De griep heerst, wat nu?

Publicatiedatum: 22 mei 2022 18:00:22

De griep heerst, wat nu?


Is het bij jou op kantoor ook verdacht rustig? Niet zo gek, want het is namelijk zover: er heerst een griepepidemie in ons land. Wat kun je doen om de griepdans te ontspringen?

Als een van de griepvirussen je te pakken heeft, dan ben je gewoon de klos. Maar je kunt wel een aantal dingen doen op kantoor om de kansen te verkleinen.

Pak alle plekken aan, waarvan je weet dat bacteriën en virussen zich er graag nestelen. Ze kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen op harde oppervlakken en zijn soms besmettelijk voor een periode van 24 tot 72 uur. Draai deze broedplaatsen de nek om en besteed op dit moment extra aandacht aan het schoonmaken van:

• bureaus en andere werkplekken
• telefoons
• toetsenborden
• computermuizen
• deurhendels
• vergeet ook je smartphone en tablet niet

Lees ook onze 7 tips voor een schoon kantoor!


Was nóg vaker je handen!
Op dit moment is het ook extra belangrijk om je handen goed schoon te houden. De kleinste hoest of nies in je handen kan namelijk het begin zijn van een virus- en bacteriereis door je hele kantoor.

Met je besmette handen raak je bureaus aan, de telefoon, deurhendels, keukenkastjes, toetsenborden en nog veel meer. En zo verspreid je kleine ziektemakers zonder dat je er erg in hebt.

Bacteriën zijn onzichtbaar, zoals iedereen weet, dus je ziet niet hoe en waar je ze ongewild achterlaat. Óf waar een ander ze heeft achtergelaten… 

Tip: zorg dat je steeds een flesje desinfecterende handgel onder handbereik hebt, dan hoef je niet iedere keer naar toilet te rennen om je handen te wassen. Je pompt gewoon een paar druppels op je handen en wrijft ze over elkaar. Afdrogen is niet nodig, want de gel trekt meteen in je handen. Hoe handig en verantwoord!

Nog een tip: Houd altijd een zakdoek of je mouw (níet je hand!) voor je mond als je moet hoesten of niezen. Een doos tissues op je bureau (of naast je bed als het al zover is), is geen overbodige luxe op dit moment.  

Kortom: met het oog op de huidige griepepidemie is het zaak dat je je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke hygiëne op je werk.

P.S. Wist je trouwen dat mannen veel harder worden getroffen door het griepvirus influenza A (het virus dat op dit moment het meeste voorkomt) dan vrouwen? Dat komt doordat het vrouwelijke sekshormoon oestrogeen vrouwen beschermt tegen de agressievere symptomen van het virus. Mannen hebben die bescherming niet. Dus dames: al die heren die meteen hun bek induiken met de griep, voelen zich écht ziek, zwak en misselijk!

 

Foto CC © Jes via Flickr