Het coronavirus: zo voorkom je verspreiding op kantoor

Publicatiedatum: 30 jun. 2022 16:05:57

De drie belangrijkste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn: je handen regelmatig wassen, in de binnenkant van je elleboog hoesten en niezen en papieren zakdoekjes gebruiken. Wat kun je verder nog doen in de strijd tegen dit gevreesde virus? Wij hebben het in deze blog voor je op een rij gezet.​

De drie hiervoor genoemde maatregelen gelden niet alleen ter voorkoming van het coronavirus, maar voor álle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus zaak dat iedereen op kantoor zich hiervan bewust is en deze maatregelen opvolgt.

Voor het gemak zetten we ze alle drie nog een keer voor je op een rij, inclusief een aantal aanvullende tips om je te wapenen tegen het coronavirus en andere besmettelijke ziekteverwekkers.

1. De allerbelangrijkste: was vaker je handen met zeep

Het is nu extra belangrijk om je handen goed schoon te houden. De kleinste hoest of nies in je handen kan namelijk het begin zijn van een virusreis door je hele kantoor. Met je besmette handen raak je bureaus aan, de telefoon, deurhendels, keukenkastjes, toetsenborden en nog veel meer. Zo verspreid je kleine ziektemakers zonder dat je er erg in hebt.

Bacteriën en virussen zijn onzichtbaar, dus je ziet niet hoe en waar jij ze ongewild achterlaat. Óf waar een ander ze heeft achtergelaten…

Dus: was zeer regelmatig je handen met water en zeep.

Wanneer moet je je handen wassen?

 • Vóór het (klaarmaken van) eten,

 • ná hoesten, niezen of je neus snuiten,


 • ná een toiletbezoek,


 • nádat je een vaatdoekje hebt gebruikt in de keuken,


 • ná het aaien van de kantoorhond , -kat of -cavia,


 • nadat je iemand een hand hebt gegeven (dit komt wellicht niet zo aardig over, maar iedereen zal hier op dit moment begrip voor hebben; bied je gesprekpartner(s) ook een toefje desinfecterende handgel aan na het handenschudden, dit kan meteen een leuke ijsbreker zijn. Eigenlijk nog beter: laat het handenschudden voorlopig helemaal achterwege).

Droog je handen altijd goed af met een een schoon papieren handdoekje of een stuk keukenrol.

Wat is de beste manier om je handen te wassen?

 1. Doe je siereaden af.
 2. Draai de kraan open en laat het water even stromen.
 3. Maak je handen goed nat en neem wat vloeibare of schuimzeep uit een pompje.
 4. Wrijf de handen tenminste 10 seconden over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep. Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in. Wrijf ook tussen de vingers. Neem ook je polsen mee.
 5. Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
 6. Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
 7. Sluit de kraan met een papieren doekje.

Op de infographic hieronder zijn deze 7 stappen nog een keer voor je uitgewerkt. Bestudeer dit goed, want bijna niemand wast zijn handen zoals het hoort…

Tip: print de infographic en hang 'm ter herinnering goed zichtbaar bij de wasbak op de toiletten in jouw kantoor.

TIP: Heb je een zeepdispenser op toilet hangen? Vul die dan met (anti-bacteriële) schuimzeep (foam) in plaats van vloeibare handzeep.

Zorg er verder voor dat je steeds een flesje handgel onder handbereik hebt, dan hoef je niet iedere keer naar toilet te rennen om je handen te wassen. Je pompt gewoon een paar druppels op je handen en wrijft ze over elkaar. Afdrogen is niet nodig, want de gel trekt meteen in je handen. Handig en verantwoord.

2. Nies of hoest in je elleboog en niet in je handen

Houd altijd een zakdoek of je mouw (níet je hand!) voor je mond als je moet hoesten of niezen. En nies of hoest vooral niet in andermans richting.

Een doos tissues op ieder bureau en op alle vergadertafels is op dit moment geen overbodige luxe.

3. Gebruik papieren zakdoekjes of tissues

Bewaar gebruikte zakdoekjes en tissues niet in je broekzak, want dan besmet je iedere keer opnieuw je handen. Dus: gooi je zakdoek na gebruik meteen weg.

Wat kun je verder doen in de strijd tegen het coronavirus?4. Vaker poetsen met allesreiniger

Pak alle plekken aan, waarvan je weet dat virussen en bacteriën zich er graag nestelen. Draai deze broedplaatsen de nek om en besteed op dit moment extra aandacht aan het schoonmaken van:

• deurklinken

• bureaus en andere werkplekken
• telefoons

• toetsenborden 
( hier lees je hoe je in 3 stappen je toetsenbord schoonmaak t)
• computermuizen

• en vergeet vooral ook je smartphone en tablet niet

Lees hier ook onze 7 tips voor een schoon kantoor!


5. Extra goed ventileren

Tot slot: zorg dat alle ruimtes op kantoor extra goed worden geventileerd. Laat ventilatieroosters dag en nacht open staan of zet ramen op een kier.

Veel succes met onze tips.