Tabbladen: onmisbaar in een slim opbergsysteem

Publicatiedatum: 17 mei 2022 18:19:43

Tabbladen: onmisbaar in een slim opbergsysteem


Behoefte aan een slim opbergsysteem? Dan zijn tabbladen onmisbaar, want daarmee schep je overzicht en raak je nooit meer iets kwijt. Wil je weten welk type tabblad handig is voor jouw archiveersysteem? In deze blog hebben wij de 5 soorten tabbladen voor je op een rij gezet.

Tabbladen zijn onmisbaar voor een slim opbergsysteem. Met tabbladen schep je namelijk goed overzicht over alle papieren documenten die je bewaart. Of dat nou in een ordner is, in een klapper of een hechtmap, dat doet er niet toe.

Welk tabblad is handig voor jouw persoonlijke werkarchief?

Om die vraag te beantwoorden, hebben we hieronder de verschillende soorten tabbladen voor je op een rij gezet:

Welke soorten tabbladen zijn er te koop?

A4-tabbladen

Het ligt nogal voor de hand: de meest gebruikte en reguliere tabbladen zijn de A4-tabbladen. Het assortiment A4-tabbladen is dan ook enorm, ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, in verschillende materialen (karton, kunststof, transparant) en met lege of voorbedrukte tabs.

Tabbladen met onbedrukte tabs

Deze tabbladen kun je zelf beschrijven; dit geldt zowel voor de tabs als voor het eventuele indexblad. Een andere mogelijkheid is dat je zelf een etiket bedrukt en dat op het tabje plakt.

Tabbladen met bedrukte tabs

Op deze tabbladen zijn de tabs voorbedrukt. Bijvoorbeeld met de kalendermaanden, met cijfers of met het alfabet.

Hoeveel gaatjes?

A4-tabbladen zijn verkrijgbaar met of zonder voorgeperforeerde gaatjes.
Het aantal gaatjes varieert van 4 tot 11 of 23; in vaktermen heet dat 4-gaats, 11-gaats of 23-gaats.
De alfabet-tabbladen zijn ook te koop als 2-gaats variant (met 2 gaatjes dus).

Het soort map (een klapper, ordner, hechtmap of een andere opbergmap) waarin je alles opbergt, is bepalend voor het aantal gaatjes in het tabblad.

A5-tabbladen

Als je geen groot A4-tabblad wilt gebruiken, kun je ook voor het kleinere broertje in A5-formaat kiezen. 

 A5-tabbladen zijn geperforeerd met 17 of 2 gaatjes. 

Net zoals de A4-tabbladen zijn de kleinere A5-varianten verkrijgbaar in karton of kunststof, in diverse kleuren, onbedrukt en zelf beschrijfbaar of voorbedrukt met cijfers of letters.

Bedrukbare tabbladen

Bedrukbare tabbladen zijn ideaal voor een professioneel en mooi uitziend opbergsysteem.

Je kunt al je werk- en archiefmappen voorzien van zelf bedrukte uniforme tabbladen met je eigen tekst.

Het merk Avery heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment bedrukbare tabbladen. Je schrijft zelf de tekst per tabblad en print dit met je eigen laserprinter of inkjet-printer.

Wat zo ideaal is aan de bedrukbare tabbladen van Avery, is dat je op hun website gratis templates kunt downloaden. Met deze software kun je vervolgens al je tabbladen, maar ook het indexblad zelf bedrukken.

Ongeperforeerde tabbladen

Ongeperforeerde tabbladen (zonder gaatjes dus) zijn vooral handig als je plan, een verslag of een rapport wilt inbinden en voorzien tabbladen.

Als je wilt, kun je ook kiezen voor een setje inclusief een transparante of kartonnen kaft (voor- en achterblad) en een indexsheet voor een snelle inhoudreferentie.

Zelfklevende tabs

Last but not least: een snel alternatief voor de traditionele alom bekende kartonnen of transparante geperforeerde tabbladen zijn zelfklevende tabblaadjes.

Het grote voordeel hiervan is, dat je ze zonder moeite en zonder lijmresten snel verwijdert en/of vervangt door een nieuw tabje. Snel en simpel.

Natuurlijk zijn deze zelfklevende tabs ook nog eens superhandig voor extra notities, aantekeningen en herinneringen!

Veel succes met het uitkiezen van jouw favoriete tabbladen.
Mocht je na het lezen toch nog hulp nodig hebben bij het vinden van het juiste tabblad, dan bel of mail ( info@kantoorartikelen.nl) ons gerust. Maak vooral gebruik van onze vakkennis!

Tabbladen met nummers

Tabbladen met letters

Tabbladen blanco of met venster

Wij helpen je graag verder

Scheidingsstroken

Milieuvriendelijke tabbladen