Hoe een rubber eendje je problemen oplost

Publicatiedatum: 28 mei 2022 09:58:45

Hoe een rubber eendje je problemen oplost


Een rubber eendje kan opeens je beste vriend worden als je er even niet meer uitkomt. Het Rubber ducking-concept, zoals het officieel heet, is niet voorbehouden aan programmeurs, ook jij kunt er dankbaar gebruik van maken. Ontdek in deze blog hoe je voortaan je problemen oplost met een rubber eendje. 

Een rubber eendje? Ja, je weet wel, zo’n gele rubber badmakker (hoewel, tegenwoordig zijn ze meestal van plastic, maar dat maakt niet uit, het is en blijft een rubber eendje). 

Rubber Ducking of Rubber Duck Debugging is een bekend concept in de wereld van software programmeurs om problemen op te lossen. Maar het werkt in feite voor iedereen hartstikke goed.

 

Wat is het geheim van Rubber Ducking?

Het idee achter dit concept is verrassend simpel: je gebruikt een rubber eendje (of je hamster, of een roze knuffelpanda die je op de kermis hebt gewonnen, whatever) als jouw klankbord. Je vertelt je kleine vriend hardop in Jip en Janneke-taal precies was het probleem is dat jij moet oplossen. En terwijl je dat doet, krijg je exact op het juiste moment de brainwave voor het antwoord.

De grote voordelen van het rubber eendje: je hoeft niemand anders niet te storen, hij heeft geen oordeel en is buitengewoon geduldig terwijl jij met je probleem worstelt. 

Magie of psychologie?

Je probleem hardop uitleggen aan iets (je gele gevleugelde maatje) of iemand die niets weet over de context van jouw issue, heeft iets magisch. Het kan je zomaar helpen om zelf een antwoord op je dilemma te vinden. 

Maar alle magie terzijde, het werkt echt en dat is ook bewezen. Je probleem op deze manier aanvliegen, dwingt je namelijk om even een tandje lager te schakelen, om weloverwogen en heel nauwkeurig uit te leggen waar het om gaat. Immers, je gele eendje hoort dit voor de allereerste keer en hij weet niet wat jij weet. 

Daardoor besteed je veel meer aandacht aan kleine details. Je benadert het probleem op deze manier heel simpel en vanuit een andere invalshoek, zodat je duckie het ook kan begrijpen. En juist deze switch zorgt er meestal voor dat je een Eureka-moment beleeft en zelf het antwoord vindt. 

Dus: de volgende keer dat je een probleem hebt of je moet iemand iets ingewikkelds uitleggen, trek dan eerst je rubber eendje uit de kast. Het zal je een boel frustratie en stress besparen en je zult zien dat je meer in je mars hebt dan je denkt. 

 

Wat of wie wordt jouw rubber eendje? Deel gerust een foto met ons op Facebook! ;-)