instelbaar op alle soorten lamineerhoezen.

Warm lamineren geeft absoluut het beste en mooiste resultaat en is dan ook veruit de meest populaire manier van lamineren!

Koud lamineren

Dit wil zeggen dat je je document lamineert met een zelfklevende lamineerhoes óf dat je gebruik maakt van een zogenaamd kouddoorvoerapparaat.

1. Koud lamineren met een zelfklevende lamineerhoes
Bij de eerste koude variant, koop je een zelfklevende lamineerhoes, waar je je document netjes inlegt en dan de voor- en achterkant (met jouw document daartussen) tegen elkaar aandrukt. Dit is best lastig, omdat je heel goed moet oppassen dat er geen luchtbelletjes ontstaan. Bovendien hebben deze hoezen altijd een wat matte uitstraling door de zelfklevende lijmlaag. 

2. Koud lamineren met een lamineerapparaat
Een kouddoorvoerapparaat is vooral handig als je documenten wilt lamineren, die niet warm mogen worden. Een voorbeeld hiervan is thermisch papier. Voordelen van een lamineerapparaat voor koud lamineren is dat het geen opwarmtijd nodig heeft en geen stroom verbruikt.

Hoe werkt deze manier van koud lamineren? Je stopt je document in een speciale lamineerhoes voor koud lamineren (let goed op als je lamineerhoezen gaat kopen, dat je de juiste variant voor koud lamineren kiest!). Je stopt de hoes in de lamineermachine en deze voert de hoes door twee of meer koude transportrollen; de rollen zorgen ervoor dat beide kanten van de pouche, voorzien van lijmbelletjes, op elkaar worden geperst en aan elkaar kleven. 

Aanbod lamineerhoezen of pouches
Als je gaat lamineren, heb je altijd een lamineerhoes nodig. Gebruik altijd de juiste hoes voor jouw lamineerapparaat; alleen dan ben je verzekerd van het beste resultaat.

Lamineerhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten (van credit card tot A0) en diktes of gewicht. Het gewicht van pouches wordt altijd uitgedrukt in mircon (mµ). Veel gebruikte gewichten zijn: 75 mµ, 125 mµ en 250 mµ. Hoe dikker de hoes, hoe steviger het gelamineerde eindresultaat.
Let op: goedkopere lamineermachines zijn vaak niet geschikt voor dikke(re) lamineerhoezen en vereisen in dat geval het gebruik van een zogenaamde ‘carrier’; dit is een soort stoffen tas waar je de lamineerhoes in stopt; die tas voer je vervolgens in de lamineermachine om te voorkomen dat de hoes vastloopt in de machine. Dit is op z’n zachts gezegd een ietwat omslachtig. Nog een nadeel als je kiest voor een goedkope machine: die  hebben vaak een lange opwarmtijd van enkele minuten en verbruiken dus meer stroom.
De meeste lamineerhoezen zijn uitgevoerd in hoogglans, maar ze zijn ook verkrijgbaar in zijdeglans! Je moet het wel even weten.  

Belangrijke tip: voer de lamineerhoes altijd met de gesloten zijde in de lamineermachine in, anders loopt het apparaat gegarandeerd vast!

Hier vind je antwoord op de vraag: wat kost een lamineermachine?

Advies en tips om goed te lamineren
Hieronder vind je onze tips of beter gezegd do’s en dont’s als je gaat lamineren.

Wél doen
• Gebruik lamineerhoezen die geschikt zijn voor jouw apparaat; wij adviseren om altijd pouches van goede kwaliteit te kiezen voor het beste resultaat.
• Heb geduld en wacht altijd totdat je lamineermachine de gewenste temperatuur heeft bereikt.
• Voer altijd eerst de voorgesealde, dus de gesloten zijde van de hoes in de lamineermachine in, anders loopt de hoes gegarandeerd vast.
• Ga je een superbelangrijk uniek document lamineren, test de instellingen dan van tevoren even met een even groot kladje. Stel dat het mis gaat, dan is niet meteen je felbegeerde certificaat of ander belangrijk document verloren.
• Laat je document na het lamineren altijd rustig afkoelen op een vlakke ondergrond.
• De rollen van de lamineermachine moeten regelmatig worden gereinigd. Dit kun je doen door een vel wit karton of een speciaal reinigingsvel (LINK!) twee tot drie keer door de machine te voeren.
• Schakel de lamineermachine na gebruik altijd uit.

Zeker níet doen
• Gebruik je lamineermachine nooit in de buurt van water. 
• Als je een lamineerhoes op maat wilt snijden, doe dit dan na het lamineren en niet van tevoren.
• Stop nooit een lege lamineerhoes in het apparaat.
• Voer nooit de lamineerhoes met de open kant in de machine in; de hoes loopt dan gegarandeerd vast in het apparaat!
• Gebruik geen gekreukelde of gescheurde hoezen.
• Vul de lamineerhoes uitsluitend met papieren documenten of foto's.
• Laat de lamineerhoes na het lamineren niet in de machine steken. Je loopt het risico dat het uiteinde van de hoes verbrandt, smelt of gaat bobbelen.


Vragen of advies nodig? We helpen je graag verder!

Stel ons je vraag en we reageren zo snel mogelijk. Onze klantenservice is op werkdagen geopend van 8:30 tot 17:00.

Hulp of advies?

Wij helpen u graag

+31 (0) 45 - 52 29 311 +31 (0) 45 - 52 29 311
Ma — Vr · 08:30 — 17:00 uur
Wij helpen je graag verder
Chatten
Direct persoonlijke contact