Tips voor rust en eenheid op je werkplek

Publicatiedatum: 28 mei 2022 11:09:40

Tips voor rust en eenheid op je werkplek


Als je aan het werk bent, moet je je goed kunnen concentreren en niet afgeleid raken door je omgeving. Dan is het belangrijk dat die omgeving een bepaalde rust en eenheid uitstraalt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Interieurarchitect Margit Kengen verklapt je de beste tips in deze gastblog.

Je brengt heel wat uren aan het werk, dus dan kun je je maar beter prettig voelen op kantoor. Een omgeving waarin je kunt focussen en waar je je tegelijkertijd thuis voelt. Ik geef je een paar tips waarmee je aan de slag kan om dit te bereiken.

Rust
Als je optimaal aandacht wilt kunnen besteden aan je werk, dan is een rustige omgeving voor veel mensen een goed uitgangspunt.

TIPS
1. Maak bewuste keuzes over wat je in het zicht wilt plaatsen. Beperk dit tot wat je écht nodig hebt en berg de rest op. Groepeer de spullen die je in het zicht hebt staan, dit zorgt voor een rustiger beeld dan wanneer overal iets staat. Dit geldt voor zowel de praktische spullen, als de accessoires.
2. Berg de overtollige spullen van je bureau op achter dichte deuren zodat ze je niet afleiden.

Eenheid
Door in een ruimte niet te veel verschillende materialen te kiezen, zorg je voor eenheid. Door materialen en kleuren te herhalen, zij het in verschillende tinten, ontstaat een onderlinge verbinding tussen de losse onderdelen.

TIPS
1. Kies voor een beperkt aantal materialen (afhankelijk van de grootte van de ruimte) en herhaal deze. Laat bijvoorbeeld het hout van de vloer terugkomen in wandplanken of -panelen of kies voor gestoffeerde wandpanelen in eenzelfde stof als je bureaustoel.
2. Zorg voor voldoende contrast tussen de materialen/kleuren; hierdoor ontstaat een levendig geheel en wordt het kleur- en materiaalgebruik niet saai.
3. Door kleuren uit dezelfde kleurenreeks te kiezen, kun je verschillende kleuren toepassen zonder dat het geheel te druk wordt.
4. Door het toepassen van warme elementen, materialen en/of kleuren zorg je voor een combinatie waarbij er een sfeervol totaalplaatje ontstaat.

Bron afbeeldingen: www.fantoni.it