Jouw bureau verraadt wie je bent

Publicatiedatum: 28 mei 2022 11:13:32

Jouw bureau verraadt wie je bent


Wist je dat je iemands persoonlijkheid kunt aflezen aan de manier waarop hij of zij zijn of haar werkplek inricht? Medewerkers creëren altijd een werkplek die hun persoonlijkheid weerspiegelt. Jouw bureau verraadt dus wie je bent... Wie ben jij?

Wist je dat je bureau jouw persoonlijkheid verraadt? Zo wijst een beeldscherm volgeplakt met Post-Its op stress, terwijl een vrolijk ingericht kantoor laat zien dat je zelfverzekerd in je job bent en een extravert karakter hebt. Als je een tot in de puntjes verzorgd kantoor binnenstapt, krijg je meteen het gevoel dat je te maken hebt met iemand die allesbehalve slordig is.

De Amerikaanse psycholoog Sam Gosling beweert dat de manier waarop je je omgeving vormgeeft heel veel zegt over jouw normen, waarden, levensstijl en persoonlijkheid. Werp één blik in iemands kantoor en je komt veel te weten over de ‘eigenaar’ van die werkplek. Geef medewerkers de tijd en zij zullen – vaak onbewust – een werkplek creëren, die hun karakter weerspiegelt. “Net zoals we ons omringen met mensen die bij ons passen, geven we onze fysieke omgeving vorm op een manier die bevestigt wie wij zijn”, aldus Gosling.

Twee manieren
Volgens de psycholoog zijn er twee manieren waarop mensen hun eigenheid in hun kantoor laten weerspiegelen: de zogenaamde ‘identiteitsclaims’ en ‘sporen van gedrag’. Identiteitsclaims zijn voorwerpen zoals het kantoormeubilair en decoratieve accessoires, maar ook het kleurgebruik in de ruimte. Deze claims kiest iemand puur voor zichzelf, omdat hij of zij het mooi vindt óf juist om anderen te laten zien wie zij zijn.

Sporen van gedrag maken duidelijk wat je doet in een ruimte. Bepaald gedrag past bij bepaalde mensen. Iemand die heel netjes is, besteedt bijvoorbeeld veel tijd en aandacht aan opruimen. De bijbehorende weerspiegeling: een keurig geordende werkplek. Een impulsief en chaotisch iemand heeft om dezelfde reden juist vaak een rommelig bureau dat vol ligt met half afgemaakte taken.

Gosling’s onderzoek
Sam Gosling onderzocht bijna 100 werkplekken en liet deze op onaangekondigde momenten beoordelen door observanten. Zij moesten de persoonlijkheid van de betreffende medewerker ‘raden’ aan de hand van de inrichting. Daarnaast onderwierp Gosling de eigenaren van de werkplekken aan uitgebreide persoonlijkheidstests om te kunnen bepalen of en in hoeverre de observaties met de waarheid overeenstemden. Wat bleek? De door de observanten beschreven karakters kwamen volledig overeen met de uitkomsten van de tests. Op basis van Gosling’s onderzoek kan dus keihard worden beweerd, dat je iemands persoonlijkheid kunt aflezen aan de manier waarop iemand zijn of haar werkplek vormgeeft. Be aware!