Hoe kies ik de juiste envelop?

Publicatiedatum: 18 mei 2022 18:11:29

Hoe kies ik de juiste envelop?


EA5, C6, EB4, C4, monsterzakken, met of zonder zijvouw, de paklijst-envelop, de circulatie-envelop, bankenvelop en ga zo maar door: het grote enveloppen-abracadabra. Enveloppen zijn verkrijgbaar in werkelijk álle soorten en maten, dus hoe kies je nou de juiste envelop? Het antwoord op die vraag vind je in deze blog.

Enveloppen gebruik je meestal om brieven of documenten in allerlei afmetingen en diktes in te versturen of te transporteren. Daarom zijn er veel verschillende soorten en formaten enveloppen. Maar hoe kies je nou de juiste envelop? Wij hebben de 5 meest gebruike enveloppen en hun toepassingen voor je op een rij gezet:

1. De standaardenvelop

Allereerst de standaardenvelop, de envelop die íedereen kent. In vaktermen wordt hij de dienst-envelop genoemd, maar in de praktijk staat hij ook bekend als de bank-envelop.

Typerend voor de standaardenvelop is de opening aan de lange zijde.

De standaardenvelop is geschikt voor documenten op A-4 formaat, al dan niet gevouwen.
De standaardenvelop is verkrijgbaar in de volgende maten, passend bij de vouwwijze:

  • ongevouwen = EA4 of C4 (229 x 324 mm) of EB4 (262 x 371 mm: deze envelop biedt iets meer ruimte ‘rondom’, waardoor er meer pagina’s in de envelop passen)
  • dubbel gevouwen = EA5 (156 x 220 mm) of C5 (162 x 229 mm)
  • in drieën gevouwen = EA5/6 (110 x 220 mm)
  • twee keer dubbel gevouwen (wenskaart-formaat) = C6 (114 x 162 mm)

Voor documenten op A3 formaat (ongevouwen) kies je de maat EA3 (312 x 440 mm).

Standaardenveloppen zijn verkrijgbaar met venster of zonder venster .

Bij de vensterenveloppen kan het venster links of rechts zitten, let hier goed op als je gaat bestellen. Ook niet onverstandig: neem de maat van het venster even op als je deze enveloppen al eerder hebt gebruikt. Er zijn namelijk veel verschillende venstermaten.

Belangrijke tip: als je zelf je logo op je enveloppen print met een laserprinter, dan gebruik hiervoor nóóit enveloppen met een venster! De venstertjes smelten namelijk als je ze door de laserprinter haalt. Gebruik je een inkjet-printer, dan is het geen probleem en kun je ook enveloppen met venster gebruiken.

Tot slot kun je kiezen voor standaardenveloppen:

  • met een zelfklevende klep (volgens het peel and seal principe; je hoeft alleen maar de hechtstrip eraf te trekken en de envelop dicht te plakken)
  • of met een gegomde klep die je zelf nat moet maken (bijvoorbeeld met de Lecki staafbevochtiger ).

2. Akte enveloppen

De naam zegt het al: een akte envelop gebruik je om een akte of dossier in z'n geheel in te schuiven. In tegenstelling tot de standaardenvelop heeft de akte envelop de opening aan de korte zijde.

Akte enveloppen zijn net als standaardenveloppen verkrijgbaar:

  • met venster
  • zonder venster
  • met zelfklevende hechtstip
  • met gegomde klep

De akte envelop is verkrijgbaar in dezelfde maten als de standaardenvelop:

EA4/C4 (229 x 324 mm)
EB4 (262 x 371 mm)
EA5 (156 x 220 mm)
EC4 (240 x 340 mm)
C5 (162 x 229 mm)
EA5/6 (110 x 220 mm)
C6 (114 x 162 mm)
EA3 (312 x 440 mm)

TIP: neem altijd een envelop die tenminste 1 cm groter is dan de documenten die je wilt versturen. Wil je een A4-dossier in de akte envelop verpakken, dan neem je een EA4 envelop, want die is rondom 1 cm ruimer. En is je dossier erg dik, kies dan voor de maat EB4 óf voor een envelop met zijvouw of een monsterzak (zie hieronder).

Er bestaan overigens ook onscheurbare akte enveloppen . Deze zijn gemaakt van de speciale vezel tyvac. IJzersterk en onverwoestbaar. De tyvac enveloppen kun je overigens ook in allerlei maten bestellen.

Kwetsbaar product versturen? Kies dan voor een beschermende envelop met luchtkussenfolie, ook bekend als air bubble envelop of luchtkussen envelop.

Een andere variant beschermende envelop, bijvoorbeeld om posters of foto’s te versturen, is de zogenaamde ‘bordrug-envelop’: dit is een akte envelop met een kartonnen achterkant, zodat de kwetsbare inhoud goed beschermd is. Je kunt ook kiezen voor een volledig kartonnen envelop voor extra bescherming: de zogenaamde ‘catalogus-envelop’.

3. Enveloppen met zijvouw of monsterzak

Voor het versturen van dikkere dossiers, aktes of documenten neem je beter een monsterzak; dit is een akte-envelop met een harmonikavouw, die plaats biedt aan documenten met veel pagina's.

Zowel akte enveloppen alsook monsterzakken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Behalve de 'gewone' envelop, zijn er uitvoeringen met een speciale beschermlaag aan de binnenkant van de envelop om jouw poststuk maximaal te beschermen. Bijvoorbeeld air bubbles, foamkraft of luchtkussentjes.

4. Paklijst enveloppen

Zoals de naam al zegt, een paklijst envelop gebruik je om een paklijst, een pakbon of om een adres in te stoppen. De paklijst envelop plak je vervolgens op de verzenddoos of op de, meestal grotere, envelop.

Paklijst enveloppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met diverse opdrukken, zoals breekbaar, factuur ingesloten, paklijst ingesloten, etc.

Het grote voordeel van de paklijst envelop is dat het document van buitenaf voor iedereen goed zichtbaar is.

5. Circulatie envelop of interne post envelop

Tot slot de circulatie-envelop: deze envelop is speciaal bedoeld voor de verspreiding van interne post.


Typerend zijn de vakjes op de voorkant, waarin iedereen kan tekenen na gezien. Daarna kan de envelop door naar de volgende ontvanger.

Heb je na het lezen van ons dossier enveloppen toch nog hulp nodig bij het kiezen van de juiste envelop? Aarzel niet en bel ons gerust voor hulp of advies! T +31 (0) 45 - 52 29 311