5 Tips om je printer gelukkig en in leven te houden

Publicatiedatum: 18 mei 2022 17:52:12

5 Tips om je printer gelukkig en in leven te houden


Niets zo vervelend als een printer die niet doet wat jij wilt: het papier hangt vast of er verschijnen alleen nog maar strepen op je afdruk… Super irritant, maar wel je eigen schuld. Als je lief bent voor je printer, kun je dit soort ellende voorkomen. Wat moet je doen om je printer gelukkig en in leven te houden? 5 Praktische tips.


1. Trek de stekker nóóit uit!

Wil je de levensduur van je inkjetprinter maximaliseren, zorg dan dat hij altijd in het stopcontact is ingestoken. Dit is belangrijk, omdat de meeste modellen zichzelf automatisch reinigen, ook als ze in de standby modus staan. Misschien denk je dat dit onzin en geldverspilling is, maar niets is minder waar. Dit automatische reinigen is noodzakelijk om te vermijden dat de inkt in de printkop uitdroogt.

Als de inkt uitdroogt en indikt dan raken de honderden, soms wel duizenden gaatjes in nozzle van de printkop verstopt. Als dat gebeurt, kun je de printkop in het beste geval alleen nog met stoom schoonmaken.
Zorg daarom dat de printer altijd in het stopcontact is ingestoken, zodat hij de automatische reinigingsbeurten kan uitvoeren.

Als je printjes strepen vertonen, is dit het eerste signaal dat de printkop verstopt begint te raken met ingedroogde inkt.

2. Stop op tijd met printen en vervang de inktpatronen

Je bent aan het printen en opeens verschijnt die vervelende melding: ‘cartridge bijna leeg’. Soms betreft het maar één kleur, soms meer. Wat je doen dan? “Ach, er zit vast en zeker nog genoeg inkt in, ik print gewoon lekker door. Bovendien, ik heb die kleur helemaal niet nodig, ik print toch alleen maar in zwart.” Een paar pagina’s kun je inderdaad nog wel printen, maar niet meer dan een stuk of 5. Om de doodeenvoudige reden dat je het risico loopt dat je je printer vermoordt.

Als je een inktcartridge of inktpatroon helemaal leeg print, dan komt er bij de volgende printopdracht lucht in je printkop. Met een beetje pech, kun je je printer daarna niet meer gebruiken. Lucht in de printkop betekent namelijk vaak einde oefening. Dus: heb je een printer met inktcartridges, vervang dan tijdig de inktpatronen om onnodige (en dure) problemen te voorkomen.


3. Kies de juiste inkt

Altijd balen als de toner van je laserprinter of de cartridges van je inkjetprinter op zijn, want nieuwe toner en inkt zijn duur. De verleiding is vaak groot om te kiezen voor aanbieders van imitatie-toners en -cartridges tegen giga-stuntprijzen. Maar pas op: de kans is groot dat je Chinese imitatietoners of -patronen in huis haalt, die niet alleen milieuonvriendelijk zijn maar meestal kwalitatief ook niet deugen. Dit komt omdat er goedkope inkt wordt gebruikt, die niet goed is voor je printkop. De inkt bevat bovendien niet de juiste pigmenten en stolling met als resultaat afwijkende kleuren en vlekken, lekkende patronen en in het ergste geval een verstopte printkop.

Wat kun je beter doen?

Kies voor de originele toner of inktcartridges van de printerfabrikant.
Dus heb je een HP-printer, dan kies je voor HP-toners. Je bent dan verzekerd van de beste kwaliteit en de minste kans op storing. Daar staat tegenover dat dit ook verreweg de duurste oplossing is...

Gelukkig zijn er ook prima alternatieven verkrijgbaar, die de kwaliteit van originele toners en cartridges goed benaderen. Zoals bijvoorbeeld de toners van ons huismerk The Cartridge Factory . Onze huismerktoners staan voor duurzaamheid, kwaliteit en prijsvoordeel in één product. Hiermee kies je voor een product waarmee je zo'n 45% CO2 bespaart ten opzichte van een OEM toner (dat wil zeggen: van de originele fabrikant). Je krijgt van ons zelf twee jaar VOLLEDIGE kwaliteitsgarantie en bovendien bespaar je tot 65% op je afdrukkosten. Vraag onze specialist Olaf Udo gerust naar de voorwaarden van een proefcartridge. Hij is bereikbaar via +31-45-5229311 of olaf@kantoorartikelen.nl .

Als derde alternatief kun je ook kiezen voor een merk dat bijvoorbeeld gereconditioneerde toners of cartriges aanbiedt. Dit zijn cartridges die na een grondige revisie een tweede leven hebben gekregen en prijstechnisch gezien een stuk interessanter zijn. Deze gereconditioneerde toners zijn een duurzaam alternatief en de kwaliteit van de inkt is goed, anders zouden de fabrikanten zich er niet aan wagen om ook nog garantie op hun toners te geven.

4. Gebruik niet te dik papier

Gebruik geen dikker of zwaarder papier dan je printer aankan. In de handleiding van je printer kun je nalezen hoeveel grams papier jouw printer maximaal kan verwerken.
Gebruik je dikker papier dan wordt het doorvoer-mechanisme zó zwaar belast dat er speling ontstaat. Het resultaat is dat de printer het papier niet meer goed pakt en vastloopt.

5. Help, het papier blijft hangen…

Het kan zomaar gebeuren: je wilt printen en het papier wordt niet goed naar binnen getrokken. Als dat gebeurt, moet je op zoek naar het rubberen grijpwieltje (dit vind je onder of binnen in je printer, afhankelijk van het model). Dit grijpwieltje trekt het blaadje papier naar binnen. Als dat niet meer lekker loopt, kun je twee dingen doen:

  • je ruwt het wieltje een beetje op met fijn schuurpapier
  • of je maakt het rubberen grijpwieltje voorzichtig schoon met een reinigingsmiddel dat rubber niet aantast.

Bonustip: gebruik je printer regelmatig, dan gaat hij het langste mee.

Misschien vind je deze blogs ook wel interessant:

De 3 beste tips om inkt en toner te besparen

5 Tips om je printer gelukkig en in leven te houden