Handige checklist voor je EHBO-koffer

Publicatiedatum: 21 mei 2022 12:04:59

Handige checklist voor je EHBO-koffer


Is een EHBO-koffer verplicht? Het antwoord op deze veelgestelde vraag is kort en simpel: JA. Ieder bedrijf is verplicht om tenminste 1 EHBO-koffer in huis te hebben, net zoals een bhv’er. Download hier de checklist voor de verplichte inhoud van jouw EHBO-koffer en ontdek aan welke eisen je verder moet voldoen.

Wanneer heb jij voor het laatst de inhoud van je EHBO-koffer gecheckt? Afgezien van het feit dat je volgens de Arbowet verplicht bent om zo’n verbandtrommel in huis te hebben, moet die koffer altijd compleet, actueel en verzegeld zijn.


1. Compleet

De Arbowet schrijft weliswaar de aanwezigheid van tenminste 1 EHBO-koffer voor, maar specificeert helaas niet de inhoud ervan.

Om duidelijkheid te scheppen over de inhoud van die verplichte EHBO-doos heeft Het Oranje Kruis richtlijnen opgesteld waar een goede verbanddoos aan moet voldoen.

Om het je gemakkelijk te maken, download je hieronder met één druk op de knop deze handige checklist voor de inhoud van jouw EHBO-koffer (op basis van deze richtlijnen van Het Oranje Kruis).
 

1. EHBO-koffer A, EHBO-koffer B, BHV-koffer: wat is het verschil tussen deze drie koffers?

Er zijn drie verschillende verbandtrommels te koop:

  1. EHBO-koffer A: voor bedrijven vanaf 25 personen
  2. EHBO-koffer B: voor bedrijven tot 25 personen
  3. BHV-koffer: voor bedrijven tot 25 personen (qua maat gelijk aan EHBO-koffer B maar met een meer gevarieerde inhoud)


De inhoud van koffer A en B is nagenoeg gelijk, alleen zitten er in de grotere EHBO-koffer A grotere aantallen van dezelfde producten. Het verschil zit ‘m dus primair in de omvang van de koffer.

Kleinere ondernemingen en organisaties (tot 25 personen) kunnen volstaan met EHBO-koffer B. Deze is, zoals gezegd, iets kleiner dan zijn grotere broertje EHBO-koffer A, maar bevat een compleet assortiment waarmee de meeste ongelukken probleemloos kunnen worden behanderld.

Telt jouw bedrijf of organisatie meer dan 25 personen, dan is EHBO-koffer A de beste keuze.

En dan is er nog de BHV-koffer. Deze bevat meer gevarieerde spullen dan de twee maten EHBO-koffers. Zo vind je in de BHV-koffer bijvoorbeeld ook een reddingsdeken en hechtstrips.

EHBO en BHV

2. Actueel: controleer je EHBO-koffer iedere zes maanden

Het is zaak dat je de inhoud van je EHBO-koffer regelmatig controleert. Je checkt dan niet alleen of de inhoud nog compleet is, maar óók of de houdbaarheidsdatum niet is overschreden. Je verbanddoos en de afzonderlijke producten die erin zitten mogen namelijk niet over datum zijn. Houd je hier aan, want áls je een controle krijgt van de Arbeidsinspectie loop je het risico op een boete.

Ons advies: check je EHBO-koffer iedere zes maanden. Als er spullen moeten worden aangevuld of vervangen, dan bestel je ze snel en gemakkelijk in onze shop. Er zijn overigens ook complete navullingen voor de verschillende EHBO-koffers verkrijgbaar.

3. Aan welke verplichtingen moet je (EHBO-koffer) verder voldoen?

  • Officieel moet de trommel compleet, actueel én verzegeld zijn. Zodra er iets is gebruikt uit de doos, moet dit worden aangevuld en daarna moet de EHBO-koffer opnieuw worden verzegeld.
    Omdat een ongelukje in een klein hoekje zit en pleisters wel vaker nodig zijn, is het raadzaam om hier een of meer setjes extra van in voorraad te hebben, die je op een andere toegankelijke plek bewaart. Dan hoef je niet iedere keer je EHBO-koffer open te trekken.
  • Op iedere unit of afdeling moet een EHBO-koffer aanwezig zijn.
  • De EHBO-koffer moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Grotere bedrijven zullen dus sowieso meer koffers moeten aanschaffen.
  • De EHBO-koffer moet logischerwijze goed bereikbaar zijn en duidelijk in het zicht hangen met een EHBO-pictogram erboven.
Nog maar 5 op voorraad
Levering (verwacht) op
Staples Choice Pictogram EHBO
Afmeting: 200 x 200 mm Een plat bordje gemaakt van polypropyleenplaat dat u m.b.v. dubbelzijdige tape en lijmkit kunt ophangen
Art. Nr.: 352121

€ 7,09*

Speciale EHBO-koffer voor België

Tot slot: in Nederland en België worden verschillende eisen gesteld aan de inhoud van EHBO-koffers. Zo mag je in België bijvoorbeeld geen jodium gebruiken. De EHBO-koffer die voldoet aan de Belgische eisen is in onze shop verkrijgbaar onder de naam Verbandtrommel ARAB (Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming).

 

 

Dus… wanneer heb jij voor het laatst jouw EHBO-koffer gecheckt? Afgezien van het feit dat een verbandtrommel verplicht is, is het ook niet meer dan logisch dat je een of meer EHBO-dozen in huis hebt. Én dat je deze aanvult, zodra er iets is gebruikt. Je vindt hiervoor alles wat je nodig hebt in onze shop. Trouwens… wij hebben ook brandblussers, ook zo’n wettelijk verplicht artikel dat in geen enkel kantoor mag ontbreken.