Maak je werkplek helemaal 'eigen'

Publicatiedatum: 21 mei 2022 17:31:41

Maak je werkplek helemaal 'eigen'


Als je bedenkt hoeveel uur je op kantoor doorbrengt, is het verbazingwekkend hoe weinig aandacht er wordt besteed aan de inrichting ervan. Interieurarchitect Margit Kengen geeft je in deze blog tips om je kantoor om te toveren tot een prettige werkplek.

Gastblog door interieurarchitect Margit Kengen  

Vaak wordt er nog (te) weinig tijd besteed aan het inrichten en aankleden van de werkplek. En dat is verbazingwekkend aangezien je hier menige uren doorbrengt. Dan is het toch veel prettiger als de inrichting en de sfeer helemaal bij je past?
Wanneer je aan de slag wilt met jouw werkplek dan zijn er heel veel dingen om rekening mee te houden en om over na te denken. Hier een kleine greep uit de aandachtspunten om je alvast op weg te helpen:

1. Praktisch

Je wilt natuurlijk productief zijn, denk er daarom goed over na welke dingen jij direct bij de hand wilt hebben en die voor jou onmisbaar zijn om lekker aan de slag te kunnen. Alle andere spullen kun je, al naar gelang hoe vaak je ze nodig hebt, op een andere manier opbergen.

TIPS

• Zorg voor voldoende opbergruimte, bij voorkeur gesloten kastruimte, zodat dit voor een rustige uitstraling zorgt. Bijkomend voordeel is dat het niet zo snel stoffig wordt.
• Let er bij het kiezen van het meubilair op dat de meubelstukken niet te groot, maar ook niet te klein zijn voor de ruimte zodat er een evenwichtig geheel ontstaat.
• Kies de goede verlichting en combinatie van verschillende soorten verlichting. Hiermee bepaal je de sfeer van de ruimte.

2. Indeling

Wil je zelf aan de slag met het bepalen van de inrichting van je werkplek, dan kan dit het eenvoudigst met een plattegrondtekening op schaal. Door met uitgeknipte schaalmodellen van de meubels te gaan schuiven kun je de verhoudingen in de ruimte zien.

TIPS

• Zorg voor voldoende loopruimte om de meubels.
• Het is niet prettig om met je rug naar de deur te zitten, omdat je dan niet ziet wie er binnenkomt.
• Houd rekening met de natuurlijke lichtinval.
• Door te zorgen voor zo lang mogelijke zichtlijnen zorg je voor een zo groot mogelijk ruimtegevoel.

3. Aankleding

Aangezien je nogal wat tijd doorbrengt op je kantoor is het belangrijk dat je je hier prettig voelt. Dit gevoel is voor iedereen anders. En de manier waarop je dit realiseert is anders wanneer je een ruimte huurt waarbij je je aan bepaalde regels dient te houden, of wanneer je een eigen werkplek hebt.

TIPS

• Denk na over welke kleuren jij als prettig ervaart en voeg deze toe in de ruimte. Dit kan subtiel door accessoires of grootser door kleur op de wand of op losse wandpanelen.
• Zorg voor plekje waar je elementen, die voor jou belangrijk zijn, in een groepje bij elkaar kan zetten. Dit kunnen fotolijstjes zijn, maar ook dingen die fijne herinneringen met zich meebrengen.
• Zoek een plekje voor één of meerdere planten. Niet alleen voor de gezelligheid, maar deze zorgen onder andere voor meer productiviteit en een betere luchtkwaliteit.
• Zorg voor voldoende stoffering, zoals bijvoorbeeld gordijnen om de ruimte warmte uit te laten stralen en een positieve bijdrage te leveren aan de akoestiek van de ruimte.

  

Bron afbeeldingen Interluebke en Walter Knoll