De voordelen van het werken met twee of meer beeldschermen

Publicatiedatum: 21 mei 2022 18:07:46

De voordelen van het werken met twee of meer beeldschermen


Wist je dat je sneller en foutlozer werkt als je twee of meer beeldschermen gebruikt? Bovendien word je minder snel moe. Ontdek in deze blog nog meer voordelen van het werken met een aantal monitoren, inclusief tips hoe je dit het beste aanpakt.

Met twee of meer beeldschermen kun je efficiënter en effectiever werken:

 • je ziet meer in één oogopslag,
 • je kunt een aantal programma’s naast elkaar gebruiken,
 • maar bovenal kun je sneller werken.

Kortom: je krijgt meer gedaan in minder tijd én je maakt minder fouten.
Dit blijkt uit diverse studies naar het werken met twee of meer beeldschermen (University of Utah, 2008; Colvin et al., 2004; Czerwinkski et al, 2003).

 

Volgens de onderzoekers vinden mensen het veel comfortabeler en effectiever als ze met twee of meer monitoren kunnen werken. Bovendien zeggen de respondenten dat je het snel onder de knie hebt en dat fouten veel sneller en makkelijker kunnen worden hersteld.

Hierdoor krijgt je productiviteit een boost en lever je betere werkprestaties.

Doordat je minder informatie hoeft te onthouden als je twee of meer beeldschermen tot je beschikking hebt, houd je je werk langer vol. Je wordt dus:

 • minder snel moe,
 • maakt minder fouten
 • en krijgt meer gedaan.
   

Dus: verricht jij veel computerwerk en moet je vaak informatie uit verschillende bronnen samenvoegen, dat is het absoluut het overwegen waard om een tweede (of misschien zelfs derde) beeldscherm aan te schaffen.

Hoe groter, hoe sneller

Interessant om te weten, is dat er een relatie bestaat tussen de grootte van het beeldscherm en de mate van tijdwinst:

hoe groter de monitor, hoe meer tijdwinst (ofwel hoe groter de productiviteit). Dit blijkt uit het onderzoek aan de universiteit van Utah.

Opvallend is dat de gemeten productiviteitswinst groter was bij twee beeldschermen dan bij één monitor van hetzelfde formaat.

De grootste tijd- en productiviteitswinst werd behaald bij een 26 inch wide-screen (waar twee applicaties op één scherm naast elkaar kunnen staan) en bij een dual-screen van 2 x 20 inch: 40% meer prestatie dan bij een enkel 18 inch beeldscherm.


Wat zijn de gevolgen voor je nek en spieren?

Als je werkt met twee of meer monitoren, dan is het logisch dat je je aandacht steeds moet verplaatsen. Je bent continu aan het switchen. Misschien alleen met je ogen, maar de kans is groot dat je ook je nek en misschien zelfs wel je hele lichaam van links naar rechts draait. Dat betekent dat je nek- en schouderspieren extra worden belast.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen gezondheidsschade oploopt?

1. Richt je werkplek ergonomisch in en
2. zorg voor een optimale opstelling van je beeldschermen. Daarbij zijn twee zaken belangrijk:

 1. de kijkafstand
 2. en de kijkhoek.

 

De beste kijkafstand varieert tussen de 60 en 90 cm, afhankelijk van de grootte van je schermen (maar ook zaken als helderheid, contrast en resolutie spelen hierbij een rol). Weet dat een relatief grote kijkafstand minder belastend voor je ogen is.

Werk je met twee 22 of 24 inch beeldschermen, dan heb je een minimale kijkafstand nodig van 82 of 89 cm.

Maar… een standaardbureau is slechts 80 cm diep.
En de voet van je monitor neemt daarvan al snel 20 cm of meer van in beslag.
In dat geval biedt een monitorarm uitkomst. Hiermee kun je kijkafstand aanzienlijk vergroten.

Tegenwoordig zijn er prachtige exemplaren verkrijgbaar met plek voor één, twee of zelfs drie schermen. Eén van onze favorieten is Flo, wat ons betreft de monitorarm van de eeuw. In deze blog lees je waarom Flo zich positief onderscheidt van alle andere monitorarmen.  

Monitorarmen bureaumontage

Monitorarmen bureaumontage Monitorarmen voor bureaumontage zijn vrijwel altijd voorzien van één...

De optimale kijkhoek naar de buitenranden van de schermen ligt tussen de 0 en (-)15˚.
De acceptabele kijkhoek (volgens de NEN 894-2) ligt tussen de 0 en (-)30˚.

Die kijkhoek, maar ook de kijkafstand worden beide mede bepaald door de manier waarop je de beeldschermen positioneert. In de praktijk resulteert dit meestal in twee opstellingen:

 • twee schermen naast elkaar
 • of het hoofdscherm recht voor de gebruiker en een tweede scherm schuin links of rechts daarnaast.

Het voordeel van een monitorarm voor twee schermen is dat je gemakkelijk kunt wisselen tussen de bovengenoemde twee opstellingen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je jouw beeldschermen gebruikt.

• Ben je steeds bezig met het verwerken van informatie van beide monitoren? Dan plaats je ze naast elkaar.

• Of voer je juist je taken hoofdzakelijk op één scherm uit? Dan kan het tweede en eventueel derde scherm beter links of rechts van het hoofdscherm worden geplaatst.

Conclusie

Het werken met twee of meer beeldschermen levert je veel voordelen op. Denk wel aan je gezondheid en richt je werkplek ergonomisch in met een monitoram.