Lekkerste lunch op kantoor: carpaccio

Publicatiedatum: 22 mei 2022 14:38:24

Lekkerste lunch op kantoor: carpaccio


Dit is echt een toplunch, ook om mee te nemen naar je werk (ben wel bang dat je collega’s lekkerbekkend naast je zullen zitten…): carpaccio van ossenhaas met rucola, zongedroogde tomaatjes, geroosterde pijnboompitjes en Parmezaanse kaas.

We raden je wel aan om de verschillende ingrediënten apart verpakt mee te nemen en de carpaccio rond het middaguur pas te bereiden, anders wordt het een behoorlijk klef geheel en dat zou jammer zijn.

 

Dit vind je misschien wel leuk om te weten voordat je aan de slag gaat: het gerecht carpaccio werd in 1950 bedacht door Giuseppe Cipriani, eigenaar van Harry’s Bar in Venetië (op de foto voor zijn restaurant aan de Calle Valleresso). Charlie Chaplin en Ernest Hemingway waren twee van de vele beroemde stamgasten van Harry’s bar. De Venetiaanse gravin Amalia Nani Mocenigo was ook een graag- en veelgeziene gast van Cipriani’s restaurant. Amalia had bloemarmoede en haar arts had haar geadviseerd veel rauw rood vlees te eten. Cipriani creëerde daarom speciaal voor haar de carpaccio-schotel. Hij kwam op die naam, omdat er op dat moment een overzichtstentoonstelling in Venetië te zien was van de Italiaanse schilder Vittore Carpaccio (1455-1525).

Het recept voor deze yummie carpaccio

 Dit heb je nodig (dit is genoeg voor 2 personen; voor jou en als verrassing voor je leukste collega of voor jou alleen als je een grote eter bent):

 200 gram carpaccio ossehaas
 een zakje rucola
 12 zongedroogde tomaatjes
 25 gram geroosterde pijnboompitten
 25 gram Parmezaanse kaas*
 2 eetlepels kappertjes
 1/2 rode ui
 2 eetlepels olijfolie
 2 eetlepels rode balsamico-azijn
 zout
 peper

 

(Voor)bereiding carpaccio

Meng de olie en de azijn tot een dressing en maak op smaak met zout en peper.
Snipper de (halve) rode ui.

Snijd de rucola in grove stukken en meng in een kom met 1 el dressing (als je het meeneemt naar je werk, meng je de sla en de dressing pas vlak voordat je gaat lunchen!).
Verdeel de carpaccio over een of twee borden en leg de rucola in het midden van de borden.
Strooi de ui, de kappertjes, de zongedroogde tomaatjes, de geraspte Parmezaanse kaas en de geroosterde pijnboompitten over de carpaccio. Besprenkel met de dressing en maak indien nodig verder af met peper en zout.

 

Buon appetito!

 

*TIP: Koop nooit geraspte Parmezaan; de kwaliteit is stukken minder dan wanneer je de kaas zelf raspt! Gebruik daarom altijd een stuk Parmezaan en rasp per keer de hoeveheelheid die je nodig hebt. Je kunt de kaas direct na aankoop ook alvast raspen en dan meteen in zakjes invriezen. Je kunt hem dan zo uit de diepvries gebruiken. Parmezaanse kaas is te duur om te laten verschimmelen in de koelkast!

 
#gezondwerken

Foto carpaccio © Momentum