Ordners of ringbanden: wat is het verschil?

Publicatiedatum: 19 mei 2022 13:36:24

Ordners of ringbanden: wat is het verschil?


Ordners en ringbanden zijn de meest gebruikte mappen om papieren & documenten te bewaren, te ordenen en te beschermen. Zowel ordners als ringbanden helpen je bij het creëren van een overzichtelijke papierhuishouding. “Maar wat is het nou het verschil?”, vraag je je nu misschien af. Het antwoord op deze vraag vind je in deze blog.

Het verschil tussen ordners en ringbanden is niet zo groot.

Essentieel is dat een ordner:

• altijd twee ringen heeft,

• voorzien is van een grijpgat in de rug

• en altijd is uitgerust met een papierspanner.

Ordners staan vooral bekend om hun stevigheid; de mappen kunnen meestal veel aan en zijn handig in het gebruik.


Een ringband:

• kan 2, 4, 17 of 23 ringen hebben

• en wordt niet standaard met een papierspanner geleverd.

Ringbanden zijn verkrijgbaar is verschillende uitvoeringen en verschillen daardoor in grootte, capaciteit en stevigheid. Ringbanden bieden dus wat meer keuze en variatie.

Ordners onder de loep

Ordners worden veel gebruikt voor het bewaren van de administratie, zowel op kantoor als ook thuis. Maar ordners zijn ook populair voor het opbergen van papieren per project.

Typerend voor ordners is, zoals gezegd, dat ze zijn voorzien van twee ringen, een grijpgat in de rug en een verstevigde mechaniek met hefboom.

De ordners van het merk Leitz staan sinds jaar en dag bekend om hun robuuste mechaniek; ga je de ordners intensief gebruiken, dan moet je dus de ordners van Leitz hebben.

Ordners staan algemeen bekend om hun hoge kwaliteit en duurzaamheid.

Naast de bekende A4-modellen, vind je in onze shop ook ordners in afwijkende formaten , zoals:

• folio ordners (die zijn net iets hoger dan A4),

• A3 ordners (zowel staande als liggende modellen),

• A5 ordners,

• ordners voor bankafschriften en

• dubbele ordners.

Bijna alle ordners zijn gemaakt van karton met een metalen verstevigingsstrip.
Luxere ordners zijn overtrokken met glad papier of met gekleurd kunststof (PP). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

En natuurlijk vind je in onze shop ook milieuvriendelijke exemplaren .

Dankzij de etikethouder op de rug van de ordners zie je in één oogopslag wat erin zit. In de etikethouders zit overigens altijd een verwisselbaar rugetiket.

Ringbanden onder de loep

Ringbanden zijn net als ordners verkrijgbaar in verschillende maten (A3, A4 en A5). Verder verschilt het aantal ringen; je kunt kiezen uit ringbanden met 2, 4, 17 of 23 ringen. Hoe meer ringen, hoe steviger de ringband en meestal geldt ook: hoe meer ringen, hoe groter de capaciteit.

Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en materialen die in stevigheid verschillen.

Let op als je een ringband koopt: sommige mappen worden geleverd met papierspanner, andere zonder. Sommige ringbanden zijn bovendien uitgerust met een zogenaamde ’insteektas' op de cover; deze mappen worden presentatie-ringbanden of panorama-ringbanden genoemd.

Belangrijke informatie bij het bestellen van ringbanden!

De maatvoering van ringbanden heeft altijd betrekking op de diameter van het ringmechaniek in de ringband; de maat zegt dus iets over de ringcapaciteit.

Een ringband met een ringcapaciteit van 25 mm bevat dus een ringmechaniek met een diameter van 25 mm, maar de rug van diezelfde ringband is altijd circa 15 mm breder.

Zoek je dus een ringband met een 40 mm brede rug, dan heb je ringmechaniek van 25 mm nodig (40 - 15 = 25 mm).
Wil je een ringband met een rug van 45 mm, dan kies je een model met een ringcapaciteit van 30 mm (45 - 15 = 30 mm)

Veel mensen maken de fout dat ze denken dat bijvoorbeeld een 30 mm-ringband een 30 mm brede rug heeft. Dat is dus NIET het geval. De rug van een 30 mm-ringband is 45 mm breed. Deze misvatting levert helaas nogal eens teleurstellingen, frustratie én retourzendingen op. Nu je weet hoe het wel zit, kan het eigenlijk niet meer mis gaan.

Twijfel je na het lezen van deze blog toch nog bij het bestellen, dan bel of mail ons gerust! Wij helpen je graag bij het uitkiezen van de juiste modellen (zodat je de bestelde producten nooit meer retour hoeft te sturen).