Info Vanwege grote drukte in ons distributiecentrum kunnen pakketten met 24-48 uur vertraagd worden.

Verplicht - rookmelders!

Publicatiedatum: 19 aug. 2022 14:59:19

Verplicht - rookmelders!


Vanaf 1 juli 2022 moet je op elke verdieping van jouw woning een rookmelder hebben. Wie ooit een woningbrand heeft gezien zal al lang overtuigd zijn van het nut van rookmelders.

Brand kan op de gekste manieren ontstaan; kortsluiting in een meterkast, in opladers of accu’s van elektrische fietsen of telefoons, een omgevallen kaars of een oververhitte pan. Overdag ben je er meestal wel snel bij maar wanneer brand ontstaat tijdens je slaap heb je een groot probleem. In je slaap ruik je namelijk niets. Onze geurbeleving verdwijnt volledig tijdens onze slaap. En aangezien de meesten slachtoffers van woningbranden niet overlijden als gevolg van verbranding maar als gevolg van rookvergiftiging, is een rookmelder de beste investering die je kunt doen en is de verplichting om rookmelders in huis te hebben een goede zaak.

Maar hoe zit het met jouw werkplek, zijn rookmelders daar ook verplicht? De overheid stelt rookmelders in bedrijfsgebouwen alleen verplicht in ruimtes die op de vluchtroute liggen en in gebouwen die een zorgfunctie hebben. Verzekeraars kunnen overigens strengere regels hanteren. Maar eigenlijk vinden wij dat je zowel thuis als op kantoor rookmelders moet hebben. Ze zijn relatief goedkoop terwijl een mensenleven onbetaalbaar is.


Rookmelder, hittemelder

Aangezien rook het grootste gevaar vormt bij brand, is een rookmelder effectiever dan een hittemelder. Er bestaan overigens ook gecombineerde melders. Bovendien is de ene rookmelder de andere niet;  de voordeligste rookmelder is een standaard optische rookmelder met 9V batterij. Deze batterij gaat ongeveer ene jaar mee dus wij adviseren je om meteen bij montage (hoog aan de wand of tegen het plafond) de datum op de melder te schrijven. Nog fraaier is het gebruik van een labelprinter. Maar het gaat er om dat je over een jaar niet loopt te zoeken waar dat vervelende gepiep vandaan komt als de batterij leeg raakt.

We hebben ook rookmelders die voorzien zijn van een lithium batterij met 10 jaar levensduur en rookmelders die je op het stroomnet aansluit. Die laatste melders zijn dan ook meteen voorzien van een back-up batterij. En als je het dan echt goed wilt doen, neem dan meteen een set rookmelders die onderling koppelbaar zijn, zodat in het hele pand alle rookmelders tegelijk afgaan zodra één rookmelder rook detecteert.

Ook handig; rookmelders die een alarm via een app laten afgaan.

Waar plaats je nu die rookmelders ? Veel mensen plaatsen deze alleen in centrale ruimtes of vluchtroutes. Maar brand kan net zo goed in een kinderkamer ontstaan. Tegen de tijd dat de rookmelder op de naastgelegen gang af gaat is er al veel te veel tijd verstreken. Plaats dus rookmelders in elke slaapkamer, in gangen, in de keuken en in de meterkast. Bespaar niet op het aantal rookmelders want juist die ene rookmelder kan jouw leven of dat van een dierbare redden.

Klaar?

Nee. Want iedereen die ooit een BHV training (aanrader !!) heeft gevolgd weet dat je er met alleen rookmelders nog niet bent. In ons land sterven elk jaar weer mensen aan koolmonoxide-vergiftiging. Schaf dus meteen een koolmonoxidemelder aan. Zorg dat je op enkele plaatsen in huis een werkende zaklamp hebt klaarstaan als er geen noodverlichting aanwezig is. En plaats enkele brandblussers in huis. Op elke verdieping eentje. Hoewel ze bijzonder effectief zijn raden wij het gebruik van poederblussers af vanwege de enorme schade die ze veroorzaken. Een schuimblusser is dan een veiligere keus. Weet je niet welke blusser je in welk geval moet gebruiken? Volg dan een BHV-cursus of maak simpelweg dat je er als een haas vandoor gaat bij brand.

Laat je niet door brand verrassen en plaats rookmelders !

Een greep uit ons assortiment omtrent brandbeveiliging

Levering (verwacht):
Rook-en hitte melder Brennenstuhl WIFI Connect wit

€ 30,79*
Levering (verwacht):
Blusdeken Elro 100X100cm

€ 12,19*
Levering (verwacht):
Rookmelder Fito optisch 230V incl 9V back-up batterij

€ 37,48*
Levering (verwacht):
Koolmonoxidemelder Honeywell incl 3V batterij

€ 48,50*
Levering (verwacht):
Hittemelder Fito incl. 9V lithium batterij

€ 24,62*
Levering (verwacht):
Brandblusser Elro schuim 2 liter

€ 24,20*
Levering (verwacht):
Rookmelder Fito optisch incl 3V lithium batterij draadloos koppelbaar

€ 45,57*
Levering (verwacht):
Rookmelder Fito optisch incl 3V lithium batterij

€ 23,15*
Levering (verwacht):
Brandblusser Elro schuim 6 liter

€ 40,26*
Levering (verwacht):
Blusdeken FixFirst 120x180cm

€ 14,87*

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging
Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog