Voldoet jouw thuiswerkplek aan de regels van de wet?

Publicatiedatum: 22 mei 2022 11:28:28

Voldoet jouw thuiswerkplek aan de regels van de wet?


In het kader van 'het nieuwe normaal' werken veel mensen één, twee of zelfs nog meer dagen per week van huis uit. Wat helaas nog vaak vergeten wordt, is dat er ook voor thuis arboregels gelden. De brandende vraag luidt dan ook: voldoet jouw thuiswerkplek wel aan de regels van de wet? Waar moet je op letten als je thuis werkt? En hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever bij het inrichten van die werkplek thuis? Het antwoord op deze vragen vind je in deze blog. 

Thuiswerken lijkt het nieuwe normaal op dit moment. Maar lang niet iedereen heeft een professionele thuiswerkplek. Behoor jij tot de groep dit nog steeds aan de spreekwoordelijke keukentafel zit, dan is de kans groot dat je op de tafel van de fysiotherapeut terecht komt.

Waarom?

Omdat heel veel thuiswerkers niet over een ergonomische thuiswerkplek beschikken. Daardoor liggen lichamelijke klachten aan je nek, schouders, rug, armen en polsen op de loer. Met in het ergste geval kans op uitval.

Hoe kun je dit voorkomen? En wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk dat je een veilige en gezonde thuiswerkplek hebt? Dat lees je allemaal in de Arbo-wet.

Iedere thuiswerker valt namelijk onder de Arbeidsomstandighedenwet

De geldende arboregels voor thuiswerken zijn weliswaar soepeler dan die voor de werkplek in het bedrijf van je werkgever, maar toch.

Zo heb je als thuiswerker een goede werkplek nodig om je werk veilig en gezond te kunnen uitvoeren.
Een goede werkplek bestaat volgens de wet uit minimaal:

  • een goede stoel
  • een goede tafel
  • en de juiste verlichting

Heb je dit zelf niet, dan moet je werkgever hiervoor zorgen.

Werk je thuis met je computer? Dan gelden voor thuis dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor.

Je werkgever is dus verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werkplek thuis.
De Inspectie SZW (vroeger bekend als de Arbeidsinspectie) kan zelfs bij jou thuis op bezoek komen om je arbeidsomstandigheden te controleren.

Dus: werk je regelmatig thuis, dan moet je over een ergonomisch ingerichte werkplek beschikken.
De praktijk laat zien dat dit helaas nog vaak te wensen overlaat, getuige het groot aantal thuiswerkers dat met lichamelijke klachten op de tafel van fysiotherapeut belandt (ca. 30 tot 40%). In het ergste geval zijn die gezondheidsklachten reden voor uitval. En dat kost (de werkgever) geld. En als die ziekteperiode maar lang genoeg duurt, kan het ook de werknemer geld gaan kosten.

Met het oog op de gezondheid van thuiswerkers is het daarom verstandig (om niet te zeggen heel erg slim) als je als werkgever investeert in een goede ergonomische thuiswerkplek voor de medewerkers die ook thuis werken. Trouwens, op de website van de Belastingdienst en op arbo-online.nl vind je handige informatie over regel voor (belastingvrije) vergoedingen aan werknemers voor de inrichting van een thuiswerkplek. 

Met een goede thuiswerkplek die voldoet aan de wettelijke regels zijn jouw medewerkers thuis verzekerd van een gezonde werkhouding en dit minimaliseert de kans op gezondheidsklachten. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn, zoals hiervoor al gezegd: rug- en nekpijn, pijn aan de schouders, armen, polsen en handen.

Om werkgevers te helpen en veel uitzoekwerk te besparen, hebben wij een aantal kant-en-klare thuiswerkplekken samengesteld. Noem het maar ons thuiswerkplek-menu waaruit werkgevers in overleg met jou uit kunnen kiezen.

Maar onze service reikt natuurlijk verder dan alleen dat. Bij het installeren van de thuiswerkplek leggen wij ook haarfijn aan jouw thuiswerker uit hoe hij of zij de werkplek zo ideaal mogelijk kan in- en afstellen. En de montage is uiteraard ook bij de prijs inbegrepen. Hieronder presenteren wij als voorbeeld onze twee meestverkochte thuiswerkplekken:

Thuiswerkplek 1:

Bureaustoel: Herman Miller Mirra 2 
Tafel: Voortman, elektrisch in hoogte verstelbaar
Monitor arm: Flo Single monitor-arm
Extra: Flo laptop-houder

Setprijs (*): € 2.305,-


Thuiswerkplek 2: 

Bureaustoel: Herman Miller Sayl 
Tafel: ITC, elektrisch in hoogte verstelbaar inclusief geheugen
Extra: Flo laptop-houder                        
Monitorarm: Flo Single monitor-arm

Setprijs (*):  € 1.873,-

*De genoemde prijzen zijn exclusief BTW, inclusief montage en geen transportkosten bij levering in Limburg.

Natuurlijk kun je iedere thuiswerk-set op maat invullen en aanpassen aan jouw specifieke wensen of eisen. Wil je hier meer over weten of wil je advies over de beste thuiswerkplek voor jouw medewerkers, dan bel gerust voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze project-deskundigen.

T +31 (0) 45 - 52 29 311
E info@kantoorartikelen.nl

 

P.S. Download voor meer informatie en tips over dit onderwerp het rapport ‘Het Nieuwe Werken: hoe blijf je er gezond bij?’

P.P.S. Leestip: 7 tips voor thuiswerkers (inclusief een checklist om in 6 stappen het perfecte thuiskantoor te creëren).