Waarom wordt papier steeds duurder?

Publicatiedatum: 21 mei 2022 10:41:23

Waarom wordt papier steeds duurder?


Papier wordt steeds duurder. Hoe komt dat? Een vraag die veel klanten ons regelmatig stellen. Alle reden om je in deze blog uit te leggen waarom de papierprijzen zo snel stijgen.

Wat is er toch gaande in de papierindustrie? En waarom leidt dat ertoe dat wij steeds meer moeten betalen voor papier? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

1. Aanbod neemt af, de vraag neemt toe

Een tijd geleden besloot de regering in China om de deuren te sluiten van fabrieken die industriële milieubelastende activiteiten uitvoeren.

Dit besluit heeft grote gevolgen voor een deel van de Chinese papier- en pulpindustrie (ter info; met een jaarlijkse productie van zo'n 99,3 miljoen ton staat China wereldwijd aan de top van papierproducerende landen).

Het aanbod papier uit China is hierdoor afgenomen, terwijl de vraag naar papier nog steeds toeneemt.

Om de tekorten op te vangen, springen andere (voornamelijk Aziatische) papierproducenten bij. Met als gevolg: een afname van de export naar Europa.

2. De koers van de dollar

Een gunstige dollarkoers zorgde er in diezelfde tijd voor dat een deel van de Europese productie 'vertrok' naar landen die de dollar voerde. Dat creëerde op haar beurt schaarste op de Europese markt.

3. Olie, pulp, energie & chemicaliën worden duurder

Tegelijkertijd stegen (en stijgen) de prijzen van olie, pulp, energie en chemicaliën. Dit resulteert in een flinke verhoging van de kosten van de papierproductie, de grondstoffen, transport en logistiek.

4. Droogte in Scandinavië

En dan hebben we nog te maken met de droogte in Scandinavië (één van de Europese regio's waar veel papier wordt geproduceerd).

Door het tekort aan water zijn talloze fabrieken, waaronder ook papierfabrieken, nu gehouden aan door de overheid opgelegde (water)quota. Daardoor is de productie omlaag geschroefd.

1+1 = 2

Als de kosten stijgen in een markt waar het aanbod achterblijft bij de vraag, ziet de papierindustrie zich genoodzaakt haar prijzen daarop aan te passen.

Of en wanneer de papierprijzen stagneren, is op dit moment niet te zeggen. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de prijzen weer zullen dalen.

Dus als je voldoende opslagruimte hebt die vochtvrij is, dan is het alleen maar slim om papier in grote(re) hoeveelheden in te slaan. Papier vergaat immers niet (mits je het goed bewaart: zie onze tip hieronder).

Bewaartip

Papier is een natuurproduct dat ‘leeft’. Bewaar je papiervoorraad daarom bij voorkeur op kamertemperatuur, zorg dat het niet aan hoge temperatuurschommelingen wordt blootgesteld en bewaar het zeker niet in een vochtige ruimte (zoals de kelder, keuken of het trapportaal). Papier is namelijk hygroscopisch en trekt dus vocht aan. Onze tip: laat je papier altijd tenminste 1 dag op temperatuur komen in de ruimte waar je printer, kopieerapparaat of multifunctional staat om onnodige storingen in je machine te voorkomen.

Loading...
neonlines-configurator.product-box.upload-text
Product Devices Show confirm dialog