Waarom je in de stress schiet door slechte akoestiek

Publicatiedatum: 28 mei 2022 15:08:40

Waarom je in de stress schiet door slechte akoestiek


Als er één groot gevaar dreigt in een open kantooromgeving dan is het wel geluidshinder. En dat levert een flinke portie stress op. In deze blog leer je hoe (slechte) akoestiek een ruimte beïnvloedt, welke impact dat heeft op jouw humeur en productiviteit, maar vooral ook hoe je de akoestiek op kantoor verbetert.  

Veel mensen ergeren zich mateloos aan lawaai op kantoor.
Vaak heeft dit te maken met de akoestiek van de ruimte.


Hoe geluid klinkt in een bepaalde ruimte noemen we akoestiek.
Akoestiek is er altijd, maar wordt sterk beïnvloed door de vormgeving en inrichting van die ruimte.


Slechte akoestiek wordt meestal als bijzonder onprettig ervaren. Maar dat is lang niet alles...


Geluidsoverlast op kantoor door slechte akoestiek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je niet kunt concentreren. Iedere onderbreking zorgt ervoor dat je je focus verliest en dat betekent dat je minder productief bent dan je zou willen en kunnen. En dan ligt stress op de loer.


Stress door slechte akoestiek?

Jazeker. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Zo blijkt uit onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm naar het effect van geluid op mensen in open kantooromgevingen, dat een gezonde geluidsomgeving de arbeidseffectiviteit significant verbetert.
 

Goede akoestiek zorgt voor 30% (!) minder afleiding en stress.

De akoestiek in jouw kantoor is dus van grote invloed op hoe jij en je collega’s zich overdag voelen en hoe lekker jullie kunnen werken.

Als jij je gelukkig voelt op je werk ben je veel productiever (dat is ook bewezen).


Nu is het op zich wel grappig als jouw kantoor een soort whispering gallery  is, waar je precies kunt horen wat je collega op 40 meter afstand fluistert, maar het is natuurlijk geen doen als je de hele dag in zo’n ruimte moet werken.


Wat kun je doen om de ruimteakoestiek te verbeteren?

Aan de vorm van je kantoor kun je niet meer zoveel veranderen, dus dat geldt alleen als je een nieuw kantoor gaat bouwen.

De meest voor de hand liggende manier om de akoestiek te beïnvloeden is dan ook door het gebruik van bepaalde materialen.

  • Poreus of zacht materiaal neemt geluid in zich op en heeft daardoor een dempende werking.
  • Hard materiaal daarentegen is geluidsreflecterend en zal het geluid juist versterken.


Door een goed gebruik van materialen op de vloeren, muren en plafonds kun je de akoestiek optimaliseren.

Kortom: mogelijkheden te over. Welke oplossing voor jou de beste is, hangt uiteraard samen met de grootte van het geluidsprobleem. 

 

Doe nu de klaptest

Akoestiek op kantoor is gelukkig is een hot item vandaag de dag. Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van goede akoestiek en de invloed daarvan op het welzijn van de mensen die in de ruimte moeten werken. Daar heb je nu alles over kunnen lezen in deze blog.

Hoogste tijd om eens even in je handen te klappen en de akoestiek in jouw kantoor provisorisch te testen.

Als het galmt, dan is het absoluut de moeite waard om na te denken wat je kunt doen om de akoestiek positief te beïnvloeden. Of om een professional in te huren voor een serieuze geluidssscan.

Wil je meer weten over oplossingen om de akoestiek in jouw kantoor te verbeteren, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor professioneel advies en een oplossing op maat.

T +31 (0) 45 - 52 29 311
E info@kantoorartikelen.nl

 

Leestip: Dit zijn de gezondheidsrisico's van slechte akoestiek op kantoor