Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in

Publicatiedatum: 21 mei 2022 14:42:21

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in


Om rug- en nekklachten te voorkomen, heb je niet alleen een goede bureaustoel nodig; je moet die stoel boven alles ook goed instellen! De hele dag alleen maar zitten, is slechter voor je dan je misschien zou denken. Daarom hebben wij een aantal tips voor je voor het correct instellen van je bureaustoel.

1. De hoogte van de bureaustoel

Allereerst is de hoogte van de bureaustoel van belang.
Stel de stoel zo in dat je voeten gemakkelijk en ontspannen op de grond rusten.
De hoogte moet zo zijn ingesteld, dat je makkelijk rechtop kunt zitten.
Je bovenbenen moeten zich in horizontale positie bevinden.
Dit zithoogte moet gelijk aan of net iets lager dan je knieën zijn; je knieën mogen dus nooit boven je heupen uitsteken.

Door de stoel wat hoger en lager te zetten, kun je voelen welke houding voor jou het makkelijkste is. 

2. Zitdiepte

De juiste zitdiepte is ook belangrijk.
Er moet een gebalde vuist (de dikte van vier vingers) tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie passen. Daarbij mag er geen ruimte overblijven en mag niks bekneld zitten.

Bij de meeste stoelen kun je de zitdiepte instellen door de zitting naar voren of achter te schuiven. 

3. De rugleuning

Vaak zit er een bolling onderaan de voorkant van de rugleuning (ook wel lumbaalsteun genoemd); deze moet je zo instellen, dat hij in je rugholte valt. Dan wordt je rug namelijk optimaal ondersteund als je rechtop zit.

Stel je dit goed in, dan voel je meteen een verbeterde rugondersteuning.

Stel je dit niet goed in, dan zul je merken dat je vaker naar achter leunt. Dit kan rugklachten veroorzaken!

Belangrijk is dat je met je rug ontspannen tegen de rugleuning aan zit. 

4. Instellen van de armleuningen

Als je zit en je armen leunen op de armsteunen, moeten je bovenarmen verticaal staan en de onderarmen horizontaal.
De armleuningen moet je wel zo instellen, dat je je armen vrij kunt bewegen als je aan het werk bent en geen last van de armsteunen hebt.

Leun tijdens het typen vooral niet op de armleuningen, want zo zul je te veel vanuit je onderarmen of polsen gaan bewegen. Je armen zijn namelijk gemaakt om te bewegen vanuit de bovenarmen. Doe je dit niet, kan dat nare klachten veroorzaken. Stel je armleuningen dan ook nooit te hoog in.

 

Nu je weet hoe je een bureaustoel goed moet instellen, is het belangrijk dat je ook een correcte zithouding aanneemt. Je hebt er namelijk niets aan als je er vervolgens als een zoutzak in gaat zitten...
 

Snel naar onze instructie-filmpjes

Ben je toevallig net op zoek naar een nieuwe bureaustoel of heb je onlangs een nieuwe stoel gekocht, dan hebben wij een aantal informatieve instructie-filmpjes van o.m. Herman Miller, Prosedia en Haworth voor je klaarstaan. Leuk om je te oriënteren, maar vooral ook heel handig als je je nieuwe bureaustoel perfect wilt instellen.

Want... al heb je net de beste (ergonomische) bureaustoel gekocht, als je 'm niet goed instelt, ben je verzekerd van een slechte houding en dat is natuurlijk dood- en doodzonde. Dus neem vooral een kijkje en laat je inspireren en instrueren.