Hoe kies ik een geschikte archiefkast?

Publicatiedatum: 21 mei 2022 14:15:16

Hoe kies ik een geschikte archiefkast?


De beste archiefkast, waaraan moet die voldoen? In deze blog vind je onze tips voor het kiezen van een geschikte opbergkast die bij jou en je werk(plek) past.

Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar een goede archiefkast kan zomaar een grote uitbreiding van je kantoorruimte betekenen.

Er zijn allerlei opties voor het kiezen van een geschikte kast, waarover je misschien nog nooit hebt nagedacht.
Daarom een paar tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de opbergkast die het beste bij jou en je werk past.

1. Budget

De eerste vraag is natuurlijk: hoeveel wil je uitgeven voor je archiefkast?
De prijzen beginnen bij € 50,-  voor een eenvoudig exemplaar en lopen op tot duizenden euro’s voor de ‘heavy-duty’ modellen.
Natuurlijk speelt de kwaliteit ook een rol bij de prijs.

2. Doel en plaats

Vraag nummer 2: wat wil je precies in de kast opbergen?
En in vervolg daarop: hoe vaak moet je ‘in de kast’ zijn en waar komt ‘ie te staan?
Dit laatste mede in verband met het soort deuren; je kunt namelijk kiezen uit draaideuren, roldeuren of misschien heb je liever een open kast.
Ook niet onbelangrijk: de beveiliging. Is een eenvoudig slot voldoende of moet de kast ‘kraakbestendig’ en brandveilig zijn?
Houd rekening met de toekomst en kies een archiefkast waar je jaren mee vooruit kan en die ook een eventuele verhuizing overleeft.

3. Horizontaal of verticaal?

Bij het kiezen tussen een horizontale of verticale archiefkast is het slim om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je kantoor.
Verticale kasten nemen minder plek in, maar bieden meestal alleen ruimte aan A4-formaat documenten.
Horizontale kasten nemen qua hoogte weliswaar meer plaats in beslag, maar je kunt er meestal wel grotere documenten, maar ook boeken, archiefdozen en ordners in kwijt.

4. Hoeveel lades?

Denk vooruit. Een kast met twee lades kan dit jaar voldoende zijn, maar is dat volgend jaar nog steeds het geval?
Bovendien is het slim om te bedenken hoeveel jaar bepaalde documenten bewaard moeten blijven.
Als je dat weet, kun je een inschatting maken hoeveel documenten je in ieder geval een bepaald aantal jaren moet archiveren.
Voorkom dat je over een jaar weer een nieuwe archiefkast moet aanschaffen.

5. Hout of metaal?

Archiefkasten, opbergkasten, kantoorkasten en ladebloks zijn in er allerlei materialen en kleuren. Je kunt kiezen voor een uitvoering die past bij je bestaande meubilair, maar het is ook leuk om juist voor een totaal afwijkende uitvoering te kiezen en er een echte eye-catcher in je kantoor van te maken. Dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Wat wij een hele leuke vinden, is de bedrukte roldeurkast die je kunt laten bedrukken met een bestaande of eigen afbeelding of foto, met je logo, een eigen tekst, wat je maar wilt. Dus: bekijk voordat je een archiefkast koopt eerst goed de mogelijkheden en vooral wat jouw wensen en behoeftes zijn. Hierdoor kies je bewust een kast waar je tevreden mee bent, ook in de toekomst!