4 Redenen om vaker met pen op papier te schrijven


28 mei 2022 17:56:25

4 Redenen om vaker met pen op papier te schrijven


Hoewel er 101 digitale manieren zijn om aantekeningen te maken, zijn er 4 belangrijke redenen waarom je vaker ouderwets de pen ter hand moet nemen. Vier grote voordelen van schrijven met pen op papier. Wij zetten ze voor je op een rij. Zeker weten dat je na het lezen hiervan weer met pen en papier aan de slag gaat.

Hoe vaak schrijf jij nog met pen of stift op papier?

Het wordt steeds minder gedaan en dit zal niemand verbazen, want de digitale manieren om aantekeningen te maken zijn omvangrijk en voor iedereen toegankelijk. Bovendien maken al die devices, zoals tablets, laptops, smartphones en interactieve touchscreens het heel gemakkelijk om een tekst leesbaar en foutloos te produceren en meteen te delen. Dus waarom zouden we nog de pen ter hand nemen?

Zoals in de intro al gezegd, daar zijn vier hele goede redenen voor.

 

De belangrijkste voordelen van schrijven met pen of stift op papier 

1. Je bent creatiever.

Eén van de allergrootste voordelen van schrijven met de hand is dat het je creativiteit stimuleert.

Dat geldt als je in je eentje je gedachten en ideeën aan het papier toevertrouwt, maar ook tijdens groepssessies. Schrijven is dan een sociale bezigheid: het zorgt voor meer interactie tussen de deelnemers. Dit zorgt doorgaans voor meer dynamiek en levert betere ideeën en oplossingen op.

2. Het traint je brein.

Wat je met de hand opschrijft, wordt veel beter in je geheugen opgeslagen.

Je herinnert je veel meer als je aantekeningen met pen op papier maakt dan wanneer je ze ergens intypt. Sterker nog, naderhand heb je je aantekeningen waarschijnlijk niets meer nodig, omdat alles in je geheugen is opgeslagen.

Dit geldt bijvoorbeeld ook tijdens een bespreking. Tijdens het schrijven gebeurt er van alles. Zo laten experimenten zien dat mensen die tijdens een meeting aantekeningen maken op hun computer of tablet geneigd zijn om alles zo letterlijk mogelijk op te schrijven. Die informatie verdwijnt bij wijze van spreken in een zwart gat, want na afloop kan maar een klein deel van het besprokene spontaan worden gereproduceerd.

Maak je echter aantekeningen op papier, dan onthoudt je veel beter wat er is gezegd. Dit komt mede doordat je tijdens het schrijven al ordentfiltertverbanden legt en beoordeelt wat je hoort. Alle belangrijke informatie beklijft daardoor veel beter in je hoofd.

3. Het maakt je hoofd vrij.

Als je opschrijft wat je bezig houdt, wat je allemaal nog moet doen en niet mag vergeten, dan maakt dat je hoofd vrij en ontstaat er ruimte voor belangrijke zaken.

Want zolang het in je hoofd zit, neemt het ruimte in beslag en blijft dat nare stemmetje je er steeds aan herinneren. Dit belemmert je om vrij te denken en geconcentreerd te kunnen werken.

Dus: schrijf het op en creëer rust in je hoofd. En zoals bij punt 2 al gezegd, als je dat met pen en papier doet, vergeet je het ook niet meer (zonder dat je er last van hebt).

4. Ideëen zijn geen lang leven beschoren.

Je herkent dit vast wel: je beste ideeën ontstaan vaak in de meest onmogelijke situaties, bijvoorbeeld als je in het bos aan het wandelen bent, als je in de auto onderweg bent of als je onder de douche staat of in de sauna zit.

Je brein heeft dan even rust en dat is hét moment waarop vaak de beste ideeën naar boven borrelen. Ingevingen die soms ook net zo snel weer uit je geheugen verdwijnen. Want spontane ideeën zijn helaas niet altijd een lang leven beschoren...

Dus, als het even kan: maak zo snel mogelijk een aantekening op papier van wat je hebt bedacht, zodat het in je geheugen beklijft en je er op een later moment mee aan de slag kunt.

 

Na het lezen van deze vier redenen is er maar één conclusie mogelijk: schrijven is een must voor iedereen.
Een leven zonder pennen, stiften en potloden is wat ons betreft dan ook ondenkbaar.

Welke pen voor welk doel?

1. Wil je lekker groots en uitbundig aan de slag op een flipover of whiteboard, kies dan voor speciale flipovermarkers of whiteboardstiften.

2. Voor het maken van je eigen aantekeningen in een notitieboekje of schrijfblok kun je kiezen uit:

Iedereen heeft wel een voorkeur voor een bepaald soort pen of potlood. Terwijl de een zweert bij een good old Bic (overigens de meest gekauwde pen ter wereld!), doet de ander een moord voor een rollerball, een gelpen of een mooie vulpen. Dat is een kwestie van gevoel; iedere pen ligt nou eenmaal anders in de hand.

Dat heeft onder meer te maken met het gewicht en het materiaal.
Belangrijk is dat je niet te hard hoeft te drukken als je schrijft.

Een vulpen en een rollerball hebben bijvoorbeeld minder schrijfdruk nodig dan een balpen.

Zorg altijd voor een voorraadje schrijfwaren waar jij het allerliefste mee schrijft, dan grijp je in ieder geval nooit mis.

Voorkom uitdrogen van fijnschrijvers & rollerballs
Een normale balpen en gelpennen drogen niet zo snel uit, fijnschrijvers, rollerballs of rollerbalpennen daarentegen zijn gevuld met vloeibare inkt en lopen wel het risico om uit te drogen. Zorg er daarom voor dat je de pen nooit zonder dopje ergens laat liggen en druk de dop altijd goed aan. Alleen zo voorkom je dat je fijnschrijver of rollerbalpen uitdroogt.

Trends in schrijfwaren
Tegenwoordig kun je schrijven in alle kleuren van de regenboog. Niet alleen de buitenkant van de pennen is uitgevoerd in hippe kleuren, ook de inkt of gel mag lekker opvallend zijn.

Daarnaast zijn duurzame schrijfwaren erg populair. Ook hier heb je de keuze uit trendy pennen tot schrijfwaren met een rustig of natuurlijk ogend karakter.

Eén van de leukste duurzame pennen is misschien wel de B2P(Bottle-to-Pen)-gelpen van Pilot Begreen.
Dit is de eerste pen die van gerecyclede plastic waterflessen is gemaakt. Sterker nog, de B2P-pen heeft zelfs de vorm van een plastic waterflesje. Hiermee schrijf je niet alleen lekker, maar dus ook milieubewust.

Levering (verwacht):
Pilot Begreen Gelpen B2P 0,4 mm, blauw (doos 10 stuks)

€ 17,35*

Vraag ons gerust om hulp

Ben je op zoek naar een hele speciale pen, potlood of stift en je vindt die niet meteen in onze shop? Aarzel niet en bel of mail ons voor hulp of vrijblijvend advies. Maak vooral gebruik van onze vakkennis!

T +31 (0) 45 - 52 29 311, E info@kantoorartikelen.nl

 

P.S. Vergeet ook niet om altijd een schrijfblok of notitieboekje in voorraad te hebben. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur waar hij of zij het liefste in schrijft. Terwijl de één zweert bij een trendy Moleskin-achtig luxe notitieboek, kan de ander niet zonder een ouderwets schoolschrift. Weer anderen geven de voorkeur aan een kladblok of een schrijfblok. Struin eens rond in ons assortiment, zeker weten dat er iets bij zit waar jij blij van wordt.

Milieuvriendelijke schrijfwaren

Schrijfblokken, albums en notitiepapier

Thema's