Lange tijd achter elkaar zitten is het nieuwe roken

Publicatiedatum: 22 mei 2022 14:36:48

Lange tijd achter elkaar zitten is het nieuwe roken


Lange tijd achter elkaar zitten, is het nieuwe roken. Met andere woorden: heel erg slecht voor je gezondheid. Er is maar één manier om min of meer gezond te zitten en dat is door tussendoor veel te bewegen. Lees alles over de risico's van lang zitten en profiteer van onze 10 tips om meer te bewegen op je werk.

Lange tijd achter elkaar zitten, is killing. Als je nu denkt: “Maar ik sport toch twee keer per week ‘s avonds”, dan moeten we je helaas teleurstellen: het te lange tijd aan één stuk door zitten, compenseer je niet met extra beweging achteraf. Er is maar één manier om min of meer gezond te zitten en dat is door tussendoor veel te bewegen. 


Wat zijn de risico’s van lang zitten?

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, de hele dag door, en daarom is de inactiviteit tijdens het zitten zo slecht voor ons.

Dit heeft een negatieve invloed op je suikerstofwisseling.

Als je de hele dag zit, moet je lichaam harder z’n best doen om de suikerspiegel in het bloed stabiel te houden. Omdat dit meer moeite kost, zullen er vaker schommelingen in de suikerspiegel ontstaan en die frequente fluctuaties kunnen leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.

En alsof dat nog niet genoeg is, er kleven nog meer risico’s aan het lange zitten:

• overgewicht,
• een hoge bloeddruk,
• een te hoog cholesterol
• en zelfs het ontwikkelen van een depressie ligt op de loer.

Er is maar één effectieve remedie om deze gevaren het hoofd te bieden: je moet regelmatig opstaan en even bewegen.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een korte pauze met matig intensieve beweging direct minder verstoring van de suikerstofwisseling laat zien.

Nogmaals: na het werken extra bewegen en sporten, compenseert het lange en vele zitten tijdens je werkdag NIET. 

 

10 Tips om meer te bewegen op kantoor

Het is een kwestie van wennen, doorzetten en ingeroeste patronen doorbreken. Dat is misschien wel makkelijker dan je denkt.

Hieronder onze tips om meer te bewegen op je werk (print ze eventueel uit en hang ze voor je neus op, zodat je er een nieuwe routine van kunt maken). 

1. Inkoppertje: neem de trap in plaats van de lift.

2. Als je koffie gaat halen, ga dan niet direct weer aan je bureau zitten, maar drink je koffie staand en/of loop een rondje.

3. Sla elk aanbod van een collega om een drankje voor je te halen af en loop zelf mee.

4. Sta ieder uur op en loop een stukje, al is het maar 50 meter; iedere beweging is genoeg om je lichaam even uit die luie status te halen. Zet desnoods in het begin een wekker.

5. Stuur je collega geen mail, maar lopen even naar hem of haar toe.

6. Ga eens naar het toilet op een andere verdieping.

7. Heb je normaal een fles water op je bureau staan? Zet deze voortaan in de keuken, zodat je voor ieder nieuw glas moet opstaan en lopen.

8. Gebruik een kleiner glas voor je drankje, dan moet je nog vaker opstaan om het opnieuw te vullen.

9. Telefoneren kun je ook lopend; sta meteen op zodra je een telefoontje krijgt en loop een rondje (let wel op dat je je collega’s niet stoort).

10. Stappen tellen! Idee: ga de uitdaging aan met je collega’s: wie heeft vandaag, deze week, deze maand de meeste stappen gezet? Leuke motivatie!