Hoe ver moet ik van mijn beeldscherm af zitten

Publicatiedatum: 21 mei 2022 14:23:51

Hoe ver moet ik van mijn beeldscherm af zitten


Je lichaam is er niet op gebouwd om langdurig in dezelfde positie te zitten en zeker niet in een onnatuurlijke houding. Voorkom lichamelijke klachten onder meer door op de juiste afstand van je scherm af te zitten. Leer in deze blog wat de correcte afstand is.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: een goede werkhouding is heel erg belangrijk.

Om lichamelijke klachten te voorkomen, is het onder meer belangrijk om op correcte afstand van je computerscherm af te zitten.


Wat is de juist afstand tot mijn beeldscherm?

De grootte van je beeldscherm is bepalend voor de juiste afstand.
Logisch: hoe groter het scherm, hoe groter de afstand.

Voor de meeste schermen op kantoor kan een eenvoudige vuistregel worden gehanteerd: zorg dat je op één armlengte afstand van je scherm zit. Ga hierbij met je rug helemaal tegen de rugleuning van je bureaustoel aanzitten en strek je arm recht vooruit. Je vingers zouden het scherm nu net moeten raken.

Let erop dat je het hele scherm kan zien, zonder met je hoofd heen en weer te moeten bewegen.

Voor schermen groter dan 20 inch is het beter om iets meer dan één armlengte afstand te nemen.

Waar moet je verder op letten?

Alleen een goede afstand tot het beeldscherm is natuurlijk niet voldoende voor een gezonde werkhouding. Hieronder nog 4 tips voor het werken aan een monitor:

  1. Ga in ieder geval altijd recht voor je beeldscherm zitten, zodat je hoofd en nek niet constant in een gedraaide houding staan.
  2. Zorg ervoor dat het scherm op ooghoogte staat, zodat je je hoofd niet voorover hoeft te buigen.
  3. Daarnaast is het belangrijk dat er geen buitenlicht in je monitor weerkaatst. Dit kan er namelijk voor zorgen, dat je onbewust een onnatuurlijke zithouding aanneemt om de weerkaatsing te vermijden. Voorkom ook weerspiegeling van lampen of ander kunstlicht in je scherm. Lukt dit niet, dan kan een monitorfilter uitkomst bieden.
  4. Werk je veel of misschien zelfs uitsluitend met een laptop, gebruik dan altijd een laptopstandaard of een monitorarm. Je laptop op een horizontaal werkblad plaatsen is ergonomisch absoluut niet verantwoord. Het stimuleert een verkeerde houding en zogenaamd ‘risicovol bewegingsgedrag’ en dit kan leiden tot lichamelijke klachten. RSI-Alert (een initiatief van onder meer TNO en VU) adviseert dan ook gebruik te maken van een laptopstandaard met losse muis en toetsenbord als je langer dan 2 uur aan je laptop moet werken.
    P.S. Onze favoriete monitorarm is Flo, de beste ergonomisch verantwoorde monitorarm aller tijden (én de mooiste). :-)

Notebookstandaard

Monitorarmen bureaumontage

Monitorarmen bureaumontage Monitorarmen voor bureaumontage zijn vrijwel altijd voorzien van één...

Monitorverhogers

Online hebben we diverse types en soorten van Newstar,Bakker Elkhuizen, Fellowes, Kensington e...