Hoe bestel ik de juiste hangmap

Publicatiedatum: 17 mei 2022 16:09:10

Hoe bestel ik de juiste hangmap


Heb je hangmappen besteld, passen ze niet! Herkenbaar? In deze blog krijg je antwoord op de vraag 'Hoe bestel ik de juiste hangmap?' om dit soort frustraties voortaan te voorkomen. Zo moeilijk is het namelijk niet, je moet het alleen even weten...

Paperassen ofwel fysieke documenten: iedere organisatie, groot of klein, heeft er ondanks de digitalisering nog altijd mee te maken. Papieren die ergens op kantoor een plek moeten krijgen.

Er zijn talloze manieren waarop je belangrijke informatie in printvorm kunt opbergen, archiveren en organiseren, bijvoorbeeld in hangmappen . Echter, het bestellen van de juiste hangmap blijkt niet altijd even eenvoudig, getuige het aantal retourzendingen waar wij in de praktijk mee te maken hebben. Daarom geven wij hieronder antwoord op de cruciale vraag: Hoe bestel ik de juiste hangmap? Daarvoor moet je de volgende drie dingen weten:
1. Welk soort hangmap heb je nodig?
2. In welk formaat?
3. En met welke bodem?

1. Soorten hangenmappen

Je kunt kiezen uit twee soorten hangmappen: een verticale hangmap of een laterale hangmap.
Wat is het verschil?

De verticale hangmap

De verticale hangmap wordt meestal opgeborgen in de lade van een bureaublok of in een verrijdbare hangmappenwagen of trolley. Het plastic venstertje, in vaktermen ruitertje genoemd, waar het papieren ruiterstrookje in wordt gestopt, bevindt zich aan de bovenkant van de hangmap; dus aan de lange zijde bovenop. Je moet immers van bovenop kunnen kijken om de juiste hangmap eruit te pikken.

De laterale hangmap

Bij een laterale hangmap zit het ruiterje aan de korte zijde van de hangmap. Dit heeft te maken met de manier waarop zij worden opgeborgen: ze worden in de lengte in een kast gehangen, zodat je dus aan de zijkant moet kunnen zien welke map je moet hebben . Laterale hangmappen kun je vaak aan elkaar koppelen met drukknopjes of met klittenband (in vaktermen velcro-sluititng genoemd).

2. Formaten hangmappen

Er bestaan twee formaten hangmappen: A4 en folio. Wat is het verschil? In een A4-hangmap passen exact papieren op A4-formaat. Hangmappen voor folio zijn ongeveer 3 cm groter dan de A4-hangmappen; hier passen dus ook papieren groter dan A4 in. De zogenaamde spoorbreedte, dit is de afstand tussen de rails waarin je de hangmappen ophangt, is dan ook verschillend voor beide formaten mappen. De spoortbreedt voor A4-hangmappen is 33 cm, terwijl die voor folio hangmappen 36,5 cm bedraagt.


3. Twee soorten hangmapbodems

Zowel verticale als laterale hangmappen zijn verkrijgbaar met twee soorten bodems: een V-bodem of een U-bodem.

De foto van de blauwe map is een voorbeeld van een hangmap met een V-bodem; deze heeft een kleinere opslagcapaciteit dan een map met een U-bodem (de foto van de beige map).

U-bodems zijn verkrijgbaar is een breedte van 15 mm, 30 mm en zelfs 50 mm. Deze mappen zijn dus vooral handig als je meer documenten in één map wilt bewaren.

Alle hangmappen worden standaard met ruiters of identificatievenstertjes geleverd. Ruiters zijn ook los verkrijgbaar, evenals de zogenaamde ‘ruiterstroken’, de briefjes die je in het venstertje stopt om je map een naam te geven.


Voorkom deze flaters

Hangmappen zijn naast ordners en postvakjes één van de 3 meest gebruikte opbergsystemen.
Hoewel ze intenstief worden gebruikt, maken sommige mensen de volgende typische opbergfouten:

  1. Er worden te veel papieren in één hangmap opgeborgen met als gevolg dat ze binnen de korste keren uitpuilen, scheuren en scheef hangen, zéker als de mappen nooit worden opgeschoond.
  2. Er wordt vergeten om de hangmap een duidelijke identificatie te geven, omdat het ruiterstrookje in het ruitertje stoppen zo’n gepriegel is… Zo vind je natuurlijk nooit meer iets terug. ​Misschien zijn zelfklevende index tapes dan een goed alternatief.
  3. Er wordt niet-functionele categoriën bedacht voor het opbergen van documenten, waardoor de mappen in de vergetelheid raken en nooit meer worden bekeken.


Onze hangmap-tip

Hangmappen kun je het beste gebruiken voor dynamische content. Ze zijn ideaal om snel uit de kast te trekken en er in een handomdraai iets aan toe te voegen. Vooral handig voor lopende projecten dus.

Nu kan het bestellen van de juiste hangmap eigenlijk nooit meer fout gaan... Twijfel je bij het bestellen van hangmappen , dan neem gerust contact met ons op voor advies. Wij helpen je graag om de juiste hangmap voor jouw opbergsysteem uit te zoeken!