Teambuilding: 5 eenvoudige en effectieve tips

Publicatiedatum: 28 mei 2022 15:06:51

Teambuilding: 5 eenvoudige en effectieve tips


Een team bouw je niet in één dag. Jaarlijkse personeelsuitstapjes en een dagje op de hei zijn leuk, maar wat er veel meer toe doet zijn de kleine consistente sociale activiteiten waardoor je medewerkers zich verbonden en gewaardeerd voelen. Hoe pak je dat aan? In deze blog trakteren wij je op 5 praktische tips.

Zoals gezegd, het bouwen van een team kost tijd. Maar boven alles is het geen eenmalige klus. Teambuilding is een continu proces waar je áltijd aan moet blijven werken. Als je denkt dat je er bent met één etentje per jaar heb je het mis. Veel belangrijker zijn juist die kleine (sociale) dingen, het hele jaar door.

Hieronder vind je vijf bijzonder eenvoudige, maar effectieve manieren om de teamgeest op jouw kantoor te onderhouden en te bevorderen. Er staat vast en zeker iets bij waarmee jij zelf meteen aan de slag kunt…

 

1. Victory day: vier belangrijke momenten

De afdeling sales heeft een groot nieuw account binnengehaald. Of een groep collega’s heeft met veel succes een project afgerond. Vier dit soort overwinningen met het héle team. Bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijke lunch, tijdens de borrel op vrijdagmiddag of organiseer een speciaal uitje om deze prestatie te vieren. Dit is niet alleen leuk, het is bovenal een stimulans voor de motivatie van je hele team én het bevordert de onderlinge samenwerking.

 

2. Samen lunchen: win-win-win

Samen lunchen is honderd keer gezelliger dan in je eentje je bammetjes achter je computer opeten. Sterker nog, tussen de middag samen aanschuiven, heeft een positieve invloed op de werkprestaties van je medewerkers. Zo wees een Amerikaans onderzoek in 2015 uit, dat brandweermannen die regelmatig samen aten ook effectiever samenwerkten.

Hoewel het hoogstwaarschijnlijk niet jouw taak is om brandjes te blussen (althans niet letterlijk), profiteren jij en je collega’s net zo goed van de voordelen van een gezamenlijke lunch. Je leert je collega’s op een andere manier kennen, waardoor je je meer verbonden voelt met elkaar. Tegelijkertijd bevordert dit het onderlinge vertrouwen en dat zorgt weer voor effectievere werkrelaties. Een typisch geval van win-win-win.

 

3. Laat de kurken knallen

Of het nu de wekelijkse vrijdagmiddagborrel is of het maandelijkse uitje samen naar de kroeg; waar het om gaat, is dat je regelmatig een sociaal contactmoment organiseert. Bied je team de kans om in informele sfeer te socializen. Gezellig bijkletsen met collega’s en elkaar beter leren kennen. Zelfs het kleinste team plukt hier de vruchten van.

 

4. Samen sporten

Samen sporten heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid van je team, het zorgt er ook voor dat je medewerkers toleranter zijn tegenover elkaar en beter bestand tegen stress op het werk.

Dus: stimuleer vooral het oprichten van een of meer sportclubjes. Dit kan variëren van elkaar iedere maandagochtend of donderdagavond ontmoeten in de sportschool tot iedere woensdag samen een half uurtje wandelen na de lunch. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zoek collega’s die dezelfde interesse hebben en spreek een vast moment af om samen te sporten. Of het nu joggen is, tennissen, fietsen, golfen of nordic walken, het maakt niet uit. Wellicht ben jij als baas ook nog wel zo gek te krijgen, dat je de sportuitrusting sponsort…

 

5. Steun je collega’s passie

Misschien speelt jouw projectmanager in het weekend de sterren van de hemel op zijn saxofoon, exposeert de directie-assistente haar beeldhouwwerken in de stad of doet een andere collega mee aan een marathon. Hoe leuk en simpel is het om hier samen met collega’s te gaan kijken? Mits de collega in kwestie dit op prijs stelt natuurlijk; even van tevoren vragen, is wellicht niet onverstandig...

 

 

 

 

Bron: Staples Business Advantage