De voor- en nadelen van een thuiskantoor

Publicatiedatum: 26 mei 2022 14:37:11

De voor- en nadelen van een thuiskantoor


Thuis werken: het klinkt velen als muziek in de oren. Geen reistijd, geen files, werken wanneer het jou uitkomt, de ideale combinatie met je gezinsleven. Maar, thuis werken heeft ook nadelen. En niet eens zo weinig… Wij hebben de voor- en de nadelen van het hebben van een thuiskantoor voor op een rijtje gezet. 

Voordelen van een thuiskantoor

1. Vrijheid!

Bijna iedereen die van huis uit werkt, ervaart de vrijheid als grootste voordeel. Je bepaalt namelijk zelf hoe, wanneer en waar je werkt, maar bijvoorbeeld in welke kleding je zit te werken.

2. Geen reistijd

Je hoeft de deur niet meer uit. Je staat niet meer in de file of hoeft niet meer in een overvolle trein te zitten. Een enorme besparing van kostbare tijd iedere dag

3. Rust

Je kunt veel gemakkelijker en geconcentreerd doorwerken; er zijn geen collega’s die je kunnen storen.

4. Kosten

Startende entrepreneurs sparen huurkosten voor een kantoor als ze van huis uit ondernemen. Daar staat tegenover dat ze daardoor ook minder fiscale aftrekposten hebben. Anderzijds: om de zakelijke kosten voor het thuiskantoor te kunnen aftrekken, moet je ook weer aan heel veel eisen van de Belastingdienst voldoen. Dat is dus een kwestie van goed (laten) uitzoeken of thuis werken werkelijk wel zoveel goedkoper is.

5. Gezin

Werk en gezin kunnen beter worden gecombineerd. Je kunt thuis tussendoor allerlei huishoudelijke klusjes doen, die anders blijven liggen tot ‘s avonds of het weekend.


Nadelen van een thuiskantoor

Thuis werken biedt dus volop ogenschijnlijk aantrekkelijke voordelen, maar die kunnen tegelijkertijd bijna allemaal net zo hard in je nadeel werken. De contra’s van het thuiskantoor:

1. Privé en werk scheiden

Thuiswerken is eigenlijk een kunst. De meeste thuiswerkers klagen over het feit dat ze regelmatig worden gestoord door andere gezinsleden of door huisdieren die naar buiten willen. Bovendien is het scheiden van privé en werk lang niet zo eenvoudig als het klinkt. Vaak ben je geneigd om nog even ‘s avonds of in het weekend door te werken als je je kantoor aan huis hebt. Zeker als je een gezin hebt, moet er duidelijkheid zijn wanneer het tijd is om te werken en wanneer je in de rol van vader of moeder of partner stapt.

2. Niemand om je heen

Het ontbreken van collega’s kan ook een nadeel zijn; je hebt niemand om mee te sparren of om even mee te kletsen.

3. Minder professioneel

Thuis werken kan minder professioneel overkomen. Maar dat hangt natuurlijk ook samen met de branche waarin je actief bent, hoe je thuiskantoor is ingericht en hoe jij jezelf als ondernemer presenteert.

4. Gemotiveerd blijven

De grootste uitdaging voor thuiswerkers is het om goed gemotiveerd te blijven en alle verleidingen thuis te weerstaan (huishoudelijke klusjes tussendoor, tv kijken, de koelkast plunderen, even boodschappen doen, in de tuin gaan zitten als het mooi weer is, noem maar op). Vaste routines kunnen dit probleem ondervangen: een vaste werkplek en een takenlijst per week en per dag kunnen helpen om je werk geconcentreerd op tijd af te krijgen. 

Dit was onze pro-and-con-list voor thuis werken. Ga voor jezelf na wat jij het prettigst vindt voordat je een definitieve keuze maakt om thuis te werken.

Als je bewust kiest voor een kantoor aan huis, dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

Je thuiskantoor, hoe richt je dat het beste en voordelig in?
De handigste must-haves voor je thuiskantoor
Voordelen van planten in je (thuis)kantoor