Dit zijn de 2 grootste voordelen van wandelend vergaderen

Publicatiedatum: 28 mei 2022 15:15:12

Dit zijn de 2 grootste voordelen van wandelend vergaderen


Wandelend vergaderen is de nieuwe trend. En dat heeft twee hele grote voordelen. De eerste is een inkoppertje: het is goed voor je gezondheid. Want we weten allemaal dat we véél te véél zitten op kantoor. Maar er is nóg een goed reden om je vaker je wandelschoenen aan te trekken. Welke dat is verklappen we in deze blog.

Marc Zuckerberg is er dol op en hij stimuleert al zijn medewerkers om het zo vaak mogelijk te doen: wandelend vergaderen. Op het dak van het hoofdkantoor in Californië is zelfs een bijna 15.000 m2 groot park met wandelpaden aangelegd.

Maar de Facebook-oprichter is niet de enige die bekend staat om zijn voorliefde voor lopend overleg.

Steve Jobs ging ook het liefste de buitenlucht in als er serieuze gesprekken moesten worden gevoerd.

Nog een fan: Jack Dorsy, mede-oprichter van Twitter en Square-topman. Hij vertelde in een interview met Forbes dat wandelen de beste manier is om diep na te denken en betekenisvolle gesprekken te voeren.

En ook LinkedIn-CEO Jeff Weiner doet al zijn korte 1:1 vergadering het liefst lopend. Niet alleen omdat je er energie van krijgt en omdat het gezond voor je is, volgens hem zijn er buiten veel minder afleidingen waardoor zo’n vergadering veel productiever is.

En zo zijn er nog veel meer kopstukken die graag hun wandelschoenen aantrekken als er een vergadering op de agenda staat.

Wij roepen iedereen op om dat voorbeeld te volgen.

Want wandelend vergaderen heeft twee enorme grote voordelen:

 

1. Je leeft langer

We weten het allemaal: we zitten véél te véél en dat brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee.

Veel en lange tijd achter elkaar zitten verhoogt de kans op onder meer:

 • kanker,
 • hart- en vaatzieken,
 • diabetes type 2,
 • overgewicht,
 • rugklachten
 • en zelfs depressie.

De enige oplossing is meer bewegen tussendoor.
Hoe voor de hand liggend is het dus om de volgende vergadering lekker lopend te doen?!

Het is een ideale manier om het aantal zit-uren per dag te beperken.
En dus is het heel erg goed voor je gezondheid.

2. Je bent veel creatiever

Wandelend vergaderen is niet alleen gezond, het maakt je ook een stuk creatiever en inventiever.

Je creatieve denkvermogen stijgt met zo’n 60% als je wandelt, zo blijkt uit een onderzoek van Standford University. Grote kans dus dat je tijdens, maar ook na een flinke wandeling de creatieve ideeën en oplossingen zo uit je mouw schudt.

Wandelend vergaderen is daarom vooral ideaal als er moet worden gebrainstormd over ideeën of oplossingen, waarvoor creativiteit is gevraagd.

Bovendien, wandelend vergaderen:

 • is productiever,
 • minder saai,
 • informeler,
 • meer verbindend en
 • de kwaliteit van de gesprekken is beter.

Dus… waar wacht je nog op?
 

MAAR... voordat je nu meteen gaat plannen, lees nog even de volgende 5 tips:

 

Hoe pak je zo'n 'wandelende vergadering' goed aan?

 1. Plan een route van 30 minuten tot maximaal een uur. Het is vooral handig als je de route van tevoren goed uitstippelt, zodat niemand wordt afgeleid door de vraag: “Moeten we nu links of rechts?”.
 2. Houd de groep klein; 2 tot maximaal 4 personen, zodat iedereen aan het gesprek kan deelnemen en niemand wordt uitgesloten. 
 3. Zorg dat de deelnemers van tevoren op de hoogte zijn dat jullie wandelend gaan vergaderen. Dan kan iedereen zich erop kleden. Makkelijke schoenen en zo nodig een regenjas zijn geen overbodige luxe. En denk aan flesjes water voor de deelnemers.
 4. Beperk de agenda tot één onderwerp zodat je vergadering kort kunt houden en niemand zich genoodzaakt voelt om aantekeningen te maken. 
 5. Last but not least: geniet van de combinatie van werken, frisse lucht en bewegen. En weet dat mensen die regelmatig wandelend vergaderen meer plezier hebben in hun werk

Dus… give it a try!

Nog niet helemáál overtuigd? Kijk en luister dan nog even naar deze korte inspirerende en overtuigende TEDtalk van Nilofer Merchant over waarom wandelend vergaderen eigenlijk een must is: