Relaxter en productiever met internet fasting

Publicatiedatum: 22 mei 2022 18:11:00

Relaxter en productiever met internet fasting


Doe jij al aan internet fasting? Gewoon regelmatig rigoureus de stekker uit je internet trekken? Juist als je nu denkt “OMG!” zou je het eens moeten proberen. Het werkt enorm bevrijdend en je krijgt veel meer gedaan in kortere tijd. Een lesje internet fasting en de voordelen.

Internet fasting betekent letterlijk internet vasten. Met andere woorden: je besluit heel bewust om bepaalde uren per dag offline te zijn. En in die tijd doe je alles wat je wilt of moet doen zonder de continue ruis van het internet op de achtergrond: binnenkomende mails, private messages, tweets etc. etc. Gewoon 100% focus op waar je op dat moment mee bezig bent zonder storende afleiding. Hoe heerlijk en bevrijdend klinkt dat?

Ga eens bij jezelf te rade: hoe vaak gebeurt het dat jij aan je computer zit te werken en je ziet of hoort een mailtje binnenkomen waardoor je wordt afgeleid. Hoe groot is de verleiding om meteen ‘even’ te kijken wie wat schrijft? Weg focus.
Dat je veel productiever en geconcentreerder bent zonder die afleiding moge overduidelijk zijn. Zeker weten dat je tijdens bewuste offline uren veel meer gedaan krijgt. Stel je eens voor dat je dadelijk tijd overhoudt?! Je zou zo maar het gevoel kunnen krijgen dat je minder druk bent...

Hoe pas je zo’n internet ‘dieet’ nou toe?

Jij bepaalt zelf wanneer je op internet mag en wanneer niet. Omdat de meeste mensen in de ochtend, vooral na een stevig eiwitrijk ontbijt, het meest productief zijn, is het zeker een aanrader om juist dan twee of drie uur offline te gaan en je te concentreren op ‘productie’. Dat kan het schrijven van een plan zijn, het uitwerken van nieuwe ideeën, wat er ook maar uit jouw koker moet komen. Stort je hier twee of drie uur met volle focus op en je zult verbaasd zijn wat je in die tijd op papier krijgt.

By the way: vergeet niet om ieder half uur even op te staan en te bewegen, want twee of drie uur achter elkaar alleen maar zitten is niet goed voor je gezondheid. Sta op als je een nadenkmomentje hebt, loop een rondje door je kamer, doe iets, beweeg, dit prikkelt ook weer je creativiteit.

Daarna is het tijd voor een welverdiende pauze (níet achter je computer s.v.p.!). Aan jou de keuze of je dan weer online gaat of niet. Kies in ieder geval één of twee bewuste tijdstippen per dag waarop je je mails allemaal consequent af- en wegwerkt, dan hoef je daar verder ook niet meer over na te denken (besparing van kostbare ruimte op je persoonlijke harde schijf).

Wat je in de middag doet, is aan jou, wel of geen internet… Wat je in ieder geval doet, is dat je een tijdslimiet in de avond stelt. Maak het vooral niet te laat, bijvoorbeeld 19 of 20 uur. Daarna is het over en uit met internet, tijd voor het ‘echte’ leven.

Durf jij de uitdaging aan?

Internet fasting is in feite super simpel, maar blijkbaar voor veel mensen een gigantische uitdaging. Dat komt omdat internet zwaar verslavend kan zijn (net zoals de aanwezigheid op alle social media). Reden temeer om je aan internet fasting te wagen. Het kan je alleen maar profijt opleveren. En vooral heel veel extra tijd die je kwalitatief kunt invullen. Dingen waar je anders (met internet) nooit van z’n leven aan toekomt.

Internet fasting kan echt een lifechanger zijn. Wat denk, ga jij een poging wagen? Of heb je zelf al (goede) ervaringen hiermee? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Deel het met ons op Facebook!


Cartoon @bryanMMathers