Dit zijn de 7 smerigste plekken op kantoor

Publicatiedatum: 22 mei 2022 20:14:26

Dit zijn de 7 smerigste plekken op kantoor


Wist je dat het in ieder kantoor wemelt van de schimmels & bacteriën? Ieks! Geruststelling: een bepaalde hoeveelheid is normaal. Maar als er niet goed wordt gepoetst, dan hebben die makkers vrij spel en dát kan leiden tot een ongezonde werkomgeving en zelfs ziekteverzuim. Daarom hebben wij de 7 smerigste plekken op kantoor voor je op een rij gezet. 

1. Je toetsenbord

Iedere dag verzamelen zich miljoenen (!) bacteriën op de toetsen van je toetsenbord (dat zijn er heel wat meer dan op een toiletbril…).

Alsof dat nog niet genoeg is; ook schimmels voelen zich hier prima thuis dankzij de aanwezigheid van broodkruimels, gemorste drankjes én de talloze huidschilfers tussen de toetsen.

Regelmatig schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe.

Lees hier hoe je dat in drie stappen snel en grondig aanpakt >>

Vergeet je muis ook niet, want die zit waarschijnlijk aardig wat uren per dag aan je hand geplakt… 

2. Je bureaustoel

Je hoort bijna nooit iemand over de bureaustoel als het gaat om de smerigste plekken op kantoor, maar wij kunnen je verzekeren: hij verdient wel degelijk een plekje bovenaan de lijst.

Behalve dat je bureaustoel werkt als een magneet voor stof, verzamelen zich op de bekleding van je stoel miljoenen huidschilfers. Dit is een ideale voedingsbodem voor allerlei micro-organismen zoals staylokokken, microkokken en bacisllussoorten. Zij gedijen prima in het warme en vochtige klimaat op de zitting van jouw stoel. En doordat je regelmatig je stoel verlaat, kunnen de bacteriën zich door de lucht verspreiden en worden vervolgens door jou en je collega's ingeademd.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat een vuile bureaustoel kan zorgen voor lusteloosheid, irritatie aan luchtwegen, huid en ogen.

Dus zorg ervoor dat je bureaustoel voortaan ook regelmatig en grondig wordt schoongemaakt.

 

3. De vloerbedekking

Yep, ook de vloerbedekking kan een verzamelplaats zijn van bacteriën en schimmels.

Wordt er niet regelmatig gestofzuigd, dan is de kans aanwezig dat jij en je collega’s die bacteriën en schimmelsporen inademenen.

 

Waar voelen schimmels zich verder thuis?

4. In volle prullenbakken (die niet frequent worden geleegd).

5. In plantenbakken waar regelmatig een restje koffie in belandt.

6. Op en in rondslingerende boterhammen, appels en andere etenswaren in je bureaula of op de vensterbank.

Dit zijn één voor één ideale voedingsbodems voor schimmels.
En ook hier geldt: de schimmelsporen worden door luchtverplaatsing verspreid en zo mogelijk ingeademd.

7. By the way: het aller-aller-aller-smerigste plekje is het bakje pinda’s (of borrelnootjes) tijdens de vrijdagmiddagborrel, waaruit iedereen lekker kan snaaien.

Je voelt ‘m al aankomen: als je zo’n bakje onder de loep legt, tref je er vrijwel zeker urinesporen in aan.

Een vuile werkomgeving = een ongezonde werkomgeving

Zoals in de inleiding al gezegd, een bepaalde hoeveelheid bacteriën en schimmels op je werkplek is normaal. Maar als de grens van 500 per kubieke meter wordt overschreden, dan is er sprake van een ongezonde situatie. Dit kan leiden tot klachten als:

  • geïrriteerde ogen
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • allergieën
  • irritaties aan de luchtwegen of zelfs longinfecties
  • verkoudheidsverschijnselen of zelfs griep 

Ga voor een clean desk

Een bureau dat is bedolven onder stapels papieren, dossiers, mappen etc. verzamelt meer bacteriën en schimmels dan een clean desk. Alle reden om nog eens serieus na te denken over een clean desk policy. In deze blog lees je hoe je heel eenvoudig in 3 stappen een clean desk creëert >>

P.S. Nog een laatste leestip: 7 Tips voor een hygiënisch schoon kantoor >>

Schoonmaak