Wat is het beste whiteboard voor mij

Publicatiedatum: 21 mei 2022 14:55:27

Wat is het beste whiteboard voor mij


Whiteboard kopen? Dan is het belangrijk dat je weet hoe vaak je dit bord gaat gebruiken. Want het ene whiteboard is het andere niet! Er bestaat veel verschil in kwaliteit en prijs. Daarom in deze blog aandacht waar je op moet letten als je het beste whiteboard wilt kopen. 

Ben je van plan binnenkort een whiteboard aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt hoe vaak je dit bord gaat gebruiken. Want het ene whiteboard is het andere niet! Er bestaat veel verschil in kwaliteit en prijs. Je koopt al een whiteboard voor een paar tientjes, maar als je dit heel intensief gebruikt, zal het snel versleten zijn en dan wordt goedkoop al gauw duurkoop. Daarom in deze blog aandacht waar je op moet letten als je een whiteboard wilt kopen.

Er zit, zoals gezegd, nogal wat prijs- en kwaliteitsverschil in whiteboards. Het grootste verschil zit ‘m in het schrijfoppervlak, oftewel de toplaag van de borden. Er bestaan whiteboards met een emaille toplaag, borden met een gelakte toplaag en je kunt kiezen voor een glazen whiteboard.


Emaille whiteboard
Borden met een emaille schrijfvlak gaan gegarandeerd het langst mee.
Emaille is een glaslaag, die via een verhittingsproces (800°C) op een stalen plaat wordt aangebracht.
De kwaliteit van zo’n bord is erg hoog en je bent gegarandeerd van een lange levensduur (bij normaal gebruik ten minste 25 jaar).

Door de supergladde emaille laag is dit bord het gemakkelijkst te beschrijven en ook weer schoon te maken. Het schrijfvlak is bovendien magnetisch, dus bijzonder geschikt om er dingen op te plakken. Een emaille whiteboard is de beste keuze als je het bord vaak, dat wil zeggen een paar keer per week, gebruikt.


Gelakt whiteboard
Een gelakt whiteboard is een prima alternatief voor een emaille whiteboard. Tenminste, als je het bord minder intensief gebruikt. Bij een gelakt whiteboard is namelijk alleen de stalen plaat gelakt; dit is in aanschaf weliswaar een stuk goedkoper, maar het betekent ook dat de toplaag een stuk minder lang mee gaat. Een gelakt whiteboard is na verloop van tijd namelijk veel moeilijker schoon te maken. Dit heeft een eenvoudige reden: de haarscheurtjes in de laklaag, die niet te vermijden zijn, zullen vroeger of later langzaam vollopen met inkt uit je whiteboardstift. Hoe snel dit gebeurt, heeft te maken met de frequentie en intensiteit waarmee je het bord gebruikt. Maar elk gelakt whiteboard zal uiteindelijk grauw worden.


Glazen whiteboard
De allernieuwste trend: een glazen whiteboard. Zo’n bord ziet er dan ook prachtig uit. Het schrijfvlak is gemaakt van 5 mm gehard wit glas. Het grote voordeel van glas: het is heel gemakkelijk te beschrijven én schoon te maken. Een bijzonder fraaie en duurzaame keuze (vinden wij).


Verrijdbaar whiteboard
Een verrijdbaar whiteboard is natuurlijk erg handig: je kunt een en hetzelfde bord in verschillende ruimtes gebruiken.
Er bestaan allerlei varianten: je hebt het uitklapbare whiteboard (triptiek), het zogenaamde ‘presentatiekabinet’, maar ook combinatievarianten met een whiteboard aan één kant en een flipover of prikbord aan de andere kant. En dan heb je nog de bekende kantelborden die je in één handomdraai keert en je kunt op de andere kant gewoon verder gaan met je presentatie


Ophangen
Vrijwel ieder whiteboard wordt inclusief een montageset geleverd. Je boort gaten in de muur, monteert de montageset en daar plaats je het bord op. Denk er wel aan dat je voor gipswanden en holle muren speciale pluggen nodig hebt! Je kan je whiteboard ook ophangen met zogenaamde blokmagneten; die zijn voorzien van een enorm sterke lijmlaag, waarmee je ze op een vlak en schoon oppervlak plakt. Het bord is magnetisch, dus het blijft aan de magneten hangen. Er zijn ook railsystemen te koop, waaraan je een whiteboard kunt ophangen.


Whiteboardstiften
Het is echt de moeite waard om goede stiften voor je (nieuwe) whiteboard te kopen. Een goede stift gaat lang mee. Hij droogt niet snel uit als de dop eraf is en de inkt is gemakkelijk te verwijderen van je whiteboard. De typische eigenschap van whiteboardstiften is namelijk, dat je de inkt kunt uitvegen.

Je kunt kiezen uit whiteboardstiften met een normale ronde punt of met een zogenaamde beitelpunt. Met die beitelpunt kun je, als je de stift onder een bepaalde hoek houdt, een lijndikte van 3-5mm tekenen. Met het spitsere deel bereik je gemiddeld een lijndikte van 1mm.

Er zijn ook zogenaamde ‘ECO stiften’ te koop, die voor meer dan 50% uit gerecycled materiaal bestaan. Staat voor jou duurzaamheid voorop, dan zijn de ECO stiften een goede keuze.


Whiteboard schoonmaken
Je kan een whiteboard op verschillende manieren schoonmaken. In de meeste gevallen gebruik je een wisser met vilt of een wisselbaar reinigingsdoekje. Voor hardnekkiger werk bestaan er reinigingssprays.

Een veel gemaakte fout: iemand schrijft per ongeluk met een watervaste stift of permanente marker op je whiteboard. Oeps! Gelukkig hoeft je bord niet meteen naar het oud ijzer. Er is een speciale zogenaamde ‘whiteboard renovator’ te koop, waarmee de kans groot is dat je het schrijfvlak weer mooi schoon krijgt. Bovendien hebben wij nog een andere goede tip mocht dit met jouw whiteboard gebeuren: bekijk hier ons filmpje met onze tip hiervoor!