Hoe kies ik de beste papiervernietiger? 6 Tips

Publicatiedatum: 18 mei 2022 15:35:28

Hoe kies ik de beste papiervernietiger? 6 Tips.


Als je een papiervernietiger wilt aanschaffen, dan is het goed om van tevoren goed na te denken over wat jij belangrijk vindt. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten papierversnipperaars te koop. Maak daarom gebruik van onze checklist hieronder; dan weet je precies wat jouw favoriete papiervernietiger wel en niet moet kunnen en wordt het kiezen een stuk makkelijker.

Checklist en tips voor het kiezen van de beste papierversnipperaar (of shredder):

1. Hoe vaak ga je jouw papiervernietiger gebruiken?

Iedere week een paar velletjes of wil je iedere dag grote hoeveelheden papier vernietigen?

  • Een papiervernietiger voor ‘licht gebruik’ is perfect als je iedere dag 10 tot maximaal 20 vellen wilt vernietigen.
  • Een papiervernietiger voor ‘gemiddeld gebruik’ kan 25 tot 50 handelingen per dag aan.
  • Een papiervernietiger voor ‘intensief gebruik’ is ingesteld op 50 tot 100 vernietigingshandelingen per dag.

2. Hoe onleesbaar of veilig moeten de snippers zijn?

Het veiligheidsniveau van een papiervernietiger staat voor de afmeting van de papiersnippers die eruit komen; die snippers kunnen groter of kleiner zijn, ze worden grof gesneden of juist heel fijn.

  • Als je vertrouwelijke informatie wilt vernietigen, dan is het dus belangrijk dat je een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau kiest.
  • Veiligheidsniveau 2 wil zeggen dat de papiervernietiger niet-vertrouwelijke documenten onleesbaar maakt; ze worden versneden tot stroken.
  • Veiligheidsniveau 3, 4 en 5 spugen papiersnippers uit; papiervernietigers met deze veiligheidsniveaus worden geadviseerd als je vertrouwelijke en geheime informatie onherkenbaar wilt vernietigen (hiermee voldoe je aan de AVG-richtlijnen).

3. Waar ga je de papiervernietiger neerzetten?

Papiervernietigers die grote hoeveelheden papier kunnen versnipperen, maken meestal ook meer lawaai.
Bedenk daarom goed waar je het apparaat gaat neerzetten, zodat niemand er last van heeft.

4. Automatisch of handmatig papier invoeren?

Er zijn papiervernietigers waarbij je met de hand de te vernietigen papieren per keer of in kleine stapeltjes invoert, maar er zijn ook machines met automatische invoer te koop.

Als je heel veel papieren gaat vernietigen, dan is een vernietiger met automatische invoer zeker geen slechte investering; je legt alle vellen in de machine, drukt op de knop en jij kunt verder met je werk, terwijl de papiervernietiger gaat versnipperen.

5. De maat

Je kunt kiezen uit grote en kleine papiervernietigers.

Bedenk goed waar jij het apparaat gaat neerzetten en hoeveel ruimte je hiervoor hebt.

Heb je niet veel plek, kies dan geen grote papiervernietiger. Dit geldt ook als je de vernietiger maar af en toe gaat gebruiken; een kleinere versie voldoet dan ook.

6. Wat kan ik met een papiervernietiger vernietigen? 

 Een papiervernietiger is primair bedoeld om papier te versnipperen, maar vaak kunnen papiervernietigers ook cd’s, (bank)pasjes, nietjes en papierclips verwerken. Denk daar even aan als je je keuze gaat maken. Er bestaat trouwens ook speciale papiervernietigers voor karton.

Twee tips tot slot

  1. Je papiervernietiger moet af en toe gesmeerd worden. Dit kan met dure geïmpregneerde sheets óf gewoon met een flesje naaimachineolie.
  2. Snippers en stroken uit de opvangbak van je papiervernietiger zijn perfect opvulmateriaal bij het inpakken van goederen of kerstcadeaus.


Hulp nodig? Maak vooral gebruik van onze vakkennis!

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het uitkiezen van de beste papiervernietiger voor jouw kantoor, dan bel of mail ons gerust voor hulp! Onze Klantenservice zit iedere werkdag voor je klaar.

T +31 (0) 45 - 52 29 311
E info@kantoorartikelen.nl