Hoeveel m2 kantoorruimte heb je eigenlijk nodig voor één werkplek?

Publicatiedatum: 22 mei 2022 12:01:21

Hoeveel m2 kantoorruimte heb je eigenlijk nodig voor één werkplek?


Ontdek in deze blog hoeveel m2 kantoorruimte je nodig hebt voor één werkplek. Want dat is bijzonder handig om te weten als je je kantoorruimte opnieuw gaat inrichten of als je gaat verhuizen, zodat je ook weet hoeveel mensen je kunt onderbrengen en faciliteren. 

Allereerst: er bestaat geen kant-en-klare, ‘one-size-fits-all’ oplossing voor de optimale werkomgeving. Iedere werkruimte is uniek. En iedere omgeving dient een eigen doel, heeft een eigen karakter en faciliteert de specifieke activiteiten van de mensen die op die plek werken…

Desalniettemin zijn er altijd werkplekken waar iemand een eigen bureau of werktafel heeft met een computer of laptop en wellicht ook een kast of ladeblok. Er bestaat in Nederland een richtlijn, de norm NEN 1824, die ons vertelt hoeveel vierkante meter kantoorruimte er voor zo’n werkplek nodig is; de ruimte waar een medewerker recht op heeft om goed te kunnen werken.

Volgens de genoemde norm moet er per medewerker minimaal vier vierkante meter beschikbaar zijn voor een werkplek die langer dan twee uur per dag wordt gebruikt. 

Dit geeft hem of haar voldoende vrijheid om te bewegen en om eventuele kasten, deuren en lades te openen. Bovendien stelt de norm dat het bureau of de werktafel voor één persoon tenminste 120 centimeter breed zijn en 80 centimeter diep moet zijn. 

Maar we werken tegenwoordig al lang niet meer alleen nog maar vanaf een vaste werkplek zoals hierboven beschreven. Met de nieuwe manieren van werken, verandert ook het aantal vierkante meters kantoorruimte die je nodig hebt. 


Omdat medewerkers steeds vaker flexibel werken en een vaste werkplek al lang geen vanzelfsprekendheid meer is, verandert ook de norm. De hiervoor genoemde vier vierkante meter voor een werkplek voor één werknemer is al nieuw; voorheen ging de norm namelijk uit van acht vierkante meter voor een vaste basis-werkplek, maar in de huidige tijd gaat dat niet meer op. Daarom is de norm bijgesteld.

Om te bepalen hoeveel vierkante meter kantoorruimte je nodig hebt, maak je een optelsom van de onderdelen die op een werkplek aanwezig zijn. Elk onderdeel van de werkplek correspondeert volgens de norm met een bepaalde hoeveelheid ruimte:

  • 1 medewerker: 4 m2
  • 1 werkplek met een plat beeldscherm: 1 m2
  • 1 werkplek met een diep beeldscherm: 2 m2
  • 1 plek voor lees- en schrijfwerk: 1 m2
  • 1 vrijstaande of verrijdbare ladenkast: 1 m2

 

Een rekenvoorbeeld
Hoeveel m2 kantoorruimte heb je tenminste nodig voor 6 medewerkers?

  • 6 medewerkers: 6 x 4 m2 = 24 m2
  • 6 platte beeldschermen: 6 x 1 m2 = 6 m2
  • 6 lees-/schrijfplekken = 6 x 1 m2 = 6 m2
  • 6 ladekasten = 6 x 1 m2 = 6 m2

De totale oppervlakte van deze kantoorruimte = 24 + 6 + 6 + 6 m2 = 42 m2 (minimaal).


Natuurlijk is dit een eenvoudig voorbeeldje; de uitkomst wordt natuurlijk altijd bepaald door de specifieke werkzaamheden die op deze plekken worden uitgevoerd. Het berekenen van het aantal vierkante meter kantoorruimte is dan ook altijd een kwestie van maatwerk. 

Waar in dit rekenvoorbeeld nog geen rekening mee is gehouden, is de vergaderruimte. Ook hiervoor geldt een richtlijn: in een vergaderruimte moet je rekenen met een minimum oppervlakte van twee vierkante meter per persoon. 

 

Zoals in de inleiding al gezegd, het standaard kantoor is al lang passé. Sterker nog, werkomgevingen zijn continu in ontwikkeling en vragen altijd om een oplossing op maat. 

Als jij veel waarde hecht aan je medewerkers en hun betrokkenheid en welzijn, dan ben je misschien wel geïnteresseerd in onze visie op een nieuwe soort werkomgeving die gebaseerd is op de totaalervaring van het werk…
Wij helpen je graag om de eerste stappen te nemen op weg naar het creëren van jouw optimale werkomgeving. Om een cultuur te creëren waardoor medewerkers meer betrokken zijn en die hen ondersteunt, zodat ze optimaal presteren. We kunnen je ondersteunen bij elke stap op de weg van het bedenken, meten, creëren en beheren van een werkomgeving die helpt bij het behalen van jouw bedrijfsresultaten. Bel ons gerust als je meer wilt weten!

KantoorArtikelen.nl, divisie Projecten 
T +31 (0) 45 522 9 311 
info@kantoorartikelen.nl