Laserprinter of inkjet printer, wat is kostenefficiënter?

Publicatiedatum: 17 mei 2022 15:11:40

Laserprinter of inkjet printer, wat is kostenefficiënter?


Je hebt een nieuwe printer nodig. Kies je voor een inkjet- of voor een laserprinter? Bij de aanschaf van een nieuwe printer vraag je je af: welke printer is voor mij of voor ons het meest geschikt? En: welke printer kost het minste? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een inkjet printer en een laserprinter? En hoe maak je de beste keuze?

Het grootste verschil tussen een laserprinter en een inkjet printer heeft te maken met de gebruikte techniek:

  • Bij inkjet printers wordt vloeibare inkt gebruikt, die door kleine gaatjes wordt gespoten.
  • Laserprinters daarentegen projecteren een afbeelding op de drum van de printer, waarna de projectie met toner op het papier wordt gedrukt.

Verder zit er een significant verschil in de aanschafprijs: inkjet printers zijn in aanschaf over het algemeen een stuk goedkoper dan laserprinters. Daar staat tegenover dat inkjet printers in gebruik meestal duurder zijn.


Verschil in printkosten

Hoewel je voor een laserprinter bij aankoop meer betaalt, kan een toch een stuk rendabeler zijn om voor zo’n model te kiezen. Zeker als je veel print; de toners voor laserprinters hebben namelijk een veel langere levensduur.

Cartridges voor inkjet printers zijn niet alleen duurder, ze zijn ook veel sneller op en moeten dus ook vaker worden vervangen.

Redacteur David Connett van The Recycler geeft het volgende advies: "Voordat je een printer koopt, is het belangrijk dat je een realistische inschatting maakt hoeveel je gaat printen. De vuistregel is: hoe meer je print, hoe aantrekkelijker het wordt om voor een laserprinter te kiezen.”


Onze tip

Om te bepalen welk soort printer voor jouw bedrijf het beste is, is het dus belangrijk om te bepalen hoe intensief je hem gaat gebruiken.

Hoe meer je print, hoe groter de kans dat een laserprinter het beste aansluit op jouw printbehoefte.

Bij weinig gebruik is een inkjet printer waarschijnlijk een betere keuze. Besef dan wel goed dat je weliswaar minder betaalt bij aanschaf, maar dat de printkosten op termijn hoger zullen zijn dan bij een laserprinter.


Aanschafprijs alleen is niet doorslaggevend


Om de beste keuze te maken, moet je dus vooral niet alleen naar de aankoopprijs kijken. Want de TCO (de Total Costs of Ownership) omvatten veel meer dan alleen die aanschaf.

Het verbruik van iedere printer is na verloop van tijd altijd veel hoger dan de aankoop van het apparaat.

Iedereen die kostenbewust bezig is, maakt de keuze voor een nieuwe printer dan ook niet alleen op basis van die aanschafprijs. Daarom is het inderdaad zaak om, voordat je een nieuwe printer aanschaft, jouw papierstroom goed in kaart te brengen. Alleen dan kun je de beste en meest kostenefficiënte keuze maken.

Maak gebruik van onze vakkennis!

Wij helpen je graag vrijblijvend om jouw printbehoefte te inventariseren als je overweegt een nieuwe printer aan te schaffen. Wil je weten welke machine het beste bij jouw printvraag past, bel dan met een van onze accountmanagers of stuur ze een e-mail:

  • Stephan Schreitl (locatie Hoensbroek): +31 (0)45 - 52 29 311 / stephan@kantoorartikelen.nl
  • Olaf Udo (locatie 's-Hertogenbosch): +31 (0)73 - 511 85 86 / olaf@kantoorartikelen.nl