3D printen onder de loep

Publicatiedatum: 17 mei 2022 14:57:02

3D printen onder de loep


3D printers voor thuis of op je werk zijn klein, betaalbaar en eenvoudig te bedienen. In deze blog nemen we een kijkje in de wereld van 3D printen en hoe jij hier zelf mee aan de slag kan.

3D printen; een paar jaar geleden leek het een nog een onvoorstelbare uitvinding, waar we massaal met veel oh’s en ah’s op reageerden, vandaag de dag komt 3D printen al je eigen kantoor of huiskamer binnen.

3D printers voor thuis of op je werk zijn klein, redelijk betaalbaar en steeds eenvoudiger te bedienen. Hoogste tijd voor een kijkje in de wereld van 3D printen en hoe jij hier zelf mee aan de slag kan.

Het nieuwe maken
3D printen betekent simpel gezegd, dat een digitiaal bestand wordt vertaald in een tastbaar object. Dit is een vorm van een productietechniek die Additive Manufacturing heet. Het wordt ook Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd. De 3D printer bouwt het object laagje voor laagje op.

De lijst van materialen waarmee je iets kunt printen, wordt steeds langer: van gerecycled en biologisch afbreekbaar plastic, goud en zilver tot titanium en van messing, roestvrij staal, keramiek en zand tot de (nog steeds meest gebruikte materialen) nylon of polyamide en ABS (dit laatste is een soort kunststof waar bijvoorbeeld LEGO blokjes van gemaakt zijn).

Mogelijkheden te over dus. En die worden dan ook volop benut. Kunstenaars en ontwerpers bijvoorbeeld experimenteren al een tijdlang met 3D printen en dit levert talloze bijzondere objecten op.

En wat te denken van de kansen in de medische wereld en de wetenschap? Geen wonder dat 3D printen ook hier booming is.

3D printen voor iedereen binnen bereik

Meer dan een kwart eeuw geleden werd het 3D printen al uitgevonden. Na jarenlang experimenteren en door-ontwikkelen, is nu het moment aangebroken dat 3D printen voor iedereen binnen handbereik komt. De kwaliteit van de printers is aanzienlijk verbeterd en de techniek is een stuk goedkoper geworden. En, niet onbelangrijk, er is ook relatief eenvoudige (vaak zelfs gratis) software verkrijgbaar, waarmee je zelf je eigen 3D ontwerp kunt maken. En er zijn steeds meer 3D printers voor thuis of op je werkplek verkrijgbaar. Ze zijn niet al te groot en redelijk betaalbaar en eenvoudig te bedienen. Met een zogenaamde desktop 3D printer kun je doorgaans met kunststof printen, zoals PLA (een biologisch afbreekbaar plastic).

Zelf 3D printen
Voordat je kunt gaan printen, moet je natuurlijk een digitaal ontwerp hebben. Er zijn inmiddels allerlei gratis en eenvoudige programma’s verkrijgbaar, waarmee je je eigen ontwerp kunt maken, een bestaand ontwerp kunt aanpassen of waarmee je een bestaand object in 3D kunt scannen. Het digitale ontwerp wordt bewaard als STL bestand; dit is het formaat waarmee je in 3D kunt printen.

Zelf ontwerpen
Rhine, Solidworks en AutoCAD zijn voorbeelden van design software, die vooral wordt gebruikt door architecten en professionele ontwerpers.

Als leek heb je de keuze uit steeds meer makkelijke programma’s om zelf 3D ontwerpen te maken. Hier vind je een aantal voorbeelden hiervan .

Je kunt ook gebruiken maken van een 3D scanner om een object te kopiëren.

Bestaande ontwerpen downloaden

Vind je zelf ontwerpen nog te ingewikkeld, dan zijn er diverse websites waar je bestaande 3D ontwerpen als STL bestand kunt downloaden, zoals Thingiverse.com en 3D Warehouse .

Klaar om in 3D te printen
Als je STL bestand eenmaal klaar is, kun je aan de slag. Heb je zelf nog geen 3D printer, dan zijn er allerlei bedrijven waar je jouw ontwerp kunt laten printen. Het principe is hetzelfde als bij de bekende foto-printservices: je upload je ontwerp en je krijgt in dit geval het object thuisgestuurd of je gaat het zelf ophalen.

Wil je toch zelf experimenteren, dan kun je terecht in een zogenaamd Fablab bij jou in de buurt. Dit zijn werkplaatsen waar je zelf met 3D printen aan de slag kunt. Op de website van Fablab vind je een overzicht van alle vestigingen in Nederland.

Hooked? Dan wordt het tijd om zelf een 3D printer aan te schaffen. Eén van de populairste desktop 3D printers voor thuis of op kantoor is de Builder . Builder is een Nederlands merk en levert de nieuwste 3D printers van hoge kwaliteit. Pluspunt; ze zijn volledig geassembleerd. Een ander groot voordeel van deze 3D printers is, dat je met open source software kunt werken. En ze zien er natuurlijk prachtig uit!

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog