Wegwerpbeker of mok: wat is het groenste koffiekopje?

Publicatiedatum: 21 mei 2022 10:42:42

Wegwerpbeker of mok: wat is het groenste koffiekopje?


Wat is het groenste koffiekopje: de aardewerk mok of het wegwerpbekertje? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat plastic koffiebekertje lang zo slecht nog niet. Het is zelfs minder milieubelastend dan die mok. Ontdek in deze blog waarom wegwerpbekers beter zijn voor het milieu.

Hoe onlogisch het ook klinkt: de herbruikbare aardewerk mok is lang niet altijd de meest milieuvriendelijke oplossing. Waarom?

  1. Omdat er voor de productie van die mok meer energie en meer grondstoffen nodig zijn dan voor het maken van kunststof wegwerpbekers.
  2. Omdat die aardewerk beker iedere keer opnieuw moet worden afgewassen. Hoe vaker hij onder de stromende kraan met heet water wordt afgespoeld, hoe hoger zijn ecologische voetafdruk. Zeker als je er ook nog eens een scheut afwasmiddel bij gebruikt.
  3. Omdat het polystyreen kunststof bekertje bovendien 100% recyclebaar is; als plastic wegwerpbekers worden gerecycled, dan is de milieuwinst dus nog groter. Daarvoor is het wel essentieeel dat ze gescheiden bij het plastic afval worden aangeboden (of opgehaald voor recycling).

Hoe zit het dan met kartonnen of papieren bekertjes? Of composteerbare wegwerpbekers die gemaakt worden van biologisch afbreekbare grondstoffen, zoals maïs of rietsuikervezels?

Hoe milieuvriendelijk deze varianten ook klinken, er kleven de nodige nadelen aan.

Zo zijn kartonnen bekers niet recyclebaar door de plastic coating aan de binnenkant van de beker.

En biologisch afbreekbaar klinkt tof, alleen blijkt in de praktijk dat dit afbraakproces enige tijd duurt. Bovendien ontbreekt het vaak aan ruimte om deze bekers te laten composteren. Met als gevolg dat ze niet zelden gewoon bij het restafval belanden.

Hoe ga jij met je koffiebeker om?

Volgens Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal hangt de milieubelasting van een koffiebeker vooral ook af van de manier waarop je ermee omgaat.

De manier van afwassen,
het wel of niet recyclen
en of je voor ieder kopje thee of koffie een nieuwe beker neemt:
het is allemaal van invloed op de uiteindelijke milieu-impact.

Daarom tot slot hieronder 3 tips om je ecologische voetprint te minimaliseren:

3 Tips voor het milieuvriendelijk gebruik van je koffiebeker

  1. Drink jij je koffie uit een aardewerk mok? Gebruik die dan een paar keer achter elkaar zonder hem tussendoor af te wassen met heet water. Spoel alleen met koud water en was de mok aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine met energielabel A.
  2. Gebruiken jullie wegwerpbekertjes op kantoor? Gebruik die dan vaker dan één keer, liefst zo vaak mogelijk. Spoel tussendoor desnoods even om met koud water.
  3. Laat plastic of papieren koffiebekers op kantoor ophalen voor recycling of voor vergisting in geval van composteerbare bekers, zodat ze niet bij het restafval terecht komen.
    Let op: papieren wegwerpbekers mogen absoluut níet bij het oud papier (het plastic laagje aan de binnenkant kan de papierrecycling verstoren).

    Adressen van bedrijven die wegwerpbekertjes inzamelen, vind je op Bekerrecycling.nl .

Wegwerp bestek en servies