Ontdek waarom een kantoorhond zorgt voor minder stress en meer geluk

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:36:15

Ontdek waarom een kantoorhond zorgt voor minder stress en meer geluk


Je wordt er gelukkig van, je bloeddruk daalt, je bent meer zen en de werksfeer verbetert; dat zijn in een notendop de belangrijkste voordelen van een kwispelende collega op kantoor. En die komen niet uit de lucht vallen, maar zijn wetenschappelijk bewezen. Wij pleiten voor meer honden op kantoor!

In Sillicon Valley is het al jarenlang de normaalste zaak van de wereld: honden komen iedere dag met hun baasjes mee naar kantoor.

Bedrijven als Google, Zynga en Facebook (om er maar een paar te noemen) stimuleren dit zelfs.

En uiteraard vind je in hun coole fancy offices ook alles wat een hondenhartje begeert.

Neville - @nevillejacobs
 

Wat is de filosofie achter dit hondvriendelijke beleid?

De CEO’s van deze bedrijven begrijpen één voor één dat de aanwezigheid van altijd goedgemutste viervoeters zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer.

Logisch, want hoe gezellig is het als er opeens iemand kwispelend naast je staat, die ‘vraagt’ om een aai?

En hoe lollig is het als Billie opeens zijn gekke 5 minuten krijgt en als een dolle rondjes begint te rennen of zijn beste trucjes ten tonele voert? Slimme woef, want zo zorgt hij voor een gezonde mentale break voor jou en je collega’s, waarin jullie even hartelijk kunnen lachen.

Maar wat nog veel belangrijker is: een kantoorhond zorgt voor minder stress.

Dit beaamt Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen, in een interview met de Volkskrant. Zij zegt: "Het kijken naar een hond verzet de gedachten en geeft een prettig gevoel." Dit blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek uit 2017 naar honden op de werkvloer.

Bonne Beerda, onderzoeker bij de leerstoel gedragsecologie aan de Wageningen Universiteit, licht in datzelfde interview toe: “Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij beide het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact. Bij mensen daalt de bloeddruk vooral als hun hond bij hen is terwijl ze bezig zijn met veeleisende taken.”

Neptune - @neptunethedoodle

 

Een kantoorhond zorgt dus voor gezonde(re) en relaxte medewerkers.

Het feit dat hij iedere dag een paar keer naar buiten moet voor een sanitaire stop doet ook nog eens een duit in het zakje, want iemand moet hem natuurlijk begeleiden. Vaak besluiten collega’s solidair te zijn en wandelen een rondje mee. Alleen maar goed, want dit zorgt voor een portie extra beweging en dat hebben we hard nodig in ons overwegend zittend kantoorleven.

Tegelijkertijd is die wandeling een perfect moment om zaken met elkaar te bespreken. Het is niet alleen gezond om dit al wandelend te doen, het leidt ook tot meer creativiteit, zo blijkt uit een onderzoek van Stanford University.

Kortom: het verbaast ons niet dat in Nederland steeds meer bedrijven de kantoorhond met open armen verwelkomen. Is het de laatste kantoortrend? Het begint er stiekem wel een beetje op te lijken...

Ben jij nog niet overtuigd? Bekijk dan even deze uitzending van Hart van Nederland over ‘de kantoorhond in opmars’. Wedden dat je na 2 minuten om bent?!

 

P.S. Natuurlijk zorgen bij KantoorArtikelen.nl onze kantoorhonden Ollie (links) en Moortje (rechts) voor een vrolijke noot en een gezond en relaxed team. ;-)