Gratis lunch op kantoor maakt gelukkig

Publicatiedatum: 22 mei 2022 13:53:35

Gratis lunch op kantoor maakt gelukkig


Medewerkers voelen zich gelukkiger als hun baas de lunch betaalt, zo blijkt uit onderzoek. Ontdek in deze blog waarom dat zo is. 

Je happy voelen op je werk is ontzettend belangrijk, voor iedereen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat medewerkers zich gelukkig(er) voelen als de baas de lunch betaalt. Ze voelen zich dan meer gewaardeerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Seamless, een Amerikaans bedrijf dat bedrijven en hun werknemers in contact brengt met lokale restaurants. Zij ondervroegen de medewerkers van 1.100 bedrijven in de Verenigde Staten. Hoewel het onderzoek misschien niet helemaal representatief is en gezien de betrokkenheid van de onderzoeker wellicht een ietwat vertekend beeld geeft, is de uitslag wel betekenisvol.

It’s all about happy people!

Maar liefst 60% van de ondervraagden beweert dat zij zich meer gewaardeerd zouden voelen als ze een gratis maaltijd zouden krijgen op kantoor. Dat hoeft voor een bedrijf helemaal niet zo duur en ingewikkeld te zijn: een relatief eenvoudige manier om te zorgen voor gelukkige werknemers. En die zijn nou eenmaal loyaler, productiever, creatiever, nemen meer eigen verantwoordelijkheid, zijn minder vaak ziek en leveren beter werk.
Tijdens de verkiezing van Het Leukste Kantoor in 2012 riepen wij het al: it’s all about happy people...

Verder zijn 4 van de 5 medewerkers in dit onderzoek van mening dat werkgevers vaak te kort schieten als het gaat om het regelen van eten tijdens interne vergaderingen. Dit percentage is in Nederland misschien lager, maar de klacht is zeker herkenbaar.

Goed voor de teamspirit en stressreductie

Een gratis maaltijd zou 60% van de ondervraagde werknemers bovendien aanmoedigen om samen met collega’s te eten, wat een positieve invloed heeft op de teamspirit. Aan tafel wordt er bovendien vaak over het werk gepraat, maar dan in een relaxte en informele sfeer. Wij hebben overigens de indruk dat er in Nederland sowieso al vaak samen wordt geluncht, ook als de baas het niet betaalt.
Tot slot blijkt uit het onderzoek dat veel Amerikaanse medewerkers minder last van stress hebben als ze op kantoor gratis kunnen lunchen. En ook dat is alleen maar positief.

Dus je ziet, volop redenen voor werkgevers om de lunch gratis aan te bieden of op z’n minst om het idee eens te overwegen. Het hoeft niet meteen iedere dag te zijn, maar bijvoorbeeld alleen op vrijdag…

Wij zijn heel benieuwd wat jij vindt van het idee van een gratis lunch op je werk! Zou jij er gelukkiger van worden? Betaalt jouw baas de lunch al? Ben jij van plan dit idee voor jouw bedrijf eens uit te proberen? Je reactie is van harte welkom bij ons op Facebook! 

Op de foto’s een aantal lunchsituaties op kantoor. De eerste is een homage aan de wereldberoemde foto Charles E. Ebbets ‘Lunch above Manhattan’ (foto 2); het ultieme samen lunchen op het werk.