Hoe richt je je kantoor het beste in?

Publicatiedatum: 21 mei 2022 13:44:07

Hoe richt je je kantoor het beste in?


Een goede inrichting is geen kwestie van zomaar wat tafels, stoelen en computers neerzetten. Je denkt natuurlijk eerst goed na over zaken als opstelling, aankleding, verlichting en bijvoorbeeld ook of er flexwerkplekken moeten worden ingericht of niet. Wij hebben in deze een aantal tips voor je op een rij gezet over zaken waar je aan moet denken. 

Je kantoor richt je niet zomaar in, daar denk je van tevoren goed over na. De inrichting moet er immers voor zorgen, dat iedereen zich op kantoor thuis voelt en dat er efficiënt kan worden gewerkt. Bovendien, je kantoor zegt iets over jullie bedrijf, dus de uitstraling moet kloppen en passen bij wat jullie met je onderneming willen uitstralen.

 

1. Opstelling en indeling

Elke ruimte heeft of krijgt een eigen bestemming en die is bepalend voor de indeling van de ruimte.

In een vergaderruimte plan je uiteraard een functionele tafel en goede stoelen voor meetings.

In een ruimte waar medewerkers zich moeten kunnen concentreren zijn afgeschermde werkplekken, geluidsdichte wanden of akoestische scheidingswanden belangrijk.

Het doel van de ruimte is altijd bepalend voor de indeling.
Zorg in ieder geval in elke unit voor voldoende opbergmogelijkheden om het netjes en opgeruimd te houden.

 

2. Voldoende licht is essentieel!

Daglicht is natuurlijk ideaal, maar een gebrek hieraan kan prima worden opgevangen door kunstverlichting (bijvoorbeeld daglichtlampen in ruimtes waar helemaal geen ramen zijn). De hoeveelheid licht is namelijk van grote invloed op de productiviteit van jou en je collega’s.

Bovendien, als een werkplek te donker is, krijgen mensen de neiging om zich naar hun papieren of beeldscherm te buigen om het goed te kunnen zien. Met als gevolg: een onnodige en vooral ongezonde belasting van vooral de rug, nek en schouders.

Ook belangrijk: voorkom dat mensen met hun gezicht fel in het licht zitten (denk aan de zon). Te veel licht vermoeit je ogen en heeft een negatieve invloed op je concentratie. Let er daarom ook goed op dat beeldschermen of glazen bureaus geen irritante reflectie veroorzaken.

 

3. Aankleding van de ruimte

Als er íets belangrijk is voor iedere medewerker, dan is het dat hij de gelegenheid krijgt zijn of haar eigen werkplek van een persoonlijk tintje te voorzien. Dit moet natuurlijk niet storend zijn voor collega’s, maar ruimte voor tekeningen en foto’s van de kinderen, een vakantiefoto of een modelautootje moet voor iedereen mogelijk zijn.

Verder zijn planten absoluut aan te raden. Niet alleen geven ze de ruimte iets huiselijks en hebben ze voor sommigen zelfs een rustgevend effect, ze zorgen vooral voor extra zuurstof in de ruimte.

 

4. Flexwerkplekken

Als je ervoor kiest om flexplekken in te richten, zorg er dan voor dat iedereen hier op z’n gemak kan werken. Ook als ze niet altijd op dezelfde plek (kunnen) zitten.