Tips voor een krachtige presentatie

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:44:46

Tips voor een krachtige presentatie


Plankenkoorts als je een presentatie moet geven? Presenteren is minder moeilijk dan jij misschien denkt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier vind je 4 tips hoe je een krachtige presentatie neerzet.

Voor veel mensen is het moeten geven van een presentatie reden voor paniek. Niet zo gek als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt. Maar laat dit een troost zijn: presentatie-stress is gemeengoed! Zo goed als iedereen is gespannen als hij of zij voor een groep moet spreken. Oók menig topspreker heeft hier nog (wel eens) last van. Topsprekers hebben echter het voordeel dat zij een flinke portie ervaring hebben. Desalniettemin, presenteren is veel minder moeilijk dan jij misschien denkt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Onze 4 tips hoe je (de volgende keer) een krachtige presentatie neerzet.

1. Bereid je optimaal voor

Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste. Reserveer hiervoor voldoende tijd. Stap 1 is natuurlijk het bepalen van de inhoud van je verhaal. Schrijf de onderwerpen die je wilt behandelen in logische volgorde op. Werk ieder onderdeel helemaal uit op papier (of het beeldscherm). Als je de inhoud van je verhaal opschrijft, komt het in je systeem en daardoor wordt het geven van de presentatie straks al een stuk makkelijker. Als je je verhaal op papier hebt staan, oefen de presentatie dan een paar keer hardop. Het beste is het om dit op video op te nemen, zodat je je presentatie zelf kunt bekijken en kritisch kunt bekijken wat je anders of beter kunt doen.  

Voordat je met je verhaal begint, is het natuurlijk heel essentieel dat je weet wie je publiek is. Dit klinkt misschien gek, maar het is wel belangrijk dat je weet wie er in de zaal zitten, zodat je je taalgebruik bijvoorbeeld kunt aanpassen, maar ook je manier van presenteren. Een jong publiek vraagt om een andere manier van spreken en taalgebruik dan een groep 40-plussers met veel kennis van zaken. Houd er ook rekening mee dat je publiek een bepaalde verwachting heeft van jouw verhaal; zorg ervoor, dat jouw boodschap hierop aansluit en blijft hangen. 

2. Zorg voor een goede opbouw van je verhaal

De opbouw van je presentatie bepaalt voor een groot deel het succes. Vertel wat je gaat vertellen, vertel wat je wilt vertellen, vertel wat je hebt verteld: het alom bekende riedeltje, maar het werkt wel. Een goede inleiding, een heldere kern en een samenvattend einde zorgen ervoor dat je verhaal kop en staart heeft, duidelijk overkomt en blijft hangen bij je publiek. Tip: vertel vooral niet te veel. Uit onderzoek blijkt dat mensen maximaal 3 dingen kunnen onthouden. Zorg er daarom voor dat wat je vertelt uit 3 hoofdpunten bestaat, die steeds terugkomen.

3. Gebruik hulpmiddelen

Zorg voor afwisseling; niets zo erg als een saaie langdradige presentatie van iemand die alleen maar praat. Passend bij jouw stijl kun je wat humor inbouwen en je presentatie opleuken en vooral interessanter maken met ondersteunend beeld- en/of videomateriaal. Bouw eventueel ook een aantal interactieve momenten in door het stellen van korte vragen aan het publiek, bijvoorbeeld om een bruggetje te slaan naar het volgende onderdeel van jouw betoog.

4. Check de techniek

Niets erger dan een laptop die blijft hangen of een microfoon die kraakt. Tenenkrommend voor de toeschouwers en super-vervelend voor jou als spreker. Zorg er dus voor dat technisch alles is gecheckt voordat je begint.

5. Geloof in jezelf en ben enthousiast

Een goede presentatie valt of staat met het geloof in jezelf en je boodschap. Als jij niet in jezelf gelooft, zal het publiek dit ook niet doen. Heb vertrouwen in jezelf. Passie is de sleutel om je toehoorders te boeien. Alleen als jij enthousiast bent over jouw verhaal weet je je publiek voor jouw en je boodschap te winnen.

Last but not least: als je dan eenmaal achter die mircofoon staat, maak contact met je publiek. Kijk niet over de mensen heen, maar maak echt oogcontact. Iedereen moet het gevoel hebben te zijn aangekeken tijdens de presentatie.

Dit waren onze tips voor een goede presentatie. Heb jij nog tips? Deel ze dan met ons op Facebook!