Waarom samen lunchen een mieters idee is

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:40:32

Waarom samen lunchen een mieters idee is


Stop vandaag nog met desktop dining ofwel in je uppie lunchen achter je computer. Dit heeft namelijk veel meer nadelen dan voordelen. In deze blog verklappen wij je de zon- en keerzijde van desktop dining en ook waarom samen lunchen een veel beter idee is.

De term desktop dining werd een paar jaar geleden geïntroduceerd in de VS. Het is een pakkende beschrijving voor een, behoorlijk droevige, activiteit: lunchen aan je bureau. In je eentje welteverstaan. Want tijd vrijmaken voor de lunch staat volgens een overweldigende meerderheid van de werkende Amerikanen nog steeds gelijk aan luiheid. Vergaderen, mails wegwerken, to do-lijstjes bijwerken; het krijgt allemaal prioriteit boven een gezellige lunch met collega’s.

Nu heeft desktop dining wel één groot voordeel

Als je alleen eet, eet je namelijk veel minder, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Eten blijkt een sociale bezigheid te zijn en in gezelschap blijken we graag te buffelen.

Met één disgenoot eet je al snel 44% meer dan wanneer je in je uppie aan tafel zit.

Zitten er zeven of meer collega’s aan tafel, dan loop je het risico dat je maar liefst 96% meer opknabbelt dan wanneer je alleen luncht.

Toch hoeft zo’n goedgevulde lunch niet per se nadelig te zijn. Want het zorgt er namelijk ook voor dat je ’s middags geen (of in ieder geval veel minder) behoefte hebt om te snacken. Dit in tegenstelling tot je collega die alleen, en dus veel kariger, heeft geluncht. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mensen die tussen de middag weinig eten op een later moment een inhaalslag maken door te gaan snacken. En dat zijn meestal niet de gezondste snacks, maar veel vaker calorierijke tussendoortjes.

Ons advies: kies toch voor die gezellige lunch samen met je collega’s en zorg ervoor dat er alleen (of in ieder geval hoofdzakelijk) gezonde goodies op tafel staan of in je lunchtrommeltje zitten.

Grootste nadeel van desktop dining: ondermijning van het teamgevoel

Wil je dat je kantoor een efficiënte, functionele werkomgeving is waar mensen worden geïnspireerd om samen te werken en productief te zijn?

Dan is samen lunchen een mieters idee.

Onderzoeker Brian Wansink, verbonden aan het Food and Brand Lab van Cornell University, zegt in een interview met The New York Times Magazine: “De werktevredenheid is veel hoger als je samen met collega’s eet. Je vindt je werk leuker en je vindt je collega’s leuker.”

Bovendien heeft samen lunchen een positieve invloed op de werkprestaties en het zorgt ervoor dat collega’s beter samenwerken.

Samen aanschuiven tussen de middag is dus een eenvoudige maar bijzonder effectieve manier om het teamgevoel op kantoor te versterken en te onderhouden. Samen lunchen is de perfecte gelegenheid om je collega’s beter en vooral op een andere manier te leren kennen. Dit versterkt de verbondenheid met elkaar. Maar ook het onderlinge vertrouwen en dat zorgt weer voor effectievere werkrelaties. Een typisch geval van win-win-win dus.

Kortom: samen lunchen is een mieters idee en wij roepen iedereen op om dit concept te omarmen.

 

Leestips
Misschien vind je deze blogs ook wel interessant:

Dit zijn de 10 gezondste snacks voor op kantoor 

Gratis lunch op kantoor maakt gelukkig

5 Tips om gezond en energiek je dag op kantoor door te komen

Lekkerste lunch op kantoor: carpaccio

12 Inspirerende lunchplekken op kantoor 

Dit zijn de 5 beste anti-stress snacks 

Ontdek het geheim van de Zweedse fika