Divina, een lekker ding

Publicatiedatum: 21 mei 2022 15:41:27

Divina, een lekker ding


In januari 2004 werd de Divina uitgeroepen tot ‘nieuwe Nederlandse designklassieker’ en bestempeld als een ‘lekker ding’ met vloeiende vormen. In deze blog verklapt ontwerper Jacco Bregonje het verhaal achter zijn Divina.

Gastblog door Jacco Bregonje

“Tijdgeest, misschien nog wel beter bekend als het Duitse ‘Zeitgeist’: de typische manier van denken en doen van mensen in een bepaalde periode. In de jaren vijftig werd de tijdgeest bijvoorbeeld gekarakteriseerd door de wederopbouw en begin jaren zeventig ontstond de zogenaamde ‘wij-generatie’, het denken en handelen stond toen volledig in het teken van wat belangrijk was voor de totale bevolking. Zo is er altijd een tijdgeest die ons aanzet tot iets. Het verbeelden van tijdgeest daarentegen is niet zonder meer het logische gevolg…

Ik groeide op in de jaren zestig en zeventig en de sculpturale iconen uit die tijd spreken mij dan ook enorm aan. Tijdens mijn studie Architectonische en Industriële Vormgeving waren het de met name de Italianen die internationaal hun stempel op de jaren ’80 drukten en mij wisten te raken.

In 1992 besloot ik Nederland te laten voor wat het was en ben ik naar Italië verhuisd. De eerste tien jaar ontwierp ik daar huishoudelijke apparaten bij Whirlpool Corporation. In 2002 was de tijd rijp om mijn eigen ontwerpburo te openen. Omdat ik eind jaren negentig vaak onderweg was voor Whirlpool, werkte ik veel met een laptop die in die jaren een grote ontwikkeling doormaakte en populair werd. Dit inspireerde mij in eerste instantie tot het ontwerp voor de bank Diva en enige tijd later de stoel Divina. Actieve werktijd en passieve vrije tijd lopen in beide ontwerpen vloeiend in elkaar over. Het eerste ontwerp van de Divina werd gestoffeerd uitgevoerd. Later volgde de uitvoering in kunststof, waarbij de organische vormgeving eigenlijk pas echt goed tot haar recht komt.

De Divina werd in 2002 geïntroduceerd tijdens de jaarlijkse meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan. Hier werd de stoel meteen gespot door de curator van het Museum of Modern Arts in San Francisco (SFMOMA). Hij bestempelde de Divina als “een tastbare voorbode van een nieuw tijdperk”.

In 2003 werd de stoel in Nederland genomineerd als ‘nieuwe Nederlandse design klassieker’* en in januari 2004 mocht ik deze eervolle titel aan mijn c.v. toevoegen. Naast de collectie van de SFMOMA maakt de Divina inmiddels deel uit van de collecties van het Vitra Design Museum en van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De Divina is een potentiële design-klassieker en ik heb met dit ontwerp klaarblijkelijk de huidige tijdgeest weten te vangen, die ons meeneemt naar nieuwe tijden.”

Divina nu ook bij KantoorArtikelen.nl

Wij zijn enorm trots dat wij de Divina nu ook kunnen aanbieden in onze webshop. De Divina is verkrijgbaar in 10 verschillende kleuren. De stoelen zijn door en door gekleurd, waardoor ze niet verkleuren in het zonlicht, dus ook ideaal voor buiten. Bekijk nu onze collectie Divina’s!

*Het idee voor de eerste verkiezing van de ‘nieuwe Nederlandse design klassieker’ was afkomstig van galerie Yksi in Eindhoven.
Als ontwerperscollectief en designgalerie vond Yksi dat het Nederlands design extra aandacht kon gebruiken.

Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens van Yksi bedachten in 2003 daarom de ‘Stoelendans’, waarvoor circa 50 geselecteerde Nederlandse designers en bedrijven hun favoriete eigen ontwerp konden insturen. Het werd een diverse collectie met onder meer de Poedel stoel (Miriam van der Lubbe), de met koeienhuid overtrokken Cow (Niels van Eijk), industrieel geproduceerde stoelen van Jan des Bouvrie, Gerard van den Berg en Leolux, maar ook techno-experimenten zoals de Knotted Chair van Marcel Wanders.

De Divina van Jacco Bregonje bleek echter de favoriet van de 750 designliefhebbers die hun stem uitbrachten: “De ‘nieuwe Nederlandse design klassieker’ is een lekker ding met vloeiende vormen. Het ontwerp begint met een eenvoudig, welgevormd kuipje en eindigt in een zwierige armbeweging.”