De USB-stick

Publicatiedatum: 5 mei 2023 10:00:00

De USB-stick

De USB-stick! Het kleine, handige apparaatje dat we allemaal wel eens gebruiken om bestanden op te slaan en over te zetten. Maar wist je dat de geschiedenis van de USB-stick eigenlijk begint in de jaren '90?

1998 - 2000

In die tijd waren er al wel opslagmedia zoals floppydisks en cd-roms, maar deze hadden hun beperkingen. Floppydisks konden bijvoorbeeld niet veel meer dan 1,44 MB opslaan en zelfs cd-roms waren niet altijd even betrouwbaar. Bovendien was de trend om alles compacter en gebruikersvriendelijker te maken in gang gezet. Dus er was behoefte aan een nieuw soort opslagmedium.

In 2000 kwamen de eerste USB-sticks op de markt. Deze waren bedoeld als alternatief voor de floppydisk en de cd-rom en waren aanmerkelijk sneller en betrouwbaarder. Ze hadden dus het voordeel dat ze veel kleiner waren en veel meer data konden opslaan.

Van 8 MB naar 1 Terabyte

De eerste USB-sticks hadden een opslagcapaciteit van ongeveer 8 MB, wat in die tijd behoorlijk indrukwekkend was. Maar natuurlijk zijn ze sindsdien flink geëvolueerd. Tegenwoordig zijn er USB-sticks verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van wel 1 terabyte - dat is meer dan duizend keer zoveel als de eerste USB-sticks! Voor de “normale” gebruiker is zoveel echter niet nodig.

Werking

Maar hoe werkt een USB-stick eigenlijk? Wel, het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. Een USB-stick bestaat uit een printplaatje met daarop een aantal chips. Een van die chips is de flashgeheugenchip, waarop de data wordt opgeslagen. De USB-stick heeft ook een USB-connector, waarmee je hem kunt aansluiten op een computer.

Als je een USB-stick aansluit op een computer, wordt hij herkend als een externe schijf. Je kunt dan bestanden vanaf je computer naar de USB-stick kopiëren, en andersom. Omdat USB-sticks zo klein en draagbaar zijn, zijn ze ideaal om bijvoorbeeld presentaties of werkbestanden mee te nemen, maar ook om geheime data op te slaan en goed op te bergen, want hoe goed de Cloud ook beschermd is, alles wat via internet ergens anders naartoe verplaatst wordt kan in verkeerde handen komen. Dat kan met de USB-stick minder snel.

Tip: maak bij het bewaren van echt belangrijke informatie altijd een kopie op 2 sticks en bewaar die uit de buurt van elkaar!

4e generatie

Recent kwam USB 4.0 op de markt. Deze versie heeft een maximale overdrachtssnelheid van 40 Gbps en maakt gebruik van dezelfde USB Type-C-connector als USB 3.1. USB 4.0 is nog relatief nieuw, maar wordt steeds meer ondersteund door moderne apparaten.

En we kunnen ook gerust zijn. De moderne USB-stick past ook op ingangen van oudere versies op computers.

Dus ja, de bescheiden USB-stick heeft de manier waarop we data opslaan en overzetten echt veranderd, zelfs de koning maakt er gebruik van! En het is fascinerend om te bedenken dat de eerste versie nog maar zo'n 25 jaar geleden op de markt kwam!

Een greep uit onze USB-sticks

Levering (verwacht):
USB-stick 3.0 Philips Snow Edition Shadow Grey 32GB

€ 5,82*
Levering (verwacht):
USB-stick 3.1 Philips Moon Space Grey 32GB

€ 6,20*
Levering (verwacht):
USB-stick 2.0 Philips Vivid Edition Ocean Blue 16GB

€ 4,54*
Levering (verwacht):
Geheugenkaart Integral SDHC-XC 64GB

€ 7,25*
500+ op voorraad
Levering (verwacht):
USB-stick 2.0 Quantore 64GB

€ 5,32*
Levering (verwacht):
USB-stick 3.0 Quantore 16GB

€ 7,15*
Levering (verwacht):
USB-stick 3.0 Integral 64GB neon blauw

€ 12,69*
Levering (verwacht):
USB-stick 2.0 Philips moon vintage silver 32GB

€ 5,31*
Levering (verwacht):
USB-stick 3.0 Sandisk Cruzer Ultra 256GB

€ 40,06*
Levering (verwacht):
USB-stick 3.0 Sandisk Cruzer Ultra 64GB

€ 11,33*
Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog