5 Tips voor het leukste thuiskantoor

Publicatiedatum: 21 mei 2022 17:16:32

5 Tips voor het leukste thuiskantoor


Het lekkere van thuis werken: je hebt geen last van files, je kunt relaxed in je luie stoel - als je wilt zelfs in je pyjama - werken wanneer jij wilt. Maar voor je motivatie is het veel beter om thuis je eigen werkplek in te richten. Onze inrichtingstips voor het leukste thuiskantoor.
 

1. Creëer je eigen plek

Thuis kun je in principe overal werken, maar dat is niet handig. Creëer je eigen werkplek (bij voorkeur met voldoende daglicht). Een kleine ruimte met een tafel en een goede bureaustoel maken al een groot verschil. Op het moment dat je hier binnenstapt, weet je: tijd om te werken.

2. Haal het maximale uit de beschikbare ruimte

Niet iedereen heeft thuis zeeën van ruimte voor een uitgebreid kantoor. Maar het is altijd mogelijk om het maximale te halen uit de plaats die je wél ter beschikking hebt. Een paar tips hoe je iedere ruimte optimaal kunt benutten:

• Stapelen! Zet elektronische apparatuur zoveel mogelijk op elkaar (zolang deze niet door de bovenkant ventileren natuurlijk).

• Investeer in een archiefkast waarin je al je paperassen kwijt kunt; deur dicht en het is meteen opgeruimd. Je werkplek thuis moet sowieso voldoende plaats bieden aan al je zakelijke spullen. Dan hoef je ook nooit het hele huis op z’n kop te zetten als je iets kwijt bent.

• Haal het maximale uit de ruimte aan de muur; hang extra boekenplanken op als opbergruimte of beschilder (een deel van) de muur met whiteboard- of krijtverf, superhandig voor je eigen brainstorm-sessies, maar ook voor het opschrijven van je taken.

• Heb je geen aparte werkruimte maar slechts een deel van een kamer? Scheid je werkplek dan af met een kamerscherm, met een roomdivider of met een of twee eenvoudige stellingkasten (die kunnen tegelijkertijd als handige opbergruimte dienen).

• Je kunt je bureau ook in de boekenkast of in een nis integreren. En dat is er nog de optie van het kantoor in de kast; wil je niet aan je werk worden herinnerd, dan doe je gewoon de deur dicht. Is de kast niet diep genoeg, dan kun je de stoel altijd buiten de kast parkeren. Of je neemt een zitbal in plaats van een stoel, die je onder het bureau rolt als je klaar bent.

3. Investeer in een goede bureaustoel

Waar je zeker niet op moet bezuinigen, is een bureaustoel. Denk aan je gezondheid! Urenlang zittend werken is niet goed voor je lichaam (understatement!). Geef daarom liever wat meer geld uit aan die bureaustoel; een investering die zijn geld dubbel en dwars waard is. De extra kosten wegen niet op tegen toekomstige gezondheidsklachten (denk aan je nek en je rug) als gevolg van een verkeerde zithouding. Als je wilt weten waar je op moet letten bij het kiezen van de beste bureaustoel, lees dan ook onze blog ´Hoe kies ik de beste bureaustoel´.

Trouwens, als je uitlsluitend met een laptop werkt, realiseer je dan goed dat verkeerd gebruik van de laptop de grootste veroorzaker van RSI-klachten is. Werk je regelmatig langer dan 2 uur aan je notebook, dan zijn een laptopstandaard of een monitorarm en een los toetsenbord absolute must-haves voor jou.

4. Heb je genoeg stroom?

Hoewel we steeds draadlozer werken, kunnen we absoluut niet zonder stroom; apparaten moeten op z’n minst tussendoor worden opgeladen en je lamp is waarschijnlijk ook niet draadloos. Let bij het inrichten van je thuiskantoor dus op dat je genoeg stopcontacten tot je beschikking hebt en zorg voor de nodige verlengsnoeren.

5. Basic kantoorartikelen

Last but not least heb je natuurlijk de zogenaamde basics nodig: schrijvende pennen, papier, mappen of ordners om spullen in op te bergen, een nietmachine en een perforator. En als je een printer in je thuiskantoor hebt staan, denk dan aan voldoende printpapier en printersupplies. Kortom, het reguliere spul waar je op kantoor ook over moet kunnen beschikken.

Op de foto’s vind je mooie voorbeelden van inspirerende thuiswerkplekken.  

Beeld gevonden via Interior Junkie