5 Gouden tips die je dag redden na een slapeloze nacht

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:32:15

5 Gouden tips die je dag redden na een slapeloze nacht


Iedereen mist wel eens een nachtje slaap, om welke reden dan ook. Probleem is: hoe overleef je de volgende dag op kantoor? Er zijn een paar trucjes waarmee je je werkdag kunt redden. Wij verklappen je in deze blog wat wel en wat niet werkt. Doe er je voordeel mee na een nachtje nachtbraken!

Of je nou de hele nacht keihard hebt doorgewerkt of dat je tot in de late uurtjes hebt gefeest met vriend(in)nnen óf dat je geen oog hebt dichtgedaan omdat je kersverse pup je urenlang jankend wakker heeft gehouden… het gebrek aan slaap is killing voor je productivteit de volgende dag op je werk.

Hoe brak jij je ook voelt, je brein draait op zo’n dag overuren om er nog wat van te maken. Dat is dan weer het bijzondere aan ons lichaam, dat op wonderbaarlijke wijze in staat is om in zo’n situatie alle zeilen bij te zetten. Maar jij kunt je brein zelf ook een handje helpen om the day after op je werk te overleven. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Hieronder vind je 5 gouden tips die je werkdag redden na een slapeloze nacht.

Maar we beginnen met 3 dingen die je vooral níet moet doen.

Wat je dus vooral moet laten


1. Geen suikerbommetjes!

Laat alles met suiker links liggen, het doet je absoluut geen goed. Suikers zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel: in eerste instantie voel je je weer energiek, maar daarna moet je lichaam extra hard werken om de suikers te verwerken en daardoor voel je je juist (weer) futloos. En misschien zelfs nog wel ellendiger dan voor die suikerbom.

Als je al behoefte hebt aan iets zoets hebt, neem dan liever een gezond stuk fruit of een andere gezonde snack


2. Energy drinks

Ja, je hebt vleugels nodig, maar die ga je vandaag niet krijgen van een energy drink! Energiedrankjes staan stijf van de suikers en hiervoor heb je al kunnen lezen wat dat betekent. Je krijgt in eerste instantie wel energie, maar daarna val je in een diep gat en voel je je zo mogelijk nog brakker dan van tevoren.


3. Sportdrankjes

Het klinkt zo gezond, maar sportdrankjes zitten boordevol zout en als je íets niet kunt gebruiken, is het een nog groter vochttekort in je brein. Dus: laat maar liever staan.


Wat werkt dan wel?


1. Water, water, water en nog eens water 

Je brein heeft vocht nodig, dus: veel, heel veel water drinken. Dit, in combinatie met een powernap, is het allerbeste medicijn na een gebroken nacht. 

Frisdrank, bronwater, vruchtensap

2. Doe een bakkie

Een kop koffie kan je ook helpen om bij de les te blijven, maar pas op: geniet met mate! Het beste is het om je koffie vandaag zwart te drinken; de melk en suiker hebben namelijk geen positieve invloed op je productiviteit. En neem genoeg tijd tussen twee koppen koffie om de caffeïne-inname geleidelijk te verspreiden. Neem pas een tweede (of misschien derde) kop na 1,5 tot 2 uur.

3. Zet jezelf in the spotlight

Na een nachtje doorhalen, heeft je brein behoefte aan zoveel mogelijk (zon)licht. Zolang je geen ‘cabrio'- of buitenkantoor hebt, zul je moeten roeien met de riemen die je hebt: doe alle lampen aan, schuif de gordijnen opzij, zet de helderheid van je beeldscherm op z’n hoogst en gooi - als het weer het toelaat - de ramen open.


4. Een actieve houding

Genoeg bewegen tijdens je werk is altijd al super-belangrijk, dat weet je inmiddels vast wel. Maar wist je dat je vooral op zo’n dag dat je te kampen hebt met slaapgebrek nog een stapje extra moet zetten? Bewegen is namelijk een effectieve manier om je bloeddruk te verhogen en wakker te blijven.

Nu hoef je niet meteen de hele dag als een wilde door kantoor te rennen. Het volstaat al als je juist vandaag heel actief zittend en staand werken afwisselt; dat gaat perfect als je al een zit-sta bureau hebt. Zoek anders een hoge tafel op om aan te werken. 

En verder: zorg dat je ieder half uur tenminste twee minuten beweegt. Ga tussen de middag even een half uurtje buiten wandelen en motiveer je collega’s om de vergadering ’s middags staand te houden.
Kortom: kies voor een actieve werkhouding en zorg dat je bloed flink blijft pompen (daar heeft je brein nu dringend behoefte aan).

 

5. Tot slot: hier vind je nog een paar handige trucjes om de zenuwen in je gezicht te stimuleren als instant opkikker. Vooral de eerste is erg verrassend (en vooral grappig; als je je collega dit ziet doen, weet je meteen hoe laat het is ;-).


Veel succes en vooral sterkte!

P.S. Misschien vind je dit artikel ook wel interessant: Slecht slapen + stress = gevaarlijk